baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Корекція короткозорості

post

Короткозорість (міопія) – це аномалія рефракції (особливість будови і функціонування оптичної системи ока), при якій головний оптичний фокус (точка, в якій з'єднуються всі заломлені промені) знаходиться не в центральній ямці сітківки, а перед сітківкою.

Корекція короткозорості окулярами має на увазі переміщення головного оптичного фокуса ока в центральну ямку сітківки за допомогою розсіюючих («мінусових») лінз.

Взагалі, будь-яка корекція зору полягає в переміщенні оптичного фокуса – при короткозорості він знаходиться перед сітківкою, при далекозорості – за нею, а для стовідсоткового зору необхідно, щоб він точно розташовувався в місці найбільшого скупчення колбочок на сітківці – в центральній ямці (жовтій плямі).

У нормі оптична система ока динамічна, і чіткий зір на різних відстанях (близь, даль) забезпечується скоординованою роботою внутрішньоочних і окорухових м'язів (акомодацією). При її порушенні (посиленні або ослабленні) цей механізм порушений, і потрапляння оптичного фокуса на сітківку ускладнено. При слабких ступенях короткозорості, на початковому етапі, це компенсується підвищеним навантаженням на м'язи, але може призводити до швидкої стомлюваності, почервоніння очей, головного болю і поступового зниження зору на дальню відстань.

Помилково припускати, що якщо не носити окуляри при короткозорості, то очі «будуть тренуватися». Насправді, навіть при слабкому ступені короткозорості(-1,0-2,0 Д) зір вдалину вже може бути знижено до 10-20 відсотків. І трішки поліпшуватися воно може в момент примружування, коли зменшуються кола світлорозсіяння. Ніякого тренування і поліпшення зору при цьому не відбувається, людина просто звикає бачити не дуже добре і помилково вважає, що цього достатньо.

Лінзи для коррекції короткозорості

Лінзи для корекції короткозорості — «мінусові», або розсіюють окулярні лінзи, — мають велику товщину по краях, і меншу в центрі. Це полегшує їх встановлення до безобідкової оправи (з кріпленням на волосіні, на гвинтах). При високих ступенях короткозорості рекомендується замовляти витончені лінзи (з високим коефіцієнтом заломлення), які виглядають більш естетично, особливо в таких безобідкових оправах. Також, краще використовувати «пластикові» лінзи з полімерного матеріалу, які за оптичними властивостями від скла не відрізняються, зате мають в кілька разів меншу вагу.

Будь-яка окулярна лінза має оптичний центр і периферію, на якій можливі спотворення (сферичні аберації). І чим вище сила лінзи (більше ступінь короткозорості), тим сильніше ці спотворення виражені. Тому, для швидкого звикання і комфорту в готових окулярах і якісного зору по периферії існує «асферична» лінза, в якій спотворення по краю зведені до мінімуму.

Не варто забувати, що для корекції короткозорості успішно використовуються контактні лінзи. В цьому випадку поле зору не обмежене оправою, аберації відсутні, розміри предметів не зменшені.

Причини виникнення короткозорості

Міопія очей, або короткозорість, зустрічається досить часто. Причини її виникнення можна розділити на вроджені і набуті.

Вроджені причини виникнення короткозорості:

  • Неправильна форма ока.

Очне яблуко має більш подовжену форму, через яку промені світла фокусуються, не доходячи до сітківки.

  • Занадто «сильне» око.

Розмір ока в цьому випадку знаходиться в межах норми, але кришталик або рогівка заломлюють промені сильніше, ніж потрібно. Тому вони фокусуються не на сітківці, а перед нею.

  • Спадковість.

Короткозорість не передається у спадок, але збільшує схильність до неї. Форма очного яблука і заломлююча здатність оптичної системи ока може передатися дитині від батьків, так само як, наприклад, колір волосся. Міопія частіше буває у дітей, у яких обоє батьків з цією аномалією рефракції.

Отримані причини виникнення короткозорості:

  • Харчування і хвороби.

Міопія може виникнути в результаті ослаблення організму через неправильне і незбалансоване харчування, травм, захворювань.

  • Умови роботи і надмірне навантаження очей.

Робота на близькій відстані за комп'ютером або смартфоном більше двох годин на день перевтомлює очі. Також читання при поганому освітленні і в рухомому транспорті може стати причиною короткозорості.

Лікування короткозорості

Лікування короткозорості очей можливо різними методами, один з яких — апаратне лікування зору.

Апаратне лікування короткозорості в салонах «Дом оптики» проходить в спеціально обладнаному кабінеті, на сучасних приладах, які довели свою ефективність. Індивідуальний курс призначає лікар-офтальмолог після повного обстеження очей.

При короткозорості (міопія) лікування відбувається за допомогою комп'ютерних програм і спеціальних апаратів, які працюють за принципом лазерної, інфрачервоної, ультразвукової та магнітної терапії. Під час проходження курсу в кабінеті весь час знаходиться медсестра, яка контролює процес. Після закінчення занять короткозорість менше прогресує, що запобігає ускладненням. Також гострота зору може покращиться на кілька рядків. Ціна лікування короткозорості залежить від кількості занять і необхідних апаратів. Це варто результатів, які ви отримаєте після проходження курсу. Більше дізнатися можна в розділі «Апаратне лікування зору».

 

 

 

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені