baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Що робити, якщо лінза застрягла в оці?

post

За статистикою, понад 2% людей у світі регулярно носять контактні лінзи. Середній вік 40% користувачів складає 14-25 років. Засоби контактної корекції зору непомітні для оточуючих та практично не доставляють проблем власнику. Однак бувають ситуації, коли у людей виникають питання щодо носіння виробів.

Чи може лінза закотитися за око

Якщо вам кажуть, що лінза закотилася за око, не треба панікувати — це неможлива ситуація. Лінза може зміститися за повіку, однак, переміщення за область очного яблука не може статися через анатомічні особливості будови органів зору. Між зовнішніми структурами ока та очницею знаходяться інші структурні елементи — жировий прошарок, сполучна та м'язова тканина, кон'юнктива. У цих структурах відсутні зазори, через які виріб може проникнути за очне яблуко.

Важливо розуміти, що будь-який сторонній предмет, що знаходиться в оці, пересувається лише до меж кон'юнктиви — слизової оболонки органу зору. Між кон'юнктивою та внутрішньою частиною ока відсутні анатомічні щілини.

Причини зміщення лінзи в оці

Якщо ви купили лінзи в надійному офтальмологічному центрі і правильно використовуєте їх, можливість самовільного пересування виробу в оці зводиться до мінімуму. Поширена причина скарг, що лінза пішла під повіку — неправильно підібрана контактна оптика. Найчастіше подібне відбувається при самостійному підборі, переході на новий тип засобів корекції, наприклад, з одноденних моделей на вироби пролонгованого носіння.

лінза загубилася в оціПри правильному доборі лінза щільно прилягає до рогівки. Щільну посадку забезпечує відповідність параметрів виробу та рогівки — діаметра, ступеня кривизни. Краї МКЛ більшого, ніж потрібно, діаметра можуть повертатися і чіплятися за повіку. Можливі причини мимовільного переміщення засобів корекції всередині ока:

  • Неправильно одягнені лінзи (назад). Початківці та досвідчені користувачі можуть робити подібні помилки. Коли людина одягає МКЛ, виріб може повернутися зворотним боком. В результаті вона погано тримається на рогівці і може зміщуватися. Найпростіший спосіб уникнути ситуації — перевірити правильність сторони за допомогою індикатора. На поверхні розташовані цифри. Вони повинні стояти в правильної послідовності.
  • Використання пошкоджених МКЛ. Неправильний догляд або механічні дії можуть призвести до втрати властивостей матеріалу. Виріб втрачає еластичність, не утримується щільно на поверхні, причіпляється до віку. Носіння пошкоджених МКЛ може стати причиною неприємних відчуттів та травмування рогівки.
  • Недотримання рекомендованого режиму носіння. Деякі користувачі забувають знімати засоби корекції на ніч. Якщо ви не знімаєте звичайні лінзи на ніч, підвищується ймовірність, що вони прилипнуть до внутрішньої поверхні повіки і перемістяться разом з ним. Спати можна із виробами пролонгованого носіння.

Якщо лінза залишилася в оці, з'являються характерні ознаки присутності стороннього тіла. Людина починає інтенсивно мимоволі моргати, у неї течуть сльози, з'являються неприємні відчуття.

Ознаки, що лінза загубилася у вічі

Зрозуміти, що засіб корекції змістилося всередині очі, можна по погіршенню гостроти зору. Якщо лінза потрапила під повіку, з'являються симптоми:

  • Дискомфортні, болючі відчуття при морганні.
  • Почуття присутності стороннього тіла.
  • Блефароспазм (скорочення м'язів ока, що викликає мимовільне часте моргання).
  • Почуття печіння.
  • Сльозотеча.

З появою цих ознак потрібно негайно витягти засіб контактної оптики, щоб запобігти пошкодженню рогівки та слизової оболонки.

Що робити, якщо лінза закотилася за повіку

Зазвичай упоратися з подібною проблемою можна без сторонньої допомоги. Якщо у вас не вдалося самостійно дістати засіб корекції, який перемістився за повіку, зверніться до офтальмолога. Лікар витягне лінзу і навчить правильно використовувати її, щоб надалі уникнути подібних неприємностей.

Як витягнути лінзу з-під віку

лінза пішла під повіку

Головне, не панікувати та не робити різких рухів. Занадто активні, уривчасті рухи можуть посилити ситуацію. Щоб дістати виріб, потрібно виконати кілька нескладних маніпуляцій чистими сухими руками. Що робити, якщо лінза застрягла в оці в області під нижньою повікою:

  • Зволожити очі спеціальними краплями.
  • Прикрити і масажувати повіки, спрямовуючи рух пальців у бік перенісся. Заборонено виконувати масажні рухи, якщо потрібно вийняти жорстку модель.
  • Підтягнути виріб до рогівки, затиснути двома пальцями і витягнути.

Найчастіше користувачі стикаються зі зміщенням під верхню повіку. Зазвичай це відбувається через те, що засіб корекції та слизова оболонка органу зору пересихають. Недостатня зволоженість супроводжується почуттям дискомфорту, і людина починає інтуїтивно терти очі. В результаті виріб зміщується. Що робити в цьому випадку:

  • Підійти до дзеркала, трохи відтягнути верхню шкірну складку, щоб визначити місцезнаходження вироби.
  • Закапати краплі зволоження, часто моргати протягом 1 хвилини.
  • Підняти верхню повіку, подушечкою пальця акуратно підтягнути засіб корекції вниз.
  • Захопити виріб двома пальцями та витягнути.

Якщо у вас виникло почуття, що контактна лінза загубилася в оці, ви відчуваєте дискомфорт, але не бачите її всередині, потрібно звернутися до офтальмолога. Лікар знайде виріб, застосовуючи спеціальні прилади (ліхтар, мікроскоп) і обережно витягне. Рекомендується не відкладати візит до офтальмолога. Присутність в оці стороннього предмета може стати причиною запального процесу.

Запобіжні заходи при носінні контактної оптики

Безпечне носіння контактної оптики передбачає дотримання наступних правил:

  • Строго дотримуватися інструкцій щодо використання та рекомендацій офтальмолога.
  • Купувати та носити засоби корекції, які підібрав та виписав лікар.
  • Знімати щоденні контактні лінзи на ніч перед сном.
  • Зберігати виріб правильно — у контейнері з багатофункціональним розчином.
  • Одягати правильною стороною.
  • Не використовувати пошкоджені вироби.
  • Не користуватися засобами корекції після закінчення терміну придатності.
  • Тримати під рукою зволожуючі краплі, які підвищують комфорт при носінні та спрощують процес зняття лінз.
  • Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви вирішили перейти на іншу модель контактної оптики.

Поширені запитання

Діставати засіб корекції потрібно чистими руками. Для цього палець поміщають на повіку і трохи відтягують шкірний покрив від склери, потім виймають МКЛ.

Потрібно трохи відтягнути повіку і близько піти до дзеркала. Зазвичай вдається розглянути трохи пофарбовані краї виробу.

Спочатку потрібно перемістити виріб у нижню частину ока. Для цього легкими масажними рухами натискати на закриту повіку у напрямку вниз. Потім щипком вказівним і великим пальцем не сильно стиснути та витягнути засіб корекції.

Пошкодження слизової оболонки та рогівки можливе у разі усунення жорсткої лінзи. Ймовірність травмування тканин ока підвищується, якщо внаслідок неправильного догляду на поверхні МКЛ утворюються тверді відкладення. Ризик отримання травми збільшується при носінні пошкоджених виробів (з надривом, деформованих) та при попаданні під лінзу сторонніх частинок — пилу, бруду, декоративної косметики.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені