baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Будова ока

post

Око — це орган, за допомогою якого сприймається більшість інформації. Спроби розібратися у його будові були ще у п'ятому столітті до нашої ери. Сьогодні про анатомію очей відомо все. Давайте коротко і просто розберемося в цій темі.

Очне яблуко: як його будова впливає на зір

Очне яблуко – це куля діаметром 25 мм. Завдяки такій будові промені світла правильно переломлюються, проходять необхідний шлях та фокусуються у призначеному місці. Після цього інформація передається в мозок для чіткого зору.

При неправильній формі очного яблука виникає короткозорість та далекозорість. Це вроджена причина. При подовженому очному яблуку людина погано бачить у далечінь. При вкороченому — зблизька.

Не лише очне яблуко впливає на зір. Щоб дізнатися, що ще, треба заглянути всередину і розібратися в анатомії.

Будова очей людини: оболонки

Анатомія ока

Око складається з кількох оболонок:

  • Перша оболонка ока — склера

Склера білого кольору, тому її також називають білковою. Завдяки їй око має форму кулі. У передній частині склер не біла, а прозора. Цю частину називають рогівкою.

Рогівка

Здорова рогівка прозора та однорідна. У ній немає судин, а отже й крові. Функцій рогівки кілька. Вона переломлює та пропускає світло, завдяки чому можна бачити предмети. Рогівка регулює рівень вологи, насичується киснем. Її слізна плівка змиває пил та бруд, пом'якшує та зволожує поверхню.

Саме на рогівку надягають контактні лінзи з потрібною кривиною. Це змінює її заломлюючу силу, а відповідно і хід променя, завдяки чому досягається чітке зображення.

  • Друга оболонка ока — судинна

Судинна оболонка складається із кровоносних судин. За допомогою крові доставляються поживні речовини та кисень, а забираються продукти обміну та вуглекислий газ.

Зовнішня частина цієї оболонки, або передня, перетворюється на райдужну. Вона розташована за рогівкою.

Анатомія райдужки

Зрозуміти, що таке райдужка – легко. Саме за нею визначають, який колір очей у людини. Анатомічний малюнок райдужки захоплює і дивує багатьох. На відтінок райдужної оболонки впливає кількість пігменту: мінімальна кількість – блакитні очі, максимальна – карі, ближче до чорного.

Райдужка складається з м'язів, а в її центрі зіниця – отвір. Саме через нього проходять промені на сітківку.

М'язи райдужної оболонки регулюють кількості світла: скорочуються і розслабляються. На яскравому сонці зіниця звужується, у темряві — розширюється. Це захисна функція ока. Тому важливо, щоб сонячного дня на очах були якісні сонцезахисні окуляри. Якщо лінзи темні, але не блокують ультрафіолет, то в очі потрапляє більше небезпечного випромінювання, ніж без окулярів. Зіниця розширюється, а неякісне скло пропускає УФ. Надлишок ультрафіолету може викликати захворювання очей.

  • Третя оболонка ока — сітчаста

Будова сітківки

Будова сітківки

Сітківка — значна і складна структура очного яблука. Вона сприймає світло і передає імпульс в мозок, від якості якого залежить чіткість побаченого. Отримати інформацію сітківці допомагають фоторецептори — палички та колбочки.

  • Колбочки розрізняють кольори, відтінки, дрібні деталі. Для їхньої роботи потрібна хороша освітленість. У темряві починають працювати палички.
  • Палички допомагають бачити контури предметів. У темний час це дає можливість орієнтуватися у просторі, бачити силуети. Ще палички відповідають за периферійний — бічний зір.

На сітківці також є два елементи, про які необхідно сказати:

  • Жовта пляма або центральна ямка

Жовта пляма розміщена на сітківці, навпроти зіниці. Тут найбільше сконцентровано фоторецепторів. У центральній ямці досягається максимально чіткий зір. Тому промені світла від предмета, що розглядають, мають сконцентруватися там.

  • Сліпа пляма

Нижче жовтої плями на сітківці розташовується сліпа. У ній немає фоторецепторів, вона виконує іншу функцію: з неї виходить зоровий нерв. По якому до мозку надходить інформація про зображення перед очним яблуком.

Анатомія ока: внутрішня будова

  • Кришталик

Це капсула, усередині якої є прозора маса. Кришталик кріпиться зв'язками у внутрішній частині ока. При розслаблених зв'язках він округлий, при натягнутих – він також витягується. Це потрібно, щоб бачити вдалину та близько.

У дорослому віці, найчастіше після 40 років, кришталик стає менш еластичним, його зв'язки слабшають. Тоді починаються вікові зміни чи пресбіопія. Найнебезпечніший варіант — катаракта — помутніння кришталика. У такому разі буде потрібна операція. Іноді хворобу можна попередити своєчасним візитом до офтальмолога. Сучасна офтальмологія добре розвинена та багатьом доступна.

  • Скловидне тіло

Це желеподібна, формотворча маса, яка заповнює та розтягує око. Вона регулює стрибки внутрішньоочного тиску і може запобігти негативним наслідкам. Через цю структуру гелю проходить світло, потрапляючи на сітківку.

  • Камери ока

Розділяють передню та задню камери. Передня знаходиться між рогівкою та райдужкою. Задня — за райдужкою перед кришталиком. Вони заповнені рідиною. Її ще називають камерною вологою.

Будова ока: оптична система

Людині, яка цікавиться не лише анатомією ока, а й корекцією, цікава оптична система. Це прозорі структури, що пропускають світло і заломлюють його:

  • рогівка
  • камерна волога
  • кришталик
  • скловидне тіло

При патологіях зору промені неправильно переломлюються та не фокусуються на сітківці. Змінити їх перебіг можна за допомогою засобів корекції. Наприклад, окуляри. Підбирати їх мають професіонали.

Офтальмологічне обладнання дає об'єктивну оцінку анатомічних складових. Лікар, ґрунтуючись на досвіді та знаннях, робить суб'єктивні висновки. Обидва методи важливі, щоб рецепт був правильним та комфортним для пацієнта.

У мережі «Дім оптики» знають усі сучасні дизайни оптичних лінз, які ефективно виправлять нечіткість зору. Підібрати оправи для окулярів можна дорослим та дітям. Дитячі оправи мають запас міцності та виготовлені з безпечних матеріалів.

У салонах широкий вибір чоловічих та жіночих оправ. Представлені преміальні бренди та демократичні марки. Різноманітність дизайнів, кольорів та декоративних малюнків на завушниках – приємно здивує.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Розпливчастий зір завдає дискомфорту і не дає повноцінно насолоджуватися життям. Проблема із зором може стати причиною інших неприємних відчуттів: головного болю, втоми та нечіткості очей, безсоння та...

Читати докладніше

Чіткий зір — незамінна складова повноцінного життя. Без нього проблематично орієнтуватися у просторі, керувати автомобілем, отримувати нову інформацію та насолоджуватися красою навколо. Втрата г...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені