baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Пресбіопія очей

post

Пресбіопія — це вікові зміни зору, при яких стає гірше видно на близькій відстані. У статті поговоримо: чому вона настає, як лікувати та до чого тут мультифокальні лінзи.

Що таке пресбіопія

Пресбіопія або вікова далекозорість — це природне погіршення зору після 40 років. Не захворювання, а фізіологічний процес, як сивина та зморшки. Її симптоми:

  • труднощі під час читання дрібного тексту
  • бажання відсунути близькі предмети
  • відчуття недостатнього освітлення
  • посилення головного болю в кінці дня
  • стало гірше видно у звичних окулярах

Що таке пресбіопія

Відмінність пресбіопії від далекозорості

Поняття вікова далекозорість деяких вводить в оману і наштовхує на думку, що пресбіопія пов'язана з далекозорістю — гіперметропією. Це не так. Пресбіопія призводить до труднощів на близькій відстані з віком, гіперметропія може бути у молодих, а при її середньому ступені погано видно на всіх відстанях. Далекозорість пов'язана з неправильною, короткою формою очного яблука, при якому зображення фокусується не на сітківці. При пресбіопії проблема в іншому.

Як змінюється око

З віком відбуваються зміни. Кришталик, за допомогою якого можна дивитися на різні дистанції, стає менш еластичним і щільнішим. Щоб розглянути щось поблизу, м'язам необхідно його стиснути. Зробити це стає важко, через щільність, що з'явилася з віком. Відсунувши близький предмет далі, дивитися стає легше, через те, що кришталику вже не потрібно дуже стискатися. Так виявляються симптоми пресбіопії.

Кришталик, приблизно в 60 років, може почати мутніти. Його помутніння — катаракта — потребує лікування, а пресбіопія —  своєчасної корекції.

Чи буває пресбіопія у тварин

Згідно з дослідженнями у деяких тварин – так. Наприклад, примати у віці шукають комах у шерсті іншого, відсівши далі. Кішки та собаки влаштовані інакше. Їхній внутрішній "об'єктив" фокусується, рухаючись вперед-назад, а не за допомогою скорочення. Тому їм людські складнощі не загрожують.

Пресбіопія та робота за комп'ютером

Ті, хто в молодості не носив окулярів, думають, що в усьому винен час, проведений за монітором. Дійсно, тривале перебування перед екранами провокує зниження зору. Існує навіть поняття — комп'ютерний зоровий синдром. І його симптоми ідентичні пресбіопії:

  • цифри та букви на екрані розпливаються
  • контури предметів нечіткі, затьмарюються, роздвоюються
  • втома від тривалого читання та перегляду відео на моніторі

Попри схожість, це різні діагнози та їхня головна відмінність – вік. Навіть якщо жодного разу не сидіти за комп'ютером, вікові погіршення все одно розпочнуться.

Пресбіопія та робота за комп'ютером

Пресбіопія та інші захворювання

Діагноз пресбіопія першим ставлять людям із проблемами обміну речовин у тканинах. Такі захворювання як атеросклероз та цукровий діабет прискорюють прихід вікової далекозорості. Люди з початковою стадією глаукоми, навпаки, не відразу помічають зміни.

З часом погіршується світлове сприйняття, підвищується тиск. Пресбіопія безпосередньо на це не впливає. Але такі симптоми прискорюють її настання.

Пресбіопія при порушеннях зору

Пресбіопія у корекції проявляється як плюсова добавка у діоптріях. У людини з короткозорістю — міопією утруднений зір у далечінь. Для міопії використовують мінусові окуляри. Плюс, що з'явився з роками, накладається на мінус і необхідно знімати окуляри, щоб побачити дрібний текст. Це не означає, що ситуація покращала. Згодом корекція для близької відстані стане потрібна, просто пізніше, ніж іншим.

Важче далекозорим. У них симптоми виявляються раніше за всіх, а плюс збільшується сильніше з дорослішанням. Не пощастило й тим, хто має астигматизм, особливо високого ступеня. Їхні діоптрії будуть змінюватися досить часто.

Що затримує настання пресбіопії

Вікові зміни наступають трохи пізніше, якщо циліарний м'яз очей натренований. Він також бере участь у переведенні погляду даль-близько. І згодом слабшає. У тих, чиї очі щодня працюють на різних відстанях, наприклад, більярдистів, відбувається так звана профілактика пресбіопії, але вона все одно настане.

Вживання моркви або чорниці не дає позитивних результатів у боротьбі зі старінням очей. Раніше існувала думка, що каротин із жиром запобігають дегенерації жовтої плями. Сьогодні доведено, що це є міф. Звичайно, збалансоване харчування позитивно впливає на організм, але не робить м'язи сильнішими.

Деякі лікарі рекомендують робити вправи. Це свого роду гімнастика, яка допоможе позайматися акомодацією. Впливати на м'язи можна так: підходимо до вікна, клеємо на скло якусь крапку, закриваємо одне око, дивись на крапку поблизу, переводимо погляд у далечінь. Дивитися за обрій потрібно мінімум пів хвилини. Потім все те саме з іншим оком, а потім двома. Це добрий спосіб розслаблення. Не забувайте гуляти та частіше бувати на свіжому повітрі.

Лікування пресбіопії

Існує пресбіопія обох очей. Ступінь величини буває різною, але постаріють у будь-якому випадку обидва ока. З тексту вище, думаємо, зрозуміло, що це природно і потрібно лише своєчасне коригування, а не лікування. Пігулки, краплі, компреси – не зупинять природні процеси.

Уповільнюють прогрес пресбіопії — правильні окуляри. Одягти їх потрібно вчасно, інакше з'явиться: перевтома, головний біль, запаморочення, посилення мімічних зморшків, погане самопочуття в цілому.

Корекція пресбіопії

Офтальмологія пропонує чудовий спосіб зупинити швидке падіння зору з віком – мультифокальні — прогресивні оптичні лінзи. Їх вставляють в оправи для окулярів будь-якого дизайну, але не надто вузькі. Прогресиви мають кілька зон: далечінь, середня, близька. Зовнішньо поділів не видно. Їх попередники — біфокали, мали виражене "віконце" для читання і зовсім не підходили для занять за комп'ютером. Тож втратили популярність. Мультифокали імітують роботу очей у молодості та дарують комфорт та продуктивність. Виготовляють їх індивідуально та не всюди.

Існують контактні лінзи для людей 40+ років. Вони також мають популярність. Мультифокальні контактні лінзи не обмежують поле зору, дозволяють вести активний спосіб життя і не помітні оточуючим. Для новачків у цій сфері наш фахівець проводить навчання: які краще вибрати, як знімати, надягати, зберігати. Їх термін носіння — один місяць, матеріал повністю пропускає кисень і досить зволожений.

Дізнатися більше можна в салонах «Дім оптики» у Києві, Харкові, Дніпрі та Черкасах.

Знайомтесь з асортиментом чоловічих оправ та жіночих оправ на сайті. Вибирайте вподобану оправу та записуйтесь на зручний час до офтальмолога, щоб пройти діагностику. Наші співробітники знають всі сучасні дизайни в оптичних лінз, постійно навчаються і розвиваються в цій темі.

Чекаємо вас!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Розпливчастий зір завдає дискомфорту і не дає повноцінно насолоджуватися життям. Проблема із зором може стати причиною інших неприємних відчуттів: головного болю, втоми та нечіткості очей, безсоння та...

Читати докладніше

Чіткий зір — незамінна складова повноцінного життя. Без нього проблематично орієнтуватися у просторі, керувати автомобілем, отримувати нову інформацію та насолоджуватися красою навколо. Втрата г...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені