baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Що написано в рецепті на окуляри і контактні лінзи?

post

Лікарі-офтальмологи рекомендують перевіряти зір мінімум раз на рік. З урахуванням того, що сучасна людина не уявляє життя без всіляких гаджетів, це стає обов'язковою умовою для здоров'я очей. Як тільки з'явилися скарги на нечіткість зору, необхідно відразу ж звернутися до лікаря-офтальмолога.

Після перевірки, якщо необхідна корекція, лікар випише рецепт. Рецепти на окуляри і контактні лінзи відрізняються: різна специфіка підбору. Тому якщо ви заздалегідь визначилися зі способом корекції, скажіть про це фахівцеві.

Рецепт на окуляри:

Перше що повинен вказати лікар-офтальмолог в рецепті, це позначення правого/лівого ока. Правий-OD, лівий – OS, якщо рецепт однаковий для обох очей, то – OU. Зустрічається таке, що цих позначень немає, тоді, як правило, перший – правий, а другий – лівий.

Далі пишуть силу лінзи, необхідну для корекції зору – Sph. Оптичну силу вказують в діоптріях (скороч. дптр), вона позначається цифрою зі знаком «-» – короткозорість або міопія, або «+» – далекозорість або гіперметропія.

Після Значення Ѕрһ може бути нічого не вказано, якщо це рецепт на сферичні (прості) окуляри, а якщо рецепт на астигматичні, будуть ще значення Cylі ax. Cyl – сила в дптр, яка показує різницю в корекції одного ока в двох взаємно перпендикулярних меридіанах. Ax – показує поворот осі Cyl в градусах 0° - 180°.

Останнє, але не за важливістю, значення в рецепті – Dpp або Рц – відстань між зіницями в міліметрах. Бажано, щоб воно вказувалося окремо для правого і лівого ока через межу. Такий поділ враховує асиметрію особи.

Наприклад:

  • OD Sph -2,25 Cyl -1,0 ax 5

На праве око потрібна корекція короткозорості силою В 2,25 діоптрії. Є астигматизм, який коригується негативною циліндричної лінзою силою в 1 дптр, положення осі циліндра 5 градусів.

  • OD Sph - 3,5

На праве око потрібна корекція короткозорості силою в 3,5 діоптрії. Астигматизму немає.

  • Dpp 30/33

Відстань від центру перенісся до зіниці правого ока 30 мм, а відстані від центру перенісся до зіниці лівого ока 33 мм.

У рецепті на окуляри може бути вказано ще одне значення – add – аддідація. Його вказує лікар-офтальмолог для людей старше 40 років, коли необхідні окуляри для близької відстані.

Рецепт на контактні лінзи:

У рецепті на контактні лінзи такі ж значення: Sph, Cyl, ax. Позначають вони те ж, що і в рецепті на окуляри, але сила діоптрій менше, тому що контактна лінза ближче до ока. Відмінність – не вказується Dpp, а вказується Bc – Базова кривизна і Dia – діаметр контактної лінзи.

Є лінзи з параметрами, які підходять більшості, – м'які контактні лінзи Acuvue. У нашій мережі їх можна отримати на пробу в подарунок. Акція діє по всіх салонах «Дом оптики» в Києві, Харкові, Дніпрі та Черкасах.

Виписаний рецепт актуальний протягом п'яти-шести місяців. Перед замовленням нової пари окулярів або контактних лінз краще його перевірити ще раз. Записатися на прийом до лікаря-офтальмолога можна онлайн на нашому сайті, в розділі «Запис до лікаря».

Чекаємо вас в салонах «Дом оптики»!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені