baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Дієта при глаукомі

post

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. Найчастіше трапляється в людей після 60 років, але діагностується й у дітей — вроджена глаукома.

Лікування має проходити в кабінеті офтальмолога. Прийом ліків призначає тільки лікар.

Симптоми глаукоми 

Симптоми глаукоми 

Найчастіше захворювання протікає безсимптомно — і в цьому велика небезпека. Тому діагностика зору має відбуватися щонайменше раз на рік, особливо в літньому віці.

Зверніть особливу увагу на провісники глаукоми, такі як:

  • сильна стомлюваність очей за комп'ютером
  • швидка втома під час роботи на близькій відстані
  • сильна сльозотеча на вітрі або в мороз
  • поява райдужних кіл навколо джерела світла 
  • дискомфорт при яскравому освітленні
  • каламутні плями при бічному або центральному полі зору
  • почервоніння слизових оболонок
  • важкість і біль в очних яблуках

Найчастіше на цю недугу страждають жінки, ніж чоловіки, через спадковість. Якщо родичі мали цю хворобу, варто проходити діагностику з 35 - 40 років.

Чому виникає глаукома

Усі структури ока омиваються внутрішньоочною рідиною. Вона насичує тканини киснем і поживними речовинами. Рідина виробляється в циліарному тілі, проходить через задню камеру позаду райдужної оболонки, омиває кришталик і виходить через зіницю в передню камеру, а далі в дренажну систему і кровотік.

Щодня око виробляє до 9 мілілітрів рідини. Якщо з якихось причин її стає більше або порушується відтік, то вологи стає занадто багато і тиск підвищується.

Що не можна при глаукомі

Що не можна при глаукомі

Не варто ігнорувати щорічну перевірку внутрішньоочного тиску — тонометрію. Її проводять комп'ютерним способом — за допомогою потоку повітря, або ручним — тягарцями. Другий сосіб багато фахівців вважають більш точним.

Не потрібно нехтувати лікуванням, призначеним лікарем. Це серйозне захворювання. Без лікування буде повна втрата зору, без відновлення.

Протипоказанням є шкідливі звички: куріння, надмірне вживання алкоголю.

За таких хвороб, як гіпертонія і цукровий діабет, також рекомендується тримати стан очей під контролем.

Харчування при глаукомі не повинно містити великої кількості цукру, продуктів з канцерогенами, шкідливих жирів, сильно гострого і солоного.

Не бажано пити велику кількість води, чаю, компоту. 

Дієта за глаукоми

Харчування за глаукоми — це загальнозміцнювальна, вітамінна їжа з переважанням антиоксидантних продуктів. Важливі вітаміни груп A, В, Е. Харчуватися краще невеликими порціями 4-5 разів на день.

Під час вибору продуктів зверніть увагу на:

  • Буряк

Овоч багатий на вітаміни та речовини, які необхідні для руйнування вільних радикалів у крові та циркуляційний рідини в оці. Приготувати буряк можна будь-яким способом: сирий натерти на тертці, зварити й нарізати кубиками. На добу достатньо 100 грамів продукту.

  • Морква

Коренеплід містить багато вітаміну А і мікроелементів. Вона позитивно впливає на задні відділи ока. Овоч також радять вживати в разі катаракти та для поліпшення гостроти зору. Вітаміну А достатньо в таких продуктах, як абрикоси, гарбуз, яблука.

  • Синій виноград

Володіє великою кількістю вітамінів, а головне — антоціанів, які необхідні для боротьби з перекисним окисленням ліпідів. Ці пігменти підтримують імунітет загалом, бо мають протигрибкову та протипухлинну дію.

  • Морська риба

Вживаючи, наприклад, горбушу, отримують вітамін А і В, мікроелементи: кальцій, фосфор, які потрібні, якщо у вас правильне харчування при глаукомі. Її можна потушкувати або запекти.

Харчування за глаукоми — це переважно овочі, фрукти та ягоди помаранчевого, синього та фіолетового кольорів; цілозерновий хліб і якісні рослинні олії; крупи. Вітаміни у вигляді таблеток ліпше приймати після здачі аналізів і консультації з фахівцем. 

Лікування глаукоми

Дієта за глаукоми — потрібна справа, але важливіше — лікування. Важливо сказати, що звертатися до народних методів — не варто. Самостійне натискання на очі, щоб нібито зняти тиск — небезпечне. Не повторюйте відео з інтернету, і не призначайте собі самі препарати або комплекси вітамінів. Лікування має проводити лікар і тільки він.

Втрата зору може статися швидко, не втрачайте час на самообман. Лазер і хірургія не відновлять втрату, але не дадуть прогресувати хворобі.

Окуляри не допомагають за глаукоми. Але для корекції зору або захисту очей від ультрафіолету, пропонуємо якісні сонцезахисні окуляри та оправи для окулярів. Також у мережі «Дім оптики» представлені сучасні види контактних лінз.

Приходьте!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені