baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Біомікроскопія

post

Біомікроскопія ока – це інструментальне дослідження структур органів зору. Для вивчення елементів оптичного апарату ока та навколишніх тканин використовується щілинна лампа. Неінвазивне, безконтактне дослідження не супроводжується дискомфортними чи болючими відчуттями.

Принцип методики

Щілинна лампа є бінокулярним мікроскопом з вбудованою освітлювальною системою. У деяких приладах передбачено опцію фотозйомки, що дозволяє детально візуалізувати анатомічну будову об'єкта, що досліджується. Біомікроскопія за допомогою щілинної лампи проводиться для вивчення стану очного дна, склери, кон'юнктиви, райдужної оболонки, рогівки та інших елементів ока. За допомогою приладу лікар ретельно розглядає збільшені видимі елементи ока. Досліджувані об'єкти збільшуються у 6-40 разів. В результаті вдається розглянути найдрібніші зміни в тканинах очей. Суть методики:

  • Проходження світлового пучка через оптичний апарат органу зору. Обстеження торкається структури – рогівка, кришталик, сітчаста оболонка, склоподібне тіло.
  • Промінь світ проходить по черзі через усі елементи ока.
  • Лікар змінює освітлення очних структур, щоб ретельно оглянути світлозаломлюючі середи органів.

Обстеження проводиться поетапно. Спочатку виконується загальний, потім прицільний огляд. Біомікроскопія очей дає уявлення про стан оптичної системи, наявність офтальмологічних захворювань та ступеня вираженості патологічного процесу.

Біомікроскопія переднього відрізка ока допомагає визначити стан та виявити патології структур – рогівки, кришталика, кон'юнктиви.

Види біомікроскопії

Ультразвукова біомікроскопія ока – методика акустичної візуалізації елементів органів зору. Високоточний метод використовується для вивчення переднього відрізку органів зору. За допомогою дослідження виявляють розміри патологічного вогнища, глибину ураження тканин, ступінь набряку рогівки, перфорації та інші пошкодження оболонок очей. Види біомікроскопії:

  • Дифузна. Для висвітлення досліджуваних структур ока використовується розсіяний (дифузний) потік світла.
  • Пряма фокальна. Сфокусований світловий потік спрямований на конкретну область ока.
  • Непряма. Потік світла прямує на ділянку, що знаходиться поруч із областю дослідження.
  • Методика дзеркального поля. Дослідження рельєфу поверхні елементів ока, виявлення нерівних ділянок та дефектів.
  • Методика проходить світла. Вивчення глибоко розташованих структур органів зору – кришталика, гелеподібного склоподібного тіла.

Залежно від цілей дослідження пучок світла прямує горизонтально, вертикально, під кутом. За допомогою додаткових лінз можна розглянути глибоко пролягаючі частини очного яблука.

Показання та протипоказання

Біомікроскопію роблять при підозрі на захворювання та стани – запалення та атрофічні зміни в зоровому нерві, розрив сітківки, катаракта (виявлення ділянок помутніння кришталика), дистрофія склоподібного тіла. Інші свідчення:

  • Погіршення зорової функції.
  • Травматичне ушкодження органів зору.
  • Попадання в око стороннього тіла.
  • Новоутворення – доброякісні, злоякісні.
  • Патології (запальні процеси, аномалії формування) райдужної оболонки.
  • Помутніння та патології рогівки.
  • Запалення кон'юнктиви, спровоковане бактеріями, вірусами, алергічними реакціями.
  • Катаракта і глаукома (динаміка розвитку).
  • Цукровий діабет, ендокринні та неврологічні розлади.
  • Порушення зорової функції (далекозорість, короткозорість).

біомікроскопія очей

Дослідження показано в рамках підбору окулярів та лінз. Процедуру призначають перед оперативним втручанням на органах зору та після операції для контролю результатів. У біомікроскопії практично немає протипоказань. Процедура не призначається пацієнтам у тяжкому стані, людям із психічними розладами, які перебувають під впливом алкогольних напоїв та наркотичних речовин.

Підготовка до процедури

Для більшості видів біомікроскопії підготовка не потрібна. При біомікроскопії очного дна можуть використовуватися офтальмологічні краплі, які розширюють зіницю. В результаті покращується візуалізація сітківки, кришталика, гелеподібного склоподібного тіла.

Біомікроскопія: як проводиться

Обстеження виконується у затемненому приміщенні, куди не проникає сонячне проміння. Пацієнт знаходиться навпроти приладу. Голова фіксується у стабільному положенні за допомогою підставки для підборіддя та обмежувальної планки для чола. На область дослідження прямує потік світла. Спеціальні фільтри використовуються для обстеження людей із підвищеною чутливістю до світлових подразників. Після огляду лікар розшифровує результат.

Перевірити зір у салоні "Дім оптики"

Салон "Дім оптики" пропонує послуги окуліста – діагностику зору, підбір окулярів та лінз. У нас доступні ціни, високий рівень сервісу,індивідуальний підхід до проблеми кожного пацієнта. Вибирайте найкращі рішення – довіряйте професіоналам!

Поширені запитання

Скільки триває процедура біомікроскопії?

Тривалість процедури становить 5-15 хвилин.

Принцип діагностики при біомікроскопії

Методика заснована на збільшенні досліджуваних об'єктів та створення контрасту між ділянками, які освітлені та не освітлені світловим потоком.

Навіщо призначають біомікроскопію?

Процедура в офтальмології призначається з метою виявлення порушень у будові елементів ока, для відстеження динаміки патологічних процесів та визначення результатів лікування. Отримання результатів біомікроскопії дає змогу робити точний прогноз за наявності офтальмологічних захворювань.

Які переваги у біомікроскопії?

Інформативність, безболісність, можливість виявлення хвороб ока на ранній стадії, що підвищує ефективність терапії.

 

 

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Розпливчастий зір завдає дискомфорту і не дає повноцінно насолоджуватися життям. Проблема із зором може стати причиною інших неприємних відчуттів: головного болю, втоми та нечіткості очей, безсоння та...

Читати докладніше

Чіткий зір — незамінна складова повноцінного життя. Без нього проблематично орієнтуватися у просторі, керувати автомобілем, отримувати нову інформацію та насолоджуватися красою навколо. Втрата г...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені