baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Акомодація

post

Акомодація — це здатність зорової системи змінювати фокус. Коли дивимося зблизька, працює акомодація ока, або ж циліарний м'яз, який знаходиться всередині. Що ближче об'єкт, на який дивимося, то сильніше напружений м'яз.

Саме тому багатогодинна робота за комп'ютером, читання чи малювання викликає дискомфорт очей. А з віком взагалі здатність чітко бачити зблизька втрачається через слабкість м'язів і зорового апарату загалом.

Що таке акомодація ока

Для того, щоб побачити, оку необхідно провести певне налаштування. Для цього воно залучає кришталик. Для розглядання близько розташованих предметів, кривина кришталика стає опуклою. При погляді вдалину — плоскою. Так відбувається процес акомодації.

Для чіткого зображення потрібно, щоб світлові промені, відбиті від предметів, зібралися в центральній ямці на сітківці. Коли промені фокусуються за або перед сітківкою, відбуваються патології: короткозорість, далекозорість, астигматизм.

akkomodaciya-glaza2

Види акомодації: порушення та їхні причини

Існує шість основних видів порушень:

  • акомодаційна слабкість і нестійкість
  • ексцес і спазм акомодації
  • акомодаційна нездатність і парез

Для того, щоб діагностувати яке саме порушення у пацієнта, необхідно провести ретельне дослідження бінокулярної системи, провести низку тестів та їхню оцінку. Перше, що призначають для їхнього лікування — повна корекція зору. Вона носиться в період адаптації кори головного мозку до нового правильного зображення, близько 6 тижнів.

Порушення акомодації — це також визначення, яке застосовують до різних станів зору. Їх об'єднує втрачена здатність бачити чітко, найчастіше зблизька, але буває і вдалину. Зміни іноді відбуваються природно, наприклад, через досягнення певного віку. Або через низку чинників, здебільшого довгу близьку діяльність.

Спазм

Одне з найпоширеніших порушень. Це напруження м'язів, яких в оці три. Два контролюють діаметр зіниці: один звужує, другий — розширює, відбувається механізм — акомодація зіниці. Третій — циліарний — круговий, до нього прикріплений кришталик.

Коли дивимося далеко, м'яз і кришталик розслаблені. Під час погляду зблизька, круговий м'яз напружується і кришталик круглішає. Спазм — це коли через сильне напруження м'яз "зводить", що призводить до прийнятної зорової картинки зблизька, але нечіткої вдалині.

Симптоми:

  • Часті головні болі
  • Запаморочення
  • Швидка стомлюваність від зорової роботи поблизу
  • Відчуття напруження і почервоніння очей
  • Больові відчуття в ділянці чола

Важливо зазначити, що всі ці симптоми проявляються практично відразу. Не через кілька годин, а вже через 10-20 хвилин після початку читання або іншої схожої діяльності.

Причиною можуть бути дефіцити вітамінів або неврологічні захворювання, але здебільшого, це напруження м'язів очей, шиї, спини через неправильну і тривалу роботу з моніторами або текстом.

Пресбіопія

Природне і фізіологічне порушення акомодації. Воно трапляється у 100% населення Землі. З досягненням певного віку, зоровий апарат втрачає свої функції та стає дедалі важче розглянути щось у межах 30-40 см від очей. З'являється бажання далі відсувати об'єкт. Але, коли руки "закінчуються", людина надіває окуляри.

Пресбіопія починається у всіх по-різному: у когось у 35-40, а у когось і в 50 років. Міопи, які з молодого віку носили мінусові окуляри, починають помічати, що скло стало занадто сильним для читання. Гіперметропи — навпаки, відзначають недостатність своїх плюсових лінз.

Основний прояв — утруднений і змінений зір поблизу, а причина — вік 40+. Боротися з пресбіопією — не варто, краще вчасно дати корекцію у вигляді окулярів або прогресивних контактних лінз.

Діти та порушення зору

akkomodaciya-glaza3

Сучасні студенти, школярі та навіть дошкільнята проводять багато годин із гаджетами. Це може бути як навчання, так і відпочинок. Негативні наслідки такого процесу відомі батькам, але не завжди вдається обмежити дитину від такої діяльності.

При порушенні акомодації дитина скаржиться на сильну втому практично одразу після початку занять: важко читати, з'являються больові відчуття та почервоніння.

Діти можуть так описувати проблеми з акомодацією: літери розпливаються, здається, що текст нерівний або рухається, губляться слова та рядки під час читання. У юному віці такі скарги реально усунути. Це відбувається за допомогою лікування: правильної та повної корекції окулярами, заняттями на спеціальних приладах для зорової терапії.

Перевіряти зір потрібно раз на рік або одразу після його погіршення. Своєчасне звернення до лікаря дасть кращий результат і позбавить ускладнень.

Акомодація в офтальмології

Акомодація ока людей, у яких вид діяльності пов'язаний з більш ніж 3-х годинним читанням, сидінням перед екраном комп'ютера або телефоном вимагає підтримки. Сучасна оптометрія пропонує для цього багатофункціональні окуляри з підтримкою акомодації. Їхні лінзи мають складніший дизайн, але зовні мають вигляд, як звичайна.

В окулярах для підтримки м'язів стоять мультифокальні лінзи, у яких змінюється оптична сила в різних її зонах. Уявімо, що пацієнту не потрібна корекція або діоптрія для далі, у нього у верхній частині лінзи буде "нуль". У нижній, наприклад, +0,5 дптр, тоді в проміжній +0,25 дптр. Оптична сила змінюється від того, в яку частину лінзи дивимося. Акомодація ока буде "розвантажена" саме цими +0,5 дптр у нижній зоні.

Пацієнтам із короткозорістю, припустімо, -2,00. також допоможуть такі окуляри. Внизу рефракція буде меншою - -1,5 дптр, і це допоможе краще фокусуватися на екрані або книзі.

Кому рекомендовані окуляри з підтримкою акомодації:

Призначаються лікарем у тих випадках, коли є порушення роботи циліарного м'яза або зорової системи загалом. Людям, які самостійно не справляються з роботою на близькій відстані.

Офтальмолог проводить тести: вимірює амплітуду, запас акомодації. І тільки після необхідних маніпуляцій ставить діагноз і виписує рецепт. Самостійно або тільки за скаргами такі засоби корекції не призначають.

Запрошуємо в салони  «Дім оптики» в Києві, Харкові, Дніпрі та Черкасах. У мережі представлені тільки сертифіковані та оригінальні товари від офіційних постачальників в Україні. Широкий вибір сонцезахисних окулярів зі 100% захистом від ультрафіолету, оправи для окулярів і дышащие контактні лінзи, нічні лінзи —- один з найкращих методів гальмування короткозорості у юних пацієнтів.

Наші фахівці знають сучасні способи, як поліпшити зір без операцій і ризиків. Записатися на прийом до офтальмолога можна онлайн на сайті.

Чекаємо на вас усією родиною!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені