baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Історія та розвиток контактних лінз

post

Ідея застосовувати лінзи, що знаходяться в прямому контакті з очима не нова. Ще в 1508 р Леонардо да Вінчі описав лінзу, яка при розміщені на око повинна була змінити оптичні властивості ока.

Триста років потому, в 1827 р, англійський астроном Джон Гершель описав скляну контактну лінзу, виготовлену так, щоб її форма відповідала формі ока. А в 1887 р Ф.Мюллер помістив сформовану видуванням скляну лінзу на око пацієнта, у якого були видалені повіки. Лінза захищала око і запобігала втраті вологи. Пацієнт носив цю лінзу більше 20 років.

У 1888 р. А. Фік описав першу контактну лінзу, призначену для корекції зору. Аж до середини 40-х років нашого століття всі контактні лінзи були склерального типу, тобто покривали всю поверхню ока. Такі лінзи виготовлялися зі скла і мали діаметр 20-30 мм і товщину 1-2 мм. простір між лінзою і оком заповнювала рідина. Лінзи часто викликали набряк рогівки, що призводило до затуманення зору і неприємних відчуттів всього через кілька годин носіння. Крім того, після видалення лінзи з ока потрібен тривалий час для відновлення рогівки.

Перші скляні лінзи для рогівки розробив і встановив Е. Кальт.

У 1938 р Мюллер і Обріг сконструювали першу склеральну контактну лінзу повністю з пластика. Цей пластик (поліметилметакрилат-ПММА) був запропонований фірмою «Ром енд Хаас» для виготовлення ліхтарів для кабін літаків.

Кевін Таухи розробив першу роговину контактну лінзу з ПММА в 1947 р розуміючи необхідність змивання ока слізної рідиною, що забезпечує доступ кисню. Він встановив стандарт на підбір твердих контактних лінз.

В кінці 1950-х рр. чеський вчений Отто Віхтерле розробив полімерний гідрогель, що став основою для матеріалів, що використовуються зараз при виробництві сучасних м'яких контактних лінз. Полімер (гідроксіетилметакрилату) ГЕМА — це матеріал, що володіє здатністю поглинати воду. При цьому він стає м'яким і гнучким і пропускає кисень.

З моменту появи м'яких контактних лінз було зроблено багато удосконалень в їх конструкції, що дозволило поліпшити їх експлуатаційні показники. Перші лінзи мали велику товщину, що часто викликало спотворення зорового сприйняття. У міру вдосконалення конструкції і процесу виготовлення лінз зорове сприйняття і показники носіння поліпшувалися. Полімер ГЕМА і донині є основою більшості матеріалів м'яких контактних лінз, хоча різними виробниками використовуються деякі модифікації.

Розробка м'яких лінз дала потужний поштовх розвитку промисловості контактних лінз. Такі лінзи зручні при першому ж застосуванні і майже не вимагають адаптації, завдяки чому багато пацієнтів, хто користувався окулярами, переходять на контактні лінзи.

 

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені