baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Корекція пресбіопії

post

Пресбіопією називається вікове ослаблення акомодації (здатності вільно фокусуватися на разновідалені предмети і бачити їх однаково чітко на далекій і ближній відстані). Виявляється пресбіопія в середньому після 40 років у вигляді віддалення найближчої точки ясного зору. Тобто, щоб прочитати дрібний текст, доводиться відсувати його далі від очей – читати «на витягнуту руку». При наближенні до очей, на раніше звичну відстань, текст починає розпливатися. Супроводжується це явище швидкою стомлюваністю, почервонінням очей, можливі головні болі і навіть тривалі коньюнктивіти і блефарити (запалення краю повіки).

В основі цього явища лежить перебудова зв'язково-м'язового апарату всередині ока, втрата тонусу і еластичності м'язів і зв'язок, які змінюють кривизну кришталика для фокусування на різні відстані. Є думка, що для лікування цих вікових змін досить робити вправи для очей. Дійсно, регулярні вправи завжди корисні, вони покращують кровообіг і обмін речовин в тканинах ока і зміцнюють м'язи. Але пресбіопія так само розвивається через ущільнення структури самого кришталика. Більш щільний кришталик не здатний досить змінити форму і при добре працюючих м'язах, тому гідної альтернативи правильної окулярної корекції пресбіопії не існує.

Корекція пресбіопії «окуляри для читання» полягає у визначенні необхідної «плюсової добавки», індивідуальної для кожної людини, яка дозволяє легко і комфортно працювати з дрібними текстами на відстані 40-60 см. Якщо така добавка призначена вчасно і в необхідному обсязі, це дозволить уникнути небажаних ускладнень та швидкого «стрибкоподібного» прогресування пресбіопії. Але такі окуляри виписуються тільки «для близької відстані», дивитися через них на співрозмовника або вдалину важко – з'являється ефект затуманення. Тому оправи для таких окулярів рекомендується вибирати вузькі, щоб поверх окулярів була можливість дивитися на дальню відстань.

Пресбіопія: корекція, лікування, вправи для очей
Сучасні окулярні лінзи враховують потреби активних людей – коли в одних окулярах потрібно і вичитувати текст, і працювати з монітором комп'ютера, і спілкуватися зі співрозмовником. Так як розмір плюсової добавки залежить від відстані, в мультифокальній лінзі її плавний розподіл зверху-вниз позбавляє від ефекту затуманення і підтримує фізіологічний механізм фокусування. Тобто в одних окулярах може бути однаково добре видно і на відстані 30-40 і 80-120 см. Такі лінзи називаються «офісними», оправа може бути великою і здвигати її на кінчик носа, щоб подивитися «вверх», — більше не потрібно.

Якщо ви раніше користувалися окулярами на довгу відстань або постійного носіння, і з віком помітили, що читання в них стало важким – отже вам також необхідна «плюсова добавка для близі», незалежно від того, далекозорість у вас спочатку, короткозорість або змішаний астигматизм.

У цій ситуації найкраще підійдуть «прогресивні» лінзи, в яких крім середньої і ближньої робочих зон є широка зона для далі. Це сучасна альтернатива «біфокальним» окулярам, в яких видима лінія розділу між зонами для дальньої і близької відстані побічно служила «маркером віку».

Якщо ж ви носій контактних лінз з хорошим досвідом, і не хочете від них відмовлятися через труднощі з читанням, вам варто спробувати сучасні мультифокальні контактні лінзи, спеціально розроблені для людей з віковою перебудовою зору.

Треба враховувати, що поступове прогресування пресбіопії так само є нормальним фізіологічним явищем, і відповідно до цього потрібно міняти рецепт і лінзи в окулярах в міру необхідності (в середньому – раз в два - три роки).

 

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені