baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Гемералопія (куряча сліпота)

post

Гемералопія (нікталопія) — порушення зорової функції, яке проявляється погіршенням сутінкового зору. Людина погано розрізняє предмети в темряві. Очі втрачають здатність адаптуватися до зміни рівня освітленості. Патологія характеризується зниженням гостроти зору та іншими функціональними розладами. У нормі гострота зору наростає протягом 1-3 хвилин зі зменшенням рівня освітленості. Далі протягом 20-30 хвилин відбувається інтенсивне поліпшення гостроти зору. Протягом 60 хвилин гострота зору досягає максимального показника. У пацієнтів з нікталопією не відбувається покращення зорової функції.

Нікталопія відома з давніх часів. Давньогрецькі цілителі називали хворобу nyctalopia. Давньоримський лікар Гален у II столітті до н. е. рекомендував хворим їсти сиру яловичу печінку. Китайський медик Сунь Симяо у VII столітті н. е. використовував у якості ліків свинячу печінку. Перський вчений і цілитель Авіценна у X столітті лікував курячу сліпоту печінкою кози. У XVII столітті англійський лікар У. Харві вперше описав гемералопію як порушення сутінкового зору.

Куряча сліпота погіршує якість життя хворих, негативно позначається на самооцінці та повсякденній активності. Поширеність патології становить 1-2% населення.

Види захворювання

Куряча сліпота у людини буває вродженою та набутою форми. У першому випадку часто йдеться про успадковані генетичні мутації. Набута форма поділяється на симптоматичну та есенціальну. Симптоматична розвивається на фоні таких захворювань та станів:

  • короткозорість зрефракційним дефектом понад 6 діоптрій;
  • катаракта і глаукома;
  • ретинопатія;
  • відшарування сітківки;
  • атрофічні зміни в зоровому нерві;
  • хоріоретиніт — запалення сітчастої мембрани та судинної оболонки ока;
  • сидероз — хвороба легень, спровокована вдиханням пилу за умов виробничого процесу.

Есенційна (функціональна) гемералопія розвивається внаслідок дефіциту вітамінів А, B2, PP. Есенційна нікталопія зустрічається у пацієнтів з хворобами печінки, органів ШКТ та цукровим діабетом, при недокрів'ї та виснаженні. Дефіцит вітамінів часто спостерігається у хворих на алкоголізм і людей, які приймають антагоністи ретинолу. Порушення всмоктування поживних речовин та вітамінів, обумовлене гастритом та ентероколітом хронічної течії, також призводить до розвитку курячої сліпоти.

Гемералопія: причини

Куряча сліпота у людини розвивається внаслідок різних причин. Одна з найпоширеніших — катаракта. При катаракті відбувається помутніння кришталика, що ускладнює проникнення світла на сітківку.

причини курячої сліпоти

Інші причини:

  • Дистрофічні, дегенеративні зміни та запальні процеси у сітківці.
  • Порушення синтезу зорового пігменту родопсину, пов'язане з гострим нестачею вітамінів A, B2 та ін.
  • Атрофічні зміни в зоровому нерві — руйнування нервових волокон із заміщенням сполучною тканиною.
  • Підвищення показників внутрішньочерепного тиску, що призводить до набряку та застійних явищ диска зорового нерва.
  • Розлад діяльності центральної нервової системи, обумовлене перенесеним інсультом чи пухлиною.
  • Короткозорість середнього та високого ступеня.

Зоровий апарат відрізняється складною будовою. У перетворенні картинки, яку сприймає око, у зрозумілу людині інформацію головну роль грає зоровий аналізатор мозку. Ушкодження мозку провокують порушення зорової функції, зокрема гемералопію. Патологія частіше виявляється у пацієнтів віком понад 50 років. Зіниця у людей похилого віку гірше пристосовується до зміни освітлення — повільніше розширюється в темряві.

Куряча сліпота: симптоми

Прояви залежить від форми гемералопії. Основна ознака — погіршення бачення в сутінках і в умовах поганого освітлення. Зберігається здатність розрізняти предмети при денному світлі.

симптоми курячої сліпоти

Можливі симптоми:

  • Звуження поля огляду прогресуючого характеру.
  • Аномальне сприйняття кольорів.
  • Погіршення орієнтації у просторі у нічний час.
  • Затуманеність зору, нечітке зображення у темряві.

При нікталопії, обумовленої атрофією сітківки, людина може розглянути предмети, розташовані на периферії. У полі огляду з'являється кільцеподібна скотома — ділянка, на якій відсутнє зорове сприйняття. У результаті пацієнт бачить темну пляму у центрі зображення. У ході інструментального обстеження виявляються характерні зміни у сфері очного дна.

Діагностика гемералопії

Діагноз ставлять на підставі скарг пацієнта, збору анамнезу та результатів інструментального обстеження. Діагностика захворювання передбачає проведення офтальмологічних тестів, які допомагають вивчити поля огляду та визначити час, необхідний для адаптації до зміни рівня освітленості. Інструментальні методи:

  • Оптична когерентна томографія (ГКТ).
  • Електроретинографія (ЕРГ).
  • Рефрактометрія — вивчення оптичних властивостей органів зору.

Діагностичне обстеження включає огляд очного дна, кон'юнктиви та кришталика. Лікар вимірює внутрішньоочний тиск.

Куряча сліпота: лікування

Вибір лікувальної тактики ґрунтується на усуненні причин патології. Лікування курячої сліпоти проводиться консервативним та хірургічним методом. При дефіциті вітамінів лікар призначає фармацевтичні препарати, які заповнюють нестачу. При дистрофії сітківки призначають препарати, що розширюють судини, та амінокислоти для покращення живлення та прискорення регенерації тканин сітківки.

лікування курячої сліпоти

Симптоматичну форму лікують за допомогою усунення причин — основного захворювання. Лікування катаракти передбачає проведення операції із заміни кришталика. Щоб лікувати патологію, лікар може виписати рецепт на окуляри, якщо причина пов'язана з міопією або астигматизм. Короткозорість нерідко коригують оперативним методом за допомогою лазерного обладнання.

Куряча сліпота: лікування народними засобами

Лікування курячої сліпоти народними засобами відрізняється малою ефективністю, має допоміжний характер. Перед застосуванням народних засобів необхідно проконсультуватися з лікарем. Безконтрольний прийом препаратів може спровокувати погіршення стану пацієнта.

Профілактика та рекомендації

Профілактика захворювання включає організацію раціонального харчування, багатого на мікроелементи і вітаміни. Інші профілактичні заходи:

  • Запобігання травматичному пошкодженню органів зору.
  • Своєчасне та адекватне лікування офтальмологічних хвороб.
  • Запобігання захворюванням головного мозку.

Щоб запобігти розвитку хвороб очей, потрібно не рідше 1 разу протягом року проходити обстеження у офтальмолога. Виявлення патологій на ранній стадії підвищує ефективність терапії. Рекомендації для людей з порушенням функції сутінкового зору:

  • Обмежити пересування у темряві.
  • Використовувати у сутінках підсвічування — ліхтарі та інші освітлювальні прилади.
  • Обережно переходити проїжджу частину дороги.
  • Захищати органи зору від пошкодження ультрафіолетовим випромінюванням — носити сонцезахисні окуляри.

Важливо підтримувати гігієну очей, регулювати яскравість екрану смартфона до комфортних показників. При тривалій роботі за комп'ютером потрібно робити перерви, щоб уникнути перенапруги очей.

Поширені запитання

Нестача вітаміну A виникає через нерегулярне та незбалансоване харчування, при виснаженні та запальних процесах у кишечнику, захворюваннях печінки та порушенні функцій щитовидної залози, на фоні алкоголізму та внаслідок інтоксикації організму.

З появою ознак курячої сліпоти слід записатися на прийом до офтальмолога. Гемералопія часто є провісником серйозного офтальмологічного захворювання.

Хвороба отримала назву через схожість із фізіологічною особливістю курей, які погано бачать у темряві.

Пацієнти з курячою сліпотою мало розрізняють предмети при поганому освітленні. Вони неспроможні правильно оцінити відстань між об'єктами. Щоб розглянути предмет у темряві, їм доводиться напружувати очі.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені