baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Астенопія: симптоми, лікування, препарати

post

Астенопія, або синдром зорової втоми – це погіршення функцій зору і висока стомлюваність очей через сильні зорові навантажень. Залежно від факторів, що впливають на появу хвороби, її поділяють на: акомодативну астенопію, психоемоційну, м'язову і нейрорецептивну.

Причинами виникнення синдрому може стати надмірна напруга акомодації через тривалу роботу на близькій відстані, роботи з дрібними предметами, читання при поганому освітленні або в рухомому транспорті, часте проведення часу за монітором комп'ютера і смартфоном. Астенопія також може бути викликана зниженням резервів акомодації через далекозорість, астигматизм, зменшення зв'язку циліарного м'яза з центральною нервовою системою.

Астенопія симптоми:

Синдром втоми очей можна розділити на три стадії:

  • Компенсація. При першій стадії захворювання може спостерігатися почервоніння очей, невелике печіння, сльозовиділення. З'являється порушення зорових функцій, яке проходить після відпочинку. Найчастіше компенсована форма не потребує лікування, головне – робити достатньо перерв при зоровому навантаженні.
  • Субкомпенсація. Друга стадія супроводжується різзю в очах, сильною сухістю, може з'явиться двоїння зображення. Симптоми можуть виникнути навіть після короткочасного навантаження або через час після неї. Субкомпенсована стадія вважається оборотною, але потребує лікування та/або корекції окулярами для розвантаження втомлених м'язів.
  • Декомпенсація. На останній стадії може почати прогресувати міопія, в деяких випадках проявляються ранні симптоми пресбіопії (вікової далекозорості). Цей стан може навіть супроводжуватися запаленням очей і повік: блефаритом, кон'юнктивітом.

Всі три етапи можуть супроводжуватися головними болями, дратівливістю, сильною і швидкою стомлюваністю.

Астенопія лікування

Будь-яку хворобу краще попередити, ніж лікувати, і бажано виявити її на самому початку розвитку. Тому важливо перевіряти зір щороку або відразу, коли з'явилися скарги. Особливу увагу необхідно приділяти зору дітей. У сучасному світі вони рідко проводять хоча б день без комп'ютерів або смартфонів, тому астенопічні симптоми у них можуть з'явитися вже в ранньому віці. У салонах «Дім оптики» ведуть прийом як лікарі-офтальмологи, так і дитячі лікарі-офтальмологи, тому що специфіка перевірки дорослих і дітей відрізняється. Фахівці перевірять зір і порадять необхідну корекцію, або складуть індивідуальний курс лікування.

Лікування астенопії може здійснюватися за допомогою спеціальних апаратів. Апаратне лікування зору в «Дім оптики» проходить на сучасному обладнанні, що довело свою ефективність на сотнях пацієнтів. Також застосовуються комп'ютерні програми, які підвищують гостроту зору, збільшують зоровий резерв. Апаратне лікування особливо ефективно і необхідно дітям. По-перше, в дитячому віці більше шансів усунути захворювання повністю, а по-друге, дитячі очі відчувають часте навантаження при навчанні. Також такий вид лікування подобається дітям, тому, що проходить в ігровій формі.

Записуйтеся на прийом до офтальмолога на нашому сайті. Чекаємо вас в салонах «Дім оптики» в Києві, Харкові, Дніпрі та Черкасах.

 

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені