baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Чим можна замінити рідину для лінз?

post

Будь-які оптичні вироби багаторазового використання потребують правильного догляду. Лінзи, що застосовуються для поліпшення чи корекції зору, не є винятком. Їх потрібно зберігати після роздрукування упаковки у контейнері із спеціальним засобом. Рідина набувається окремо. Чому це важливо? Чим можна заповнити контейнер, коли з певних причин неможливо використовувати розчин для лінз? Розповідаємо.

Навіщо потрібен розчин для лінз і чим вони відрізняються?

Склад розчину для лінз спрямований на створення умов для довгострокового їх зберігання. Завдання засобу – знезараження, зволоження, очищення оптики. Аптечні розчини для зберігання лінз працюють таким чином:

  • Видалення більшості забруднень, які накопичуються на контактних лінзах під час використання. Це органічні відкладення, мікрочастинки косметики, пил. Очищення лінз необхідно для подальшого безпечного використання.
  • Зволоження. У засіб входять зволожуючі компоненти, які захищають контакти від пересихання та подальшої деформації. Також вони сприяють легкому надяганню оптичного виробу.
  • Дезінфекція поверхонь. Оптичний виріб стикається з рогівкою, райдужкою, внутрішнім віком, тому має бути ідеально стерильним. А вся патогенна мікрофлора має бути знищена. Лінзи повинні перед використанням перебувати в знезаражувальному розчині не менше 4 годин.

Розчин для лінз: склад

Рідина для лінз складається з наступних інгредієнтів у певній пропорції:

  • Розчин сольовий, схожий на очну рідину. Надає дезінфікуючі та чистячі дії, дозволяє зберегти вироби в незмінному стані.
  • Консерванти, які є в розчині, знезаражують поверхні лінзи.
  • Миючі компоненти відповідають за розчинення та усунення відкладень з поверхні оптичного виробу, зволожують лінзи.
  • Кондиціонер відповідає за якісне зволоження коригувальних елементів. Завдяки їм на лінзі формується плівка, що під час використання виробу захищає око від сухості.

Комбінація інгредієнтів стає оптимальним середовищем зберігання лінз під час експлуатаційних пауз. У рідин від провідних виробників pH дорівнює показнику 7,4. Для довговічності лінз та збереження їх характеристик важливо не тільки зберігати вироби в якісному складі, але й міняти розчин для лінз відповідно до рекомендацій виробника. Адже згодом хімічний склад зміняться, речовина втрачає властивості.

Як ще діє спеціальний розчин, набутий в аптеці, на лінзи?

  • не впливає на властивості самої лінзи, не викликає спотворення зображення;
  • зберігає первинну структуру оптичного виробу;
  • зберігає еластичність контактів;
  • відповідає за комфортне носіння елементів.

Чим можна замінити рідину для лінз?

у чому можна зберігати лінзиЩо робити, якщо настав час витягти елементи, але в будинку немає аптечної рідини або вона закінчилася? Перш ніж розповісти, чим можна тимчасово замінити розчин, щоб контакти не засохли, згадаємо, чого не варто робити:

  • Заборонено мити лінзи звичайною водою.
  • Заборонено класти вироби в посуд для їжі та пиття, що не відрізняється стерильністю.
  • Незважаючи на думку, що існує у споживачів, категорично не можна використовувати слину для промивання лінз перед використанням. У ній живуть колонії патогенної мікрофлори, які ви разом із лінзою принесете у око.
  • Рідина повинна змінюватись при кожному використанні контейнерів. Повторно поміщати до неї лінзи після використання не можна.

З чого можна приготувати розчин для лінз у домашніх умовах, якщо аптека закрита?

  • Розчин з харчової солі та дистиляту води. У 100 г дистильованої окропу розчиніть 1 г очищеної харчової солі. Отриману рідину потрібно остудити у стерильному посуді до кімнатної температури. Тримати лінзи у солоному розчині можна не більше 12 годин. Важливо: Існує ризик, що контакти деформуються через вплив солоної рідини.
  • Хлоргексидин підходить для одночасного очищення лінз, їх можна замочити у речовині на півгодини для дезінфекції. Але довго тримати в цій рідині контакти не рекомендується, оскільки вона "сушить".
  • Перекис водню використовують для тимчасового та не тривалого зберігання. Виробники спеціальних розчинів часто додають її до своїх складів. Однак крім перекису в таких засобах присутні речовини, що нейтралізують її досить агресивну дію. Її самостійне використання для контактів не рекомендовано, тому що можна отримати хімічний опік очей після встановлення лінзи, витягнутої з такої речовини. Після того, як ви дістали лінзи з перекису, перед встановленням рекомендується промити вироби дистильованою водою.
  • Очні краплі зі зволожуючими властивостями підійдуть для нетривалого зберігання контактів. Вони зволожують вироби, попереджають їхнє пересихання. З усіх перерахованих варіантів це найкращий розчин. Важливо: рідина не має властивостей для знезараження, тому гарантувати безпеку використання не можна.

Чи можна зберігати лінзи у воді?

Рідину для зберігання лінз не можливо замінити водою. Звичайно, у разі гострої потреби можна залити лінзи дистильованою водою, наприклад, на ніч. Однак час зберігання не повинен перевищувати 8 годин. Тому максимально швидко постарайтеся купити аптечний розчин для лінз. Важливо: вода не очищує та не знезаражує контакти. Вона лише дозволяє їм не пересохнути у процесі експлуатаційної паузи.

Чим можна промити лінзи, якщо немає розчину

чим промити лінзиФізрозчин замість рідини для лінз дозволено як виняток використовувати для їх тимчасової обробки. Людям, які мають контакти, рекомендується мати флакон такої рідини вдома. А за потреби замініть нею спеціальний аптечний засіб для зберігання оптичних виробів. Важливо: повноцінної заміни при використанні багатофункціонального розчину замість спеціального складу не вийде. Однак одноразове його використання можливе.

Чи можна лінзи промивати водою?

Для тих людей, хто запитує, чи можна як виняток промити лінзи водою, відповідаємо ще раз. Виробники контактів та офтальмологи в один голос стверджують, що цього робити не варто. Різні речовини, що містяться в не очищеній воді, у тому числі хлористі сполуки, а також органічні компоненти залишаються на елементах. І вони потрапляють у око. Якщо зберігати лінзи у воді, вже за кілька годин після їх носіння може виникнути відчуття піску в очах, підвищена сльозогінність, сухість. Не виключено попадання інфекції, що призведе до інфекційних хвороб очей.

Як зробити розчин для лінз самостійно?

Вже було описано, як, якщо немає рідини для лінз, приготувати речовину для тимчасового зберігання з дистиляту води і солі. Нагадаємо, підходить лише сіль "Екстра". Інші види продукту не підходять. Воду потрібно закип'ятити, сіль у ній розчинити, отриманий розчин остудити. Якщо немає спеціального контейнера, розчин потрібно залити у стерильну скляну ємність. Робити це потрібно дбайливо, щоб у банку не потрапив осад. Коли лінзи витягуються із солоного розчину, вони промиваються фізрозчином.

Як і в чому можна зберігати лінзи у дорозі?

Складно, точніше, неможливо приготувати сольовий розчин, перебуваючи поза домом, у поїзді чи літаку. Якщо ви на вокзалі або в аеропорту виявили, що забули вдома препарат для лінз, замініть його очними краплями з зволожуючими властивостями. Ці препарати складаються з дистиляту води, солі та гіалуронової кислоти. Такий склад забезпечує стабільність лінз, але він не має знезаражуючий дії і не може якісно відчистити поверхні.

Ще один аптечний склад, який підійде для збереження контактів протягом кількох годин, це краплі для носа з морською сіллю. Вони не замінять за своїми функціями та характеристиками розчин для промивання лінз. Але на кілька годин врятують становище.

Ампула фізрозчину в 2 мл стане в нагоді в дорозі. Забули купити спеціальну рідину для зберігання оптичних виробів? Зберігайте лінзи у фізрозчині, але не більше 10-12 годин.

Скільки разів потрібно міняти рідину для лінз?

Як спеціальний аптечний розчин, так і приготовлену в домашніх умовах рідину для зберігання лінз слід міняти після кожного використання. Це означає, що кожного разу перед розміщенням туди оптичних виробів у контейнер слід заливати свіжу порцію очищувальної речовини, що дезінфікує. Якщо ви використовуєте саморобні засоби, правила ті самі.

Важливо: якщо лінзи лежали в саморобному розчині, перед використанням промийте контакти та контейнер спеціальним аптечним препаратом. Далі покладіть вироби у спеціальний препарат та залиште їх у ньому на кілька годин. Перед використанням ретельно огляньте оптику на наявність дефектів. Якщо видно сліди деформації, з'явилися тріщини, не надягайте лінзи.

Часті запитання

Скільки часу потрібно, щоб лінзи повністю очистились у розчині?

При використанні спеціального аптечного засобу достатньо знаходження лінз у рідині протягом 4 годин, щоб вони очистилися, стали безпечними.

Який препарат краще заливати у контейнер для лінз?

Всі спеціальні розчини відрізняються знезаражуючий здатністю, вони чистять та зволожують. Але деякі виробники рекомендують свою продукцію для конкретного виду лінз, наприклад, для силікон-гідрогелевих або тільки для гідрогелевих. Якщо ви ще не визначилися з типом лінз, які використовуватимете, зупиніть вибір на універсальному засобі.

Скільки можна безперервно тримати лінзи в аптечному засобі? А в саморобному?

Спеціальна рідина підходить для безперервного заощадження лінз до 30 діб. Будь-які саморобні розчини не можна застосовувати більше 8-12 годин.

Використовую спеціальний розчин, але при носінні лінз спостерігається почервоніння очей. Що я роблю не правильно?

Якщо ви дотримуєтеся всіх рекомендацій виробника, а проблема залишається, спробуйте змінити засіб. Можливо, у вас є алергія на компоненти, що входять до складу.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені