baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Авторефрактометрія

post

В офтальмологічних клініках широко застосовуються сучасні методики дослідження рефракції — можливості оптичного апарату органів зору заломлювати промені світла. Зміна напрямку променя відбувається під час проходження через елементи оптичної системи. Перш ніж потрапити на сітківку, промінь світла проходить через такі відділи: кришталик, рогівка, рідка волога, склоподібне тіло.

Що таке авторефрактометрія

Авторефрактометрія — це метод оцінки рефракції, що вважається об'єктивним (результат не залежить від суб'єктивних відчуттів пацієнта). Спрямований пучок інфрачервоного випромінювання проходить через усі відділи ока до сітківки та повертається назад. Спеціальні датчики фіксують дані про параметри світлового променя, комп'ютерні системи аналізують отриману інформацію. У різних апаратах застосовуються різні оптичні технології. У деяких авторефрактометрах передбачена опція кератометрії, що дозволяє визначити вид аметропії (осьова, рефракційна). Переваги автоматичної рефрактометрії:

  • Велика швидкість проведення — процедура займає близько 2 хвилин.
  • Миттєве отримання результату — інформація аналізується комп'ютерною програмою та видається в узагальненій формі.
  • Безпека та безболісність, відсутність дискомфортних відчуттів.
  • Точність та достовірність.
  • Можливість виявити порушення функції ока (міопія, гіперметропія, астигматизм) на ранніх стадіях.

За статистикою у понад 1,5 млрд. чоловік у світі виявляється патологія рефракції, яка є основною причиною погіршення гостроти зору.

Показання та протипоказання

За допомогою авторефрактометрії виявляються порушення в роботі органів зору — астигматизм (розлад фокусування через зміну кривизни рогівки), короткозорість, далекозорість. Показання:

  • Профілактичне дослідження зорової функції.
  • Скарги пацієнта на погіршення зору.
  • Підбір засобів корекції — окулярів чи лінз.
  • Травматичне ушкодження органів зору.
  • Ускладнення спровоковані захворюваннями (кератит).
  • Підготовка до операції на органах зору.
  • Контроль ефективності оперативного лікування та процесу реабілітації.
  • Діагностика форми астигматизму (рогівкова, кришталикова).

Обстеження зазвичай не призначають дітям до 2,5-3 років через особливості їх поведінки — пацієнти молодшого дитячого віку не можуть сидіти нерухомо. Процедуру не проводять пацієнтам з діагностованою катарактою, крововиливом у ділянку склоподібного тіла та іншими захворюваннями, що супроводжуються помутнінням рогівки.

Методика проведення

Авторефрактометрія відноситься до простих та доступних діагностичних методів. Єдине завдання для пацієнта — розслабитися та дивитись на мішені, розташовані в апараті. Пацієнт кладе голову на упори, що підтримують підборіддя та лоб, для забезпечення нерухомості. Лікар пересуває ціль навпроти центральної точки зіниці, наводить фокус. У сучасних приладах вимір виконується автоматично. Для підвищення точності результату виконується кілька вимірів, дані усереднюються.

Особливості дитячої авторефрактометрії

Формування очного яблука продовжується до 14-15 років. Це враховує лікар при отриманні результатів. Маленьким пацієнтам важко довго сидіти нерухомо та дивитися в одну точку. Щоб забезпечити коректність та достовірність дослідження, рекомендується проводити діагностику на новітньому обладнанні, що дозволяє отримати результат протягом кількох секунд. У ході обстеження пацієнт знаходиться на відстані близько 1 метра від апарата.

Методика проведення

Авторефрактометрія у дітей та підлітків зазвичай проводиться за допомогою медикаментозної циклоплегії. Перед дослідженням у очі пацієнту закопують очні краплі на основі рослинного алкалоїду Атропіну. Препарат розслаблює акомодаційні м'язи, спричиняє їх тимчасовий параліч. У обстежуваної дитини розширюється зіниця, природна акомодація зменшується, що дозволяє отримати максимально точні результати.

Авторефрактометрія ока в дітей шкільного віку дозволяє своєчасно виявляти міопію. Міопічна рефракція у підлітків часто пов'язана зі спадковою схильністю та підвищеними зоровими навантаженнями. Міопія виявляється у 26% школярів. Своєчасна діагностика дозволяє ефективно коригувати зір та уповільнювати подальше погіршення зорової функції.

Авторефрактометрія: розшифрування результатів

Авторефрактометрія — спосіб визначення рефракції, який дозволяє визначити заломлюючу здатність ока по поздовжній осі. Розшифровка результатів:

  • R (OD) та L (OS) — значення гостроти зору для обох очей (правого та лівого відповідно).
  • Sph (сфера) — оптична заломлююча сила лінзи (сферичної), необхідна корекції порушення рефракції.
  • PD — довжина проміжку між зіницями.
  • Cyl (циліндр) — оптична заломлююча сила лінзи (циліндричної), необхідна для корекції астигматизму.
  • AX (вісь) — меридіан, який позначається в градусах і вказує на кут нахилу, необхідний для корекції астигматизму.

розшифрування результатів

У розшифровці результатів при нормальному зорі показники Sph і Cyl дорівнюють нулю, значення гостроти зору дорівнюють одиниці.

Переваги проведення процедури в салонах "Дім оптики"

Салон "Дім оптики" в Києві пропонує послуги лікаря офтальмолога (окуліста). Прийом ведуть лікарі з великим досвідом та високою кваліфікацією. Діагностичне обстеження проводиться за допомогою сучасних апаратів виробництва Німеччини та Японії. Отримання достовірних результатів можливе за умови правильного проведення обстеження. Лікар повинен враховувати похибки, що виникають внаслідок напруги акомодації, надмірної фіксації на мішені та підвищеній уважності пацієнта. Звертаючись до найкращих лікарів, ви захищаєте себе від невірної діагностики. У числі плюсів для наших пацієнтів — доступні ціни на обстеження.

Поширені запитання

Чи можна моргати під час процедури?

Так.

Який принцип роботи авторефрактометра?

Прилад працює за принципом інфрачервоного випромінювання. Пучок світла проходить через усі структурні елементи ока. Після відбиття від очного дна прямує назад.

Навіщо робити авторефрактометрію?

Обстеження відбуваються, щоб переконатися у відсутності патологій зору чи своєчасно виявити порушення. Діагностична процедура рекомендована людям, які постійно зазнають великих зорових навантажень — довго працюють за комп'ютером, багато читають чи пишуть.

Який зір вважається поганим?

Будь-яке відхилення від норми — показника одиниці — вважається патологією. Якщо за результатами авторефрактометрії показники R(OD) та L(OS) відхиляються від одиниці, це свідчить про порушення зорової функції.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені