baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Амбліопія (синдром ледачого ока)

post

Амбліопія — це стан, що виникає в ранньому віці через аномальний розвиток зорової системи у дітей. Він призводить до зниження зору на один або обидва ока. Візуально це виглядає так, нобі око "блукає" всередину чи назовні.

Ледаче око — інша назва патології. Це найбільш поширена проблема у дітей в офтальмології. Патологія позначається не тільки на зорі. Вона може вплинути на розвиток та самооцінку дитини, призвести до посилення почуття ізоляції та депресії. Психологічні тести показали, що діти з амбліопією демонструють значно повільніший час читання та час завершення відповіді з кількома запропонованими варіантами.

Рання діагностика та своєчасно розпочата терапія допомагають запобігти повній втраті зору у пацієнтів у майбутньому. Лікування ледачого ока включає використання спеціальних окулярів або коригувальних лінз, а також виконання спеціальної гімнастики для очей та апаратний вплив.

Що таке ледаче око

Амбліопія — зорова патології, що виникає через недостатню або повну відсутність взаємодії нервової системи одного ока і головного мозку. Простими словами в одного ока зір нечіткий, а в іншого — чіткий. Мозок починає ігнорувати око зі слабким зором і використовує для візуального сприйняття лише око з чітким зором. Через це зір ока з амбліопією згодом стає ще гіршим.

Амбліопія: причини виникнення

Одна з найчастіших патологій зорової системи раннього віку — це ледаче око. Хвороба зазвичай розвивається у дошкільному або ранньому шкільному віці. Це основна причина падіння гостроти зору у малюків. Вона не часто торкається обидвох очей, стан практично ніколи не виникає у дорослих пацієнтів.

Синдром ледачого ока у дітей трапляється через зміну нервових шляхів між тонким шаром тканини (сітківкою) у задній частині ока та мозком. Більше слабке око отримує менше зорових сигналів. Зрештою, здатність очей працювати разом знижується, і мозок пригнічує або ігнорує сигнали, що надходять від слабшого ока.

Амбліопія

До частих причин розвитку патології належать:

  • косоокість;
  • велика різниця зору різних очей;
  • структурні захворювання органів зору.

Класифікація амбліопії

В офтальмології виділяють такі види амбліопії:

  • Дисбінокулярна. Розвивається на тлі косоокості, що супроводжується дисбалансом м'язів ока. Дисбаланс викликає схрещування та вивертання очей, що заважає зоровій системі працювати злагоджено.
  • Деприваційна. Помутніння кришталика не дає оку чітко бачити. Діагностована в ранньому віці патологія потребує негайного лікування, спрямованого на запобігання повній втраті зору. Це складний тип амбліопії, що потребує хірургічного втручання.
  • Рефракційна. Цей вид захворювання часто виникає через різницю в гостроті очей — очі бачать з різною гостротою через далекозорість і короткозорість, астигматизм.
  • Змішана. Захворювання називають змішаного типу, якщо воно спричинене одночасно двома факторами, наприклад, косоокістю та катарактою. Клінічно змішана амбліопія протікає важче, ніж патології інших видів.

Амбліопія: ступені

Стадія амбліопія класифікує за гостротою зору ураженого ока за допомогою тесту:

  • Легка амбліопія класифікується як гострота зору від 6/9 до 6/12.
  • Помірна амбліопія — від 6/12 до 6/36.
  • Тяжка амбліопія — гострота зору гірша, ніж 6/36.

При цьому передбачається нормальний зір 6/6 парного ока.

Амбліопія: симптоми

Ознаки лінивого ока бувають такими:

ліниве око

  • Око "блукає", "дивиться" в інший бік.
  • Пацієнт жмуриться, нахиляє голову, намагаючись сфокусуватись на предметі.
  • Аномальні результати одержано після тестів перевірки зору.
  • Погане сприйняття глибини — пацієнту важко визначити, наскільки близько чи далеко знаходиться предмет.

Важливо: Іноді візуальні симптоми ледачого ока відсутні. Патологію виявляють лише під час перевірки зору та апаратної діагностики.

Амбліопія у дітей: хто в групі ризику

Всі діти без винятку повинні регулярно проходити огляд офтальмолога для оцінки здоров'я органів зору. У деяких малюків на таких консультаціях діагностується вроджена амбліопія. В інших — хвороба розвивається у перші роки життя. Найбільш схильні до патології діти, які:

  • народилися раніше за термін;
  • при народженні мали ознаки відставання або порушення розвитку;
  • у батьків присутні захворювання очей, які розвинулися у дитячому віці.

Діагностика амбліопій

Діагноз ставиться офтальмологом після перевірки зору, якщо він різниться у різних очах без фізіологічних причин. Щоб перевірити зір немовляти або дитини раннього віку, офтальмолог закриває йому одне око і дивиться, наскільки добре малюк стежить за об'єктом, що переміщається. Лікар спостерігає за реакцією дитини, коли одне око закрите. Якщо одне око вражено амбліопією, а інше закрито, дитина починає вередувати, може намагатися зняти пов'язку.

діагностика амбліопії

Важливо: Погана гострота зору одного з очей не завжди означає діагноз амбліопії У деяких випадках це пов'язано з іншими захворюваннями і лікується носінням спеціальних окулярів.

Методи лікування амбліопії

Займається лікуванням амбліопії лікар-офтальмолог. Мета лікування — змусити мозок дитини однаково використовувати обидва ока, тобто відновити та зміцнити нейронний взаємозв'язок між мозком та зоровою системою. Лікування амбліопії будується на таких методах:

  • Носіння пов'язки на оці. Поширена хибна думка, що діти, що носять пов'язку для корекції амбліопії, закривають слабке око, щоб допомогти йому відпочити, відновитися. Насправді закривають сильніше око на кілька годин на день. Блокування зору сильнішого ока змушує мозок дитини "зчитувати" зображення слабшого ока, щоб бачити. Це розвиває нейронні зв'язки та зміцнює слабке око.
  • Окуляри та лінзи. Носіння оптичних виробів, що коригують, допомагає виправити помилки рефракції, що викликають амбліопію. Як тільки зір дитини покращує, мозок повертається до використання обох очей.
  • Лікувальні очні краплі. У деяких випадках рекомендовані лікувальні краплі для очей у сильне око дитини. Ліки тимчасово роблять око "розмитим", через що мозок використовує для візуального сприйняття слабке око. Спеціальні краплі безпечні та не надають незворотного впливу на здоров'я ока, в яке закопуються.
  • Вправи при амбліопії допомагають зміцнити зв'язок між мозком та оком з зорової патологією. У новому методі лікування амбліопії використовується апаратна терапія, зокрема гарнітура віртуальної реальності (VR). Вона допомагає покращити зір у дітей віком від 4 до 7 років. Дитина дивиться відео в гарнітурі, що допомагає їй використовувати слабке око.
  • Стимуляція. Деякі стимули є відеороликами, в яких не амбліопічне око отримує периферичні стимули у вигляді оточення екрана "віртуального телевізора" та навколишньої візуальної сцени. Однак тільки амбліопічне око може бачити зображення, що рухається на екрані "віртуального телевізора". Іншими стимулами є інтерактивні ігри, деякі елементи є спільними для обох очей, але ключові елементи видно лише амбліопічному оку, так що в гру можна грати тільки в тому випадку, якщо обидва ока використовуються разом (одночасно).
  • Операція по виправленню амбліопії потрібна рідко. Наприклад, якщо патологія розвинулася, як наслідок катаракти або іншої структурної проблеми, яку не можна вилікувати консервативними методами

Корекція зору при амбліопії консервативними методами може тривати кілька місяців.

Ключові моменти: Лікування спрямоване на усунення причини, наприклад, виправлення аномалії рефракції, видалення катаракти, лікування косоокості та зміцнення нейронних зв'язків між зоровим органом та головним мозком.

Апаратне лікування амбліопії в "Дім Оптики"

Сьогодні медики навчилися лікувати амбліопію апаратними методами. Безпечний, безболісний та ефективний процес дає хороші результати та проводиться в ігровій формі. Лікування спрямоване на боротьбу з дефіцитом монокулярної гостроти зору, змушує амбліопічне око активно працювати. Так нормалізується зорова кортикальна функція у відповідь на зорову інформацію від амбліопічного ока.

Популярне використання такого обладнання:

  • "АМО-АТОС" з приставкою "АМБЛІО" та "ОГОЛОВ'Я";
  • "Реамед-А";
  • "Рубін";
  • "Каскад".

Також використовується широкий перелік комп'ютерних програм — "Тетріс", "Павук", "Хрестики", "Квітка", "Контур" та ін. Апаратне лікування є інтерактивним та регульованим за віком, тому воно приносить задоволення пацієнтам і призводить до чудового дотримання пацієнтами режиму лікування.

апаратне лікування амбліопії

У салонах "Дім оптики" працюють спеціалізовані кабінети апаратного лікування амбліопії. Рекомендований курс апаратного лікування — від 10 занять. Курс для кожного маленького пацієнта офтальмолог підбирає з урахуванням виду та ступеня захворювання після діагностики.

Пам'ятайте, чім раніше розпочато лікування, тим воно ефективніше. Дізнатись більше про методи та результати ви можете на консультації у офтальмолога в салоні "Дім оптики" у вашому місті.

Корисні вправи для тренування ледачого ока

Вправи можуть зміцнити слабке око. Очікуваний ефект — поліпшення зв'язків між оком і мозком. Вони передбачають виконання дій, що вимагають спільної роботи очей або навантаження лише на слабке око. Ось приклад такої вправи:

  • Візьміть ручку чи олівець. Тримайте предмет на відстані руки перед обличчям. Тримайте голову прямо. Повільно піднесіть предмет до носа, зберігаючи при цьому фокус уваги на ручці, щоб вона була чіткою. Як тільки предмет почне роздвоюватися, припиніть рухати його до себе. Спробуйте об'єднати подвійне зображення предмета, використовуючи м'язи очей, зберігаючи при цьому погляд на ручці. Як тільки зображення об'єднаються, продовжуйте рухати предмет до носа, зберігаючи одне зображення. Якщо ви не можете створити одне зображення за допомогою предмета, відсуньте його трохи від обличчя і повторіть спробу. Напруга очей під час цієї вправи — це нормально.

Комплекс вправ для конкретного клінічного випадку підбере офтальмолог після обстеження та встановлення діагнозу.

Прогноз при амбліопії

Амбліопія без лікування стає причиною незворотної втрати зору. Причому лікування має бути проведене, поки зорова система не дозріла. Чим раніше розпочато лікування, тим більше шансів повністю відновити зір. У деяких випадках можливий рецидив, тому важливо постійне динамічне спостереження у офтальмолога.

Ключові моменти: Чим раніше патологію виявлено, тим раніше буде розпочато лікування і тим більше шансів на успішний результат

Поширені запитання

Якщо амбліопію не лікувати, вона може назавжди вплинути на зір вашої дитини. Хорошою новиною є те, що амбліопія оборотна, якщо розпочати лікування на ранній стадії.

Запобігти розвитку амбліопії неможливо. Найкраще, що батьки можуть зробити для здоров'я очей дитини, це регулярно відвідувати офтальмолога для своєчасної діагностики проблем із зором.

Ні, амбліопія не проходить сама по собі, і діти не можуть її перерости. Якщо її не лікувати, розвиваються незворотні проблеми із зором, включаючи сліпоту ураженого ока. І навпаки, амбліопія добре піддається лікуванню, якщо її діагностувати на ранній стадії.

Вартість лікування залежить від тривалості та обраних методів. Для кожного пацієнта складається індивідуальний план лікування.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені