baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Астигматизм у дітей

post

Астигматизм у дітей зустрічається набагато частіше, ніж заведено вважати. Це порушення зору призводить до зниження успішності в школі, розвитку косоокості, амбліопії, а в деяких випадках до міопії.

Що таке астигматизм

Це нечіткість зору, яка виникає внаслідок не ідеально сферичної форми ока. У нормі світлові промені, проходячи всі середовища зорової системи та сходяться в точці — утворюється один фокус. За астигматизму в людини не одна, а дві точки фокуса: одна перед сітківкою, а друга за або на ній. Людина бачить картинку не чітко, а розмито або з двоїнням.

Астигматизм у дітей

Найчастіше зустрічається вроджений астигматизм. Тому з обстеженням дитини в офтальмолога не можна затягувати. Діагностику проводять як в однорічного малюка, так і немовляти з трьох місяців. Перевірка зору має здійснюватися щороку. Обов'язкові візити в один рік, три роки та перед школою.

Астигматизм передається у спадок. При цьому не тільки від батьків. Цей ген може «циркулювати» в роду і переходити від тіток, дідусів та інших родичів. Спадкування відбувається не тільки по прямій лінії.

У більшості випадків виявлений астигматизм у немовляти залишиться з ним протягом життя. Але це не страшно. Фізіологічний астигматизм до 0,5 діоптрій не потребує корекції та не заважає чіткому зору. Більш високі рефракції коригують окулярами, навіть у грудних малюків.

Набутими причинами виникнення порушення можуть бути травми або перенесені захворювання.

Загальна інформація про астигматизм

Симптоми:

  • Спотворене, витягнуте зображення і зблизька, і вдалині
  • Поганий нічний зір та у сутінки
  • Подвоєння
  • Головні болі, які посилюються при зміні зорового навантаження

Види:

Простий вид: в одній з осей правильна будова, а в іншій — далекозорість або короткозорість

Складний вид: у двох осях на сітківці виходить зображення, як за далекозорості або короткозорості — міопії

Змішаний вид: в одній осі короткозорість, а в іншій —  далекозорість. Змішаний варіант складніший у виправленні.

Також астигматизм класифікується, як правильний і неправильний. За правильного дві взаємно перпендикулярні площини перебувають відносно одна одної під кутом у 90 градусів.  Він легко піддається корекції окулярами або контактними лінзами, які надягають на рогівку і роблять її потрібної сферичності.

У неправильному все складніше, оскільки він виникає внаслідок травм або захворювань. Для його коригування використовують жорсткі або нічні лінзи індивідуального виготовлення. Нічні лінзи під час сну змінюють форму рогівки, а вранці, знявши їх, пацієнт отримує чіткий зір. Дізнатися більше про такий вид виправлення зору можна в нашому салоні в м. Черкаси. Або пишіть менеджеру на сайті.

Ступені:

Слабкий: від 1 до 3 діоптрій — у цій ситуації симптоми виражені неяскраво і людина може дізнатися про патологію вже на прийомі в офтальмолога. 

Середній: від 3 до 6 діоптрій — він уже більш виражений і може посилюватися від навантажень.

Високого ступеня: від 6 діоптрій. Усі скарги посилюються, зображення сильно розмите, втрачається контрастність, є різь і біль в очах. На щастя, він зустрічається дуже рідко.

Непрямі ознаки в дітей

У більшості випадків дитина не розуміє, що в неї порушений зір. Особливо, коли астигматизм із народження. Тому батькам потрібно звертати увагу на поведінку дитини та певні ознаки:

Дитина не любить розглядати картинки, особливо довгий час. Під час перегляду телевізора або монітора комп'ютера може терти очі, часто кліпати, скаржитися на біль і дискомфорт, повертати голову під різним кутом, намагаючись розглянути зображення.

У деяких випадках дитина відвідує кабінет офтальмолога після невролога, тому що спостерігається через тики, які викликані частим морганням, а не проблемами з нервовою системою.

Міопічний астигматизм у дітей

За такого діагнозу око має короткозорість різної сили у взаємно перпендикулярних меридіанах. Причиною цього є генетична схильність.

У деяких випадках міопічний астигматизм визначають у шкільному віці. Але це не означає, що він щойно з'явився. Найімовірніше, він від народження, тільки незначний і не потребував виправлення. Або просто був не виявлений раніше, а зорові навантаження стали причиною прояву.

У більш рідкісних випадках такий астигматизм з'являється через перенесені хвороби. Наприклад, унаслідок запалення рогівки, яка згодом деформувалася.

Гіперметропічний астигматизм

Гіперметропічний астигматизм обох очей у дитини може бути діагностований ще в перші місяці від народження. Також його називають далекозорим або плюсовим.

Причинами далекозорого астигматизму бувають: обтяжена спадковість, пологи раніше терміну, шкідливі звички або інші ускладнення під час вагітності.

Далекозорий астигматизм іноді виникає після операції на передньому відділі ока або перенесеної хвороби. Але в 90% випадків він вроджений.

Наслідки бездіяльності

Астигматизм — це номер один за негативним впливом на всі структури зорової системи. Ігнорування цієї проблеми з дитячого віку призводить до:

  • Порушення постави
  • Викривлення шийних хребців
  • Виникнення асиметрії обличчя
  • Вимушеного положення голови й тіла під час роботи
  • Виникнення частої мігрені
  • Причини розвитку прихованої та явної косоокості
  • Порушення акомодації — здатності бачити чітко на різних відстанях

Лікування астигматизму в дітей без окулярів

Астигматизм у дітей

Цю патологію не лікують консервативними методами: краплі, таблетки, уколи — не застосовують. Лікування такими способами не дасть результатів, оскільки не змінить форму рогівки або кришталика. Вилікувати певну будову зорової системи — не можна.

Оперативні методи лікування також не застосовуються до детей. Проводити операції бажано після 18-21 років. Лазерна корекція застосовуються шляхом виправлення форми рогівки, але тільки у дорослих. 

Без застосування окулярів, скорегувати, а не лікувати астигматизм, можливо за допомогою контактних лінз. Вони безпечні для дитини. Сучасні види повністю пропускають кисень і ніяк не шкодять рогівці. Користуватися контактними лінзами дозволено дітям з віку, за якого вони можуть дотримуватися правил гігієни: знімати й одягати чистими руками, очищати розчином. Цей варіант зручний для активних діток і, які займаються спортом.

Як лікувати астигматизм у дітей

Найпоширеніший і найнегативніший наслідок астигматизму у дітей — це нечіткий зір і синдром «ледачого» ока — амбліопія. Дитяча зорова система не отримуючи правильного і необхідного навантаження, починає працювати неправильно. Тому в підлітків і дорослих «ледаче» око практично не піддається корекції, а в дітей — легко.

Один із методів лікування «ледачого» ока — апаратне лікування або зорова терапія. Заняття на спеціальних тренажерах підходять дитині з п'яти років. Комплекс вправ призначає лікар офтальмолог після діагностики. Цей метод змушує клітини зорової кори правильно працювати та «показує» мозку необхідний варіант зору. Апаратне лікування також підходить для профілактики патологій або зняття втоми з очей.

Апаратне лікування часто супроводжується носінням окулярів для корекції. Дитяча діагностика і призначення зорової терапії в мережі «Дім оптики» проходить у салоні в м. Черкаси на вул. Хрещатик, 200. Тут обладнано спеціальний кабінет. Заняття проходять у легкій невимушеній атмосфері, тому подобаються маленьким пацієнтам і приносять прогнозовані результати.

Вилікувати реально тільки амбліопію при астигматизмі, а він сам коригується окулярами або контактними лінзами, що максимально безпечно на відміну від лазерної корекції.

Куди звертатися при астигматизмі

У мережі «Дім оптики» є всі способи безопераційної корекції зору. Наші фахівці мають медичну освіту, а дозвіл на надання послуг підтверджено ліцензією МОЗ України.

У салонах і на нашому сайті представлені тільки оригінальні товари з гарантією якості: оправи для окулярів, дитячі оправи, сонцезахисні окуляри. Ознайомитися з асортиментом можна за фото.

Записуйтеся на прийом заздалегідь, заповнивши онлайн форму. Після її відправлення, менеджер зробить зворотній дзвінок для підтвердження візиту.

Завжди раді бачити вас усією родиною!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність зорової системи змінювати фокус. Коли дивимося зблизька, працює акомодація ока, або ж циліарний м'яз, який знаходиться всередині. Що ближче об'єкт, на який диви...

Читати докладніше

Змішаний астигматизм — це порушення рефракції, найчастіше вроджене. Цей вид патології поєднує в собі й далекозорість, й короткозорість. Тому людина погано бачить об'єкти, розташовані далеко...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені