baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Чому падає зір після 40: що робити?

post

Процес старіння організм супроводжується зміною фізіологічних характеристик. Вікові зміни зачіпають різні органи, зокрема очі. Старіння — не хвороба, однак морфологічні та функціональні порушення створюють передумови для розвитку захворювань. Погіршення зору після 40 років — природний процес, який неможливо запобігти, але можна сповільнити.

Вікові зміни частіше зачіпають очне дно та нервові тканини. Порушення виявляються під час візуального огляду та діагностичного обстеження. Поширена скарга пацієнтів віком від 40 років — прогресуюче погіршення гостроти зору. Через погіршення здатності бачити людина відчуває труднощі під час читання, письма, перегляду телепрограм.

Чому з віком падає зір

Причини, через які падає зір з віком, часто пов'язані з ослабленням очних м'язів та погіршенням еластичності кришталика — біологічної лінзи зорового апарату. Кришталик фокусує промені світла на сітківці, завдяки чому формується зображення. У процесі адаптивної зміни форми біологічної лінзи беруть участь циліарні м'язи. М'язові волокна, з'єднані з кришталиком, розтягуються та скорочуються, регулюючи геометричні параметри лінзи.

падає зір після 40

Далекозорість після 40 років розвивається у 70-80% людей. В нормі, коли людина переводить погляд з далеко розташованого предмета на довколишній об'єкт, змінюється форма кришталика, що забезпечує чітке зображення. Кришталик, який втратив еластичність, не змінює форму, через що неможливо розглядати предмети, які розташовані поблизу. У результаті розвивається гиперметропия.Основні причини погіршення зорової функції після 40 років:

  • Порушення здатності фокусувати зображення на сітківці — погіршення рефракції та акомодації.
  • Помутніння оптичних середовищ — кришталика, склоподібного тіла, рогівки, рідини, розташованої всередині ока.
  • Пошкодження елемента зорового аналізатора — сітківки, нервових коришків, зорових центрів у мозку.

У всіх людей з віком сітківка та рогівка стоншуються, що призводить до підвищеної чутливості до несприятливих зовнішніх впливів. Сонячне випромінювання, травми та перенапруга очей — причини погіршення зору після 40.

Погіршення зору з віком: симптоми

Стан, коли погіршується зір після 40, супроводжується функціональними порушеннями. Симптоми залежать від відділу ока, у якому відбулися патологічні зміни, та ступеня вираженості ушкоджень. Прояви вікової зорової дисфункції:

погіршення зору з віком

  • Труднощі під час читання тексту, написаного дрібним шрифтом.
  • Погіршення нічного зору.
  • Труднощі при керуванні автомобілем.
  • Поява ореолів навколо предметів, мушок, точок та інших сторонніх об'єктів у полі огляду.

У пацієнтів із віковою зоровою дисфункцією погіршується якість життя. Вони відчувають труднощі у професійній сфері та у побуті.

Методи діагностики

Діагностичне обстеження проводиться у кабінеті лікаря-офтальмолога, який використовує такі методи:

вікова зміна зору

  • Рефрактометрія — вивчення оптичних властивостей органів зору.
  • Вивчення очного дна.
  • Оптична когерентна томографія (ОКТ).
  • Електроретинографія (ЕРГ).

Гостроту зору та поля огляду визначають за допомогою офтальмологічних тестів. Всебічне обстеження включає огляд кон'юнктиви та кришталика, вимірювання внутрішньоочного тиску.

Як покращити зір після 40

Методи лікування порушень зорової функції обирають з урахуванням характеру та ступеня вираженості патологічних змін. При міопії або гіперметропії виконується корекція зору за допомогою окулярів або контактних лінз. Пресбіопія — вікова далекозорість, яка виявляється у 95% людей віком від 45 років. Для корекції пресбіопії застосовують окуляри та контактні лінзи. У разі морфологічних змін у сітківці лікар призначає:

  • Ліки, які покращують стан судин та кровопостачання тканин.
  • Вітаміни та мінеральні комплекси.
  • Препарати, що стимулюють процеси метаболізму, відновлення та регенерації тканин.

Інший консервативний метод лікування — фізіотерапія (магнітотерапія, електролікування, електрофорез, УВЧ-терапія, електрорефлексотерапія). При короткозорості з рефракційним дефектом більше 1 діоптрію лікар може порекомендувати операцію. Лазерна корекція зору після 40 років допомагає повністю відновити здатність бачити. Пацієнтам старше 60 років з діагнозом пресбіопія та катаракта проводиться відносно безпечну операція із заміни кришталика.

корекція вікових змін зору

Необхідно не рідше 1 разу протягом року проходити діагностичне обстеження та отримувати консультацію офтальмолога. Такий підхід допоможе своєчасно виявити важкі офтальмологічні захворювання. Лікування хвороб на ранній стадії дає найкращий терапевтичний ефект.

Як зберегти зір після 40

Щоб відстрочити вікові зміни зору, потрібно захищати очі від пошкоджень сонячним випромінюванням. Для цього в сонячну погоду слід варто носити сонцезахисні окуляри. Процес погіршення зору з віком можна уповільнити, якщо виконувати рекомендації офтальмолога:

  • Забезпечити надходження з їжею необхідних поживних речовин, вітамінів та мікроелементів.
  • Робити гімнастику для очей. Спеціальні вправи розслаблюють напружені м'язи очей, сприяють поліпшенню кровопостачання і живлення тканин.
  • Підтримувати гігієну органів зору.
  • Своєчасно виявляти та коригувати порушення зорової функції.
  • Захищати очі від травмування.
  • Лікувати захворювання, які негативно впливають на стан очей — цукровий діабет, патології серця та судин, хвороби нервової системи.

Важливе правило — уникати перенапруги органів зору. Якщо професійна діяльність пов'язана з роботою за комп'ютером, необхідно через кожні 3-4 години робити 20-хвилинну перерву, щоб очі відпочивали. В цей час не рекомендується перегляд телепрограм або читання.

Поширені запитання

Слід включати до раціону більше моркви, гарбуза, інших овочів та фруктів оранжевого кольору, в яких міститься каротин. Корисні чорниця та чорна смородина, морська риба та горіхи, молочні продукти та яйця, броколі та зелень.

Акомодація — це здатність кришталика змінювати форму при розгляді предметів на різній відстані. Недостатність акомодації — пресбіопія.

Основний симптом — неможливість чітко бачити предмети на близькій відстані. Інші ознаки — підвищена втомлюваність очей, відчуття напруги та болю в органах зору та прилеглих зонах.

Помутніння кришталика — катаракта, виявляється у 60-90% людей старше 60 років.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені