baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Чи можна займатися спортом у контактних лінзах

post

Контактні лінзи — популярний оптичний засіб корекції зору. Він виграє у окулярів завдяки відновлення природного зору без спотворення величини об'єктів та відстані до предметів. Завдяки малим розмірам та способу встановлення всередину ока лінзи непомітні і не заважають скоєнню активних рухів. Переваги занять спортом у контактних лінзах:

  • Широкий, чіткий огляд, зокрема бічний зір.
  • Відсутність перешкод при надяганні шолома, маски, захисних окулярів та іншої спортивної форми.
  • Зручність — звичайні окуляри можуть зміщуватися чи спадати з обличчя під час здійснення активних рухів.
  • Відсутність відблисків та ефекту запітніння.
  • Відчуття свободи.

Контактні лінзи незамінні для занять будь-якими видами спорт, де потрібні спритність та швидка реакція. Засоби корекції зору використовуються для занять футболом, акробатикою, волейболом, фехтуванням, великим та настільним тенісом, баскетболом. Контактні лінзи підходять для участі у велогонці, занять альпінізмом і скелелазінням та парашутним спортом.

Контактні лінзи для спорту допомагають вести активний, здоровий спосіб життя. Деякі люди з порушенням зору побоюються, що засоби корекції можуть зміститися та випасти з очей під час інтенсивної рухової активності. Якщо модель правильно підібрана, лінзи надійно утримуються на місці. Важливу роль відіграють матеріал виготовлення та радіус кривизни. Офтальмолог перевіряє щільність прилягання та посадку лінзи, використовуючи щілинну лампу.

Чи можна у лінзах займатися спортом

До появи контактних лінз офтальмологічний діагноз ставав на заваді спортивних тренувань. Людям із порушенням функції зору доводилося вибирати не активні види спорту, наприклад, шахи чи шашки. Сьогодні ситуація змінилася. Виробники пропонують спеціальні моделі, які розраховані на активні спортивні заняття.

Сучасні лінзи та спорт — сумісні концепції. Які вибрати моделі, залежить від характеру офтальмологічних порушень та виду спорту. Не складно підібрати моделі для повсякденної діяльності та роботи. Складніше вибрати засоби корекції зору для занять спортом. Моделі для спорту мають підтримувати рогівку у зволоженому стані та забезпечувати проникнення кисню. У нормі рогівка ока вбирає кисень із навколишнього повітря. Щоб не порушувати природні фізіологічні процеси, лінза має пропускати повітря. Обов'язкові умови — чіткий зір та комфорт при носінні.

контактні лінзи для спорту

Перерахованим вимогам відповідають моделі, виготовлені з м'яких, еластичних матеріалів — гідрогелю та комбінації силікону з гідрогелем. Силікон-гідрогелеві лінзи пропускають повітря, що призводить до кращого постачання кисню тканин рогівки. Такі вироби підходять для тривалих тренувань. Якщо спортивні заняття проходять на вулиці, вибирайте лінзи із додатковим захистом очей від ультрафіолетового випромінювання. Щоб запобігти подразненню та почуття сухості в очах, дотримуйтесь правил:

  • Вибирайте лінзи для активної діяльності.
  • Дотримуйтесь вимог гігієни — мийте руки перед встановленням та зняттям лінз, очищайте та зберігайте засоби корекції у спеціальному контейнері з розчином.
  • Не варто носити лінзи довше за термін, рекомендований виробником.
  • У разі появи відчуття печіння та дискомфорту, негайно зніміть лінзи.

При недотриманні правил гігієни носіння контактних лінз нерідко призводить до розвитку запалення та інфекції очей.

Чи можна носити лінзи до спортзалу

Окуляри можуть забруднюватись, запотівати та заважати під час занять у спортзалі. Під час напруженого тренування і підвищених навантажень через піт, який стікає по лобі, окуляри можуть зісковзувати з обличчя. У разі використання контактних лінз проблеми усуваються.

Чи можна в лінзах займатися боксом

Заняття боксом протипоказані людям з порушенням зорової функції. Під час отримання ударів по голові високий ризик пошкодження очей. Травми органів зору виникають при падіннях та випадкових зіткненнях із суперником. Ушкодження сітківки, рогівки та оточуючих структур ока призводить до тяжких офтальмологічних захворювань — відшарування сітківки, крововиливу під кон'юнктиву, розриву райдужної оболонки, вивиху кришталика, травматичної катаракти. Удари, падіння та забиття можуть спровокувати значне погіршення зору. Рекомендації поширюються на всі види спорту, які передбачають контакт із суперником, у тому числі самбо, карате, вільну боротьбу.

Бокс у лінзах є небезпекою для здоров'я, якщо йдеться про професійний спорт. Якщо заняття боксом мають аматорський характер і спрямовані на підтримання хорошої фізичної форми, обмеження відсутні. Офтальмолог допоможе підібрати контактні лінзи, які не зашкодять структурі ока. Зазвичай для занять боксом підходять м'які тонкі одноденні моделі.

Чи можна бігати у лінзах

Біг у лінзах стає комфортним та простим для людей з порушенням зорової функції. Засоби корекції забезпечують широкий огляд, не спадають з обличчя, не пітніють і не заважають активно рухатися. Через незручність носіння окулярів багато людей відмовляються від засобів корекції під час бігу. Внаслідок цього стають непомітними перешкоди на дорозі, які можуть спровокувати падіння. Контактні лінзи допомагають уникнути травм, пов'язаних із падіннями під час бігу.

Чи можна грати у футбол у лінзах

Контактні лінзи допомагають гравцеві стежити за пересуванням м'яча та інших учасників матчу, своєчасно реагувати на передачі та чітко віддавати паси. Гравець із поганим зором у лінзах вільно виконує маневри та передачі м'яча на далекі відстані. Прикладом вдалого використання контактних лінз у професійному футболі є футболісти, які досягли світового визнання — Кріштіану Роналду ("Реал Мадрид"), Девід Де Хеа ("Манчестер Юнайтед"), Жером Боатенг ("Баварія"), Едгар Давідс ("Аякс").

Не варто забувати про підвищений ризик травмування під час гри у футбол. Це вид спорту, який входить до ТОП-3 найнебезпечніших, незалежно від носіння лінз.

Чи можна плавати у лінзах

плавати у лінзах

Щоб безпечно плавати у лінзах, потрібно додатково захищати очі плавальними окулярами або маскою, які перешкоджають попаданню хлорованої або солоної води та бризок. Носіння плавальних окулярів запобігатиме випадковому зміщенню та вимиванню засобу корекції з ока. Щоб носити лінзи під водою, одягайте маску або окуляри, які обов'язково входять до складу костюма для підводного плавання.

Плавання в басейні або море у лінзах вимагає дотримання особливих правил догляду. Після завершення купання лінзи необхідно зняти, ретельно промити водою чи спеціальним розчином. Під час купання у відкритих водоймах та громадських басейнах підвищується ризик інфікування. Правильний догляд за лінзами допоможе запобігти зараженню вірусами та бактеріями. Щоб спростити догляд, вибирайте одноденні лінзи, які викидають після плавання.

Поширені запитання

Носіння лінз не перешкоджає заняттям танцями.

Лінзи оптимально підходять для занурення під воду — вони не заважають дайверу одягнути маску, яка захищає обличчя та очі.

Так, якщо попередньо одягнути плавальні окуляри, які захистять очі від попадання водних бризок.

Краще зняти засоби корекції при відвідуванні сауни. Підвищена температура зменшує рівень зволоженості лінз, провокує прискорене розмноження бактерій на поверхні виробу. Унаслідок підвищується ризик травмування ока та розвитку запалення.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені