baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Як і коли з'явилися контактні лінзи: історія лінз

post

Винахід контактних лінз можна назвати величезним досягненням людства. Вони дозволяють людям із дефектами зору повноцінно бачити, працювати, займатися спортом, творчістю без будь-якого обмеження.

З давніх-давен мислителі намагалися вирішити проблему людей з вадами зору. І першим інструментом у боротьбі з поганим зором стали окуляри. Потворні незручні конструкції, а саме такими були окуляри в Середньовіччі, часто зісковзували та розбивалися під час повсякденних справ. Вони були позбавлені функціональності, зручності, витонченості та привабливості. Саме тому робота інженерів у давнину була спрямована, в тому числі, на винахід аксесуара, який зміг би коригувати зір, при цьому був позбавлений усіх недоліків очок.

Креслення да Вінчі та його перші лінзи

Історія контактних лінз почалася 1508 року. Цим періодом датовано кілька креслень руки Леонардо да Вінчі. На них зображено величезну лінзу з водою, яку потрібно було носити перед обличчям для покращення чіткості зображення. Нащадки не оцінили винахід генія. Аж надто незручне рішення він пропонував. За функціональністю воно поступалося очкам XVI століття.

Цікавий факт: Сучасні контактні лінзи борються з дефектами зору краще, ніж окуляри. Вони забезпечують широкий огляд та кращий периферичний зір.

Оптична капсула Гершеля

Послідовники Леонардо да Вінчі продовжили розвивати ідею з водою, яку утримували дві скляні тарілки. Прикладом цього є різні лупи, трубки (лінза Декарта), які сьогодні виставлені як експонати у великих музеях оптики та техніки. Але всі дослідження не мали успіху до 1823 року. Саме того часу вчений Джон Гершель придумав роговичну лінзу, яку потрібно було надягати безпосередньо на око. Вчений назвав пристрій "оптичної капсулою". Залишалося знайти відповідний матеріал для реалізації ідеї.

Мюллер, Фік, Кальт та їх дослідження

У 1887 році німець Мюллер зробив перші контактні лінзи для очей. Оптичні прилади двох видів виготовлялися зі скла. Скляні вироби були жорсткими, створювали ризик травматизму ока при механічному впливі. Просто уявіть, в око потрапила смітинка, і ви вирішили почухати його. Скляна лінза, яка встановлена на все око, у цьому випадку з високою ймовірністю пошкодить м'які тканини органу зору. Продукція не набула поширення.

Поруч із Мюллером, але у Швейцарії над створенням лінз працював Адольф Фік. У 1888 році цей лікар зробив креслення, за якими було виготовлено скляну склеральну лінзу. Щоб виріб повторював контури очного яблука, вчений робив цементні зліпки на очах нещодавно померлих людей. По зліпку він почав виробництво оптичних виробів для себе та своїх пацієнтів. Цьому вченому треба віддати честь. Саме він описав адаптаційний період та розрахував можливу тривалість одного циклу носіння.

А француз Ежен Кальт приблизно в той же час, у 1890 році, повідомив про новий винахід – рогівкові лінзи для пацієнтів з дефектами зору. По суті, то були самі склеральні лінзи. Проте ім'я Кальта назавжди увійшло історію.

перші контактні лінзи

Примітно, всі ці вчені нічого не знали один про одного і всю роботу над оптичними приладами проводили з нуля. І всі вони проводили випробування на власних очах.

Пластикові лінзи (РММА)

Майже півстоліття 1938 року американці Малер і Обриг почали виробництво склеральних лінз із синтетичного пластику РММА. Вироби виходили легкими, безпечними для носіння, не сповзали з очей. Пластик вигравав у скла, але вироби для корекції зору з нього викликали роздратування рогівки.

Лінзи Віхтерле

Одночасно всі вчені світу, чиї дослідження були зосереджені навколо оптики, продовжували пошук м'якого матеріалу, який був би сумісний з тканинами ока і відповідав би функціональним вимогам. Геніальна ідея спала на думку чеського вченого – Otto Wichterle. Ця людина став "батьком" гідроксиетилметакрилату або HEMA – полімерного матеріалу, здатного зберігати вологу та пропускати кисень. Ці параметри є дуже важливими. Адже через рогівку не проходять кровоносні судини. Живлення ока киснем походить з повітря. А волога виключає пересихання склери.

Отто Віхтерле

Вчений синтезував полімер і виготовив дослідний зразок лінз у своїй домашній лабораторії. Тому вважається, що винахідник контактних лінз - саме він. Хімік став першою людиною, який даний оптичний прилад оцінив практично. Він залишився задоволений – м'яка пластикова лінза не жала, не терла, не було ризику, що вона розіб'ється при механічній дії на око, завдавши непоправної шкоди. Отто Віхтерле запатентував матеріал та продав ідею контактних лінз фармацевтичної компанії. Так з'явилися лінзи для очей, які вперше були відправлені у масове виробництво.

Лінзи з силікону та гідрогелю

Довгий час цілі лабораторії працювали над покращенням параметром полімеру HEMA. Головними завданнями було підвищення здатності пропускати повітря. Вчені також працювали над підвищенням експлуатаційних параметрів.

Перші лінзи з силікону та гідрогелю з'явились 1999 року. Це були дихаючі вироби, що добре пропускають повітря. Стало можливим тривале носіння оптичних виробів.

Цікавий факт: Грамотно підібрані контактні лінзи безпечні для здоров'я очей. Їх виготовляють із біосумісних матеріалів, що застосовуються в медицині.

Контактні лінзи сьогодні

Особливо важлива подія історія контактних лінз – це поява одноденних лінз. Офтальмологи стверджують, що чим коротший термін використання цих виробів, тим безпечнішим є процес носіння. Що стосується функціоналу, то сучасні вироби використовуються не тільки для корекції короткозорості, далекозорості, астигматизму різних ступенів. Їх застосовують для лікування деяких дефектів зору з декоративною метою (кольорові лінзи). Ціна оптичних контактних лінз відрізняється залежно від функціоналу, характеристик, популярності виробника.

сучасні контактні лінзи

Щоб підібрати лінзи, зверніться до салону "Дім оптики". Якщо ви раніше не використовували лінзи для корекції зору, вам буде запропоновано процедуру діагностики зору. Після цього консультант допоможе вибрати модель з урахуванням необхідної корекції та ваших побажань до умов носіння.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені