baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Покриття оптичних лінз

post

Сучасні багатофункціональні покриття забезпечують високу якість зору і комфорт при носінні лінз, мають певну естетичну цінність і легкість в догляді за ними. Крім того, покриття значно збільшують термін експлуатації окулярів, що важливо при нинішній високій вартості фірмових лінз.

Покриття антивідблиску

Просвітляюче ( «антирефлексне», AR-покриття, «антивідблискове») покриття застосовується для збільшення прозорості очкової лінзи і зменшення відбиття світла від її поверхні. При проходженні крізь лінзу світло частково поглинається і відбивається від її поверхні через різні коефіцієнти заломлення матеріалу лінзи і навколишнього повітряного середовища. При цьому відбиті промені призводять до виникнення віддзеркалень, що заважають і знижують чіткість сприйняття зображення.

В основі дії просвітляючих покриттів лежить явище інтерференції світлових хвиль, при якому світлові промені гасять один одного. Залишкове відображення світла від поверхні очкової лінзи (залишковий рефлекс) залежить від якості застосовуваного покриття і має свій характерний колір (зелений, блакитний, бузковий, зеленувато-жовтий, золотий). Лінзи з високоякісними прояснюючими покриттями практично не відбивають падаюче на них світло. Залишкове відображення у таких лінз дуже слабке і зазвичай має зеленуватий відтінок, або ж такі лінзи абсолютно прозорі, тобто ахроматичні. Однак яскравий колір залишкового відображення, на думку багатьох виробників, не є недоліком, а, навпаки, робить такі лінзи привабливими для певної категорії покупців.

Якщо покриття, що просвітлює, складається з одного шару, зменшення проходження світлового потоку відбувається тільки в одній певній частині спектра. Тому для охоплення всього спектра видимого світла наносять кілька покриттів, що відповідають різним частинам діапазону.

Важливою властивістю очкових лінз є їх здатність залишатися чистими, щоб максимально пропускати світло. Це особливо важливо для лінз з прояснюючими покриттями, у яких навіть невелика кількість води або жирових плям на поверхні значно погіршує ефективність просвітляючого покриття. Тому користувачі такими лінзами часто скаржаться, що їх окуляри сильніше брудняться і важче очищаються. Насправді, на просвітлених лінзах забруднення просто набагато помітніше.

Гідрофобне покриття

Щоб захистити поверхню лінзи від «прилипання» частинок пилу і жиру, наносять гідрофобне покриття з так званим «Лотос-ефектом», що володіє водо- і брудовідштовхуючими властивостями, а також деякою антистатичною дією, в результаті чого до лінзи менше притягуються забруднюючі частинки.

Таке покриття робить лінзу більш гладкою, перешкоджаючи закріпленню в тому числі і крапель води, що підвищує її стійкість до запітніння навіть при різкому перепаді температур («антитуманний ефект»). На перший погляд ідеально рівна поверхня очкової лінзи під мікроскопом виглядає зовсім інакше - з піками і провалами, які затримують краплі рідини. Дуже тонкі силіконові плівки заповнюють ці нерівності, і на поверхні очкової лінзи не залишається пасток для крапель. Рідина легко скочується з поверхні очкової лінзи.

Так само гідрофобне покриття зменшує поверхневий натяг. На водовідштовхувальних поверхнях крапля води не розтікається, тим самим зменшуючи площу контакту з поверхнею. Гідрофобні властивості поверхні характеризують кутом змочування між поверхнею очкової лінзи і краплею в місці контакту. Чим більше кут змочування, тим легше краплям води з неї скочуватися.

В останні роки з'явилися нові покриття на основі фторсиліконів, у яких кут змочування для води збільшився до 112-115° (в аркуша лотоса, наприклад, він дорівнює 180°), а для жиру - до 70°. Це означає, що поверхня очкової лінзи з такими покриттями стає не тільки високогідрофобною, але і ліпофобною, тобто відразливою до жирів.

Зміцнюючі покриття

Полімери і полікарбонат з високим показником заломлення, що користуються в даний час найбільшим попитом при виробництві лінз, м'якші, ніж скло. Тому при виготовленні органічної лінзи наносяться зміцнюючі покриття, які збільшують стійкість до стирання лінз, тобто підвищується опірність очкової лінзи до утворення подряпин.

Для отримання зміцнюючих покриттів найчастіше застосовують спеціальні лаки, які наносять на очкову лінзу методом занурення або центрифугування з подальшим нагріванням. Зміцнюючі покриття наноситься як на зовнішню, так і на внутрішню сторону очкової лінзи і часто входить до складу багатофункціонального покриття.

УФ-блокуючі покриття

Ні для кого не секрет, що УФ-випромінювання шкідливо для очей. Полімерні матеріали мають високу ступінь фільтрації ультрафіолетового випромінювання. Полікарбонат поглинає 98-100% випромінювань середньої і довгохвильової енергетичної складової УФ-діапазону, які є найбільш небезпечними для структур очей.

Будь-який з спеціалізованих оптичних пластиків має набагато більш високу в порівнянні з оптичним склом ступінь фільтрації ультрафіолету!

Ступінь захисту очкових лінз в УФ-області можна визначити візуально. Здатність фільтрувати потенційно небезпечну складову сонячного спектра пов'язана з явищами абсорбції, поляризації або відображення потоку випромінювання. Спеціальні органічні чи неорганічні матеріали вводяться до складу лінз (УФ-абсорбер, фотохромні пігмент) або у вигляді покриттів наносяться на їх поверхню. Ступінь захисту очкових лінз в УФ-області можна визначити візуально, виходячи з відтінку або кольору забарвлення лінзи, а також від ступеня затемнення лінз. Ці поглиначі НЕ змінюють колір лінз, тому високоякісна прозора очкова лінза може поглинати практично все небезпечне для очей випромінювання.

Багатофункціональні покриття

Багатофункціональні покриття все більше стають невід'ємною частиною очкових лінз. Покриття значно збільшують споживчі властивості лінз - лінзи можна довше носити, вони забезпечують більш високу якість зору, менше брудняться, їх легше очищати. Багатофункціональні покриття очкових лінз складаються з декількох шарів (покриттів), що виконують свої специфічні функції. Загальна кількість шарів у сучасних багатофункціональних покриттів буває більше десяти; покриття наносяться на одну або обидві поверхні очкової лінзи. Як правило, багатофункціональні покриття об'єднують в собі всі попередні типи покриттів.

 

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені