baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Гіперметропічний астигматизм

post

Гіперметропічний астигматизм — це порушення зору, спричинене неправильною формою рогівки, рідше – кришталика. При цій патології світлові промені, відбиті від предметів, проходять через середовища ока та збираються у два фокуси, а не один, як без астигматизму.

Далекозорий астигматизм це те саме, що і гіперметропічний, просто в спрощеному варіанті значення.

Чому виникає гіперметропічний астигматизм

У переважній більшості випадків це спадкова патологія. Він не вважається захворюванням і не вимагає лікування у звичному розумінні. Якщо гіперметропічний астигматизм був у одного або обох батьків, то з великою ймовірністю він буде у дитини. У деяких випадках він передається від дядьків, тіток, бабусь і таке інше. Цей ген певної будови зорової системи може бути в роду і проявитися через покоління.

Далекозорий астигматизм також може виникнути через травми або перенесені захворювання. Деякі запалення можуть змінити кривину та сферичність рогівки, зробивши її далекозорою.

Операції на передніх відділах ока в деяких ситуаціях теж призводять до далекозорого астигматизму.

Чому погано видно при гіперметропічному астигматизмі

В нормі відбите світло проходить через рогівку, кришталик і збирається в одну точку на сітківці. При далекозорості промені фокусуються за сітківкою в одній точці, а при патології астигматизму — в дві. Де будуть ці точки, залежить від типу.

Що таке складний гіперметропічний астигматизм

При простому варіанті один промінь фокусується на сітківці, а другий за нею. При складному – обидва фокуси за сітківкою. Досвідчений лікар офтальмолог скоригує будь-який з типів, вибравши зручний для пацієнта метод: окуляри або контактні лінзи. Важливо, що обидва варіанти не виключають один одного.

Симптоми у дорослих та дітей

Гіперметропічний астигматизм

Доросла людина легко відстежить у себе ознаки погіршення зору:

  • Нечітке, розмите, витягнуте або двояке зображення навколо
  • Сильна стомлюваність при тривалій зоровій роботі — астенопія
  • Головні болі та мігрені, що посилюються при зміні діяльності: читанні, роботі за комп'ютером
  • Погіршення зору при поганому освітленні, увечері, вночі
  • З'явилося чи помітні ознаки косоокості

Дитина самостійно рідко скаржиться на дискомфорт, тому батькам важливо самим брати до уваги симптоми та вчасно звертатися до лікаря.

Запишіться на прийом до лікаря, якщо дитина:

  • Не хоче чи не може довго розглядати картинки, малювати, писати
  • При перегляді мультфільмів повертає голову, шукаючи зручний кут для перегляду
  • Часто моргає і тре очі
  • Скаржиться на біль у шиї чи голові після зорової роботи
  • З'явилися ознаки косоокості, яка може прогресувати без корекції
  • Є ознаки астенопії – швидкої зорової втоми.

Ступені гіперметропічного астигматизму

Слабкий ступінь

Гіперметропічний астигматизм слабкого ступеня вважається до двох діоптрій. У деяких випадках людина може дізнатися про такий діагноз вже в кабінеті лікаря, оскільки не відчуває жодних симптомів.

Середній ступінь

При середньому варіанті симптоми людині відомі. Чіткого зору в неї немає, оскільки у цій ситуації діоптрії сягають до п'яти одиниць.

Високий ступінь

Досить складна патологія, але, на щастя, зустрічається рідко. Сила діоптрій перевищує шістку, а всі симптоми посилені та яскраво виражені.

Як лікувати гіперметропічний астигматизм

Гіперметропічний астигматизм не є захворюванням, тому не потребує лікування медикаментозними засобами. Таблетки та краплі — не виправлять будову середовищ та оболонок ока. У вигляді лікування може бути лазерна корекція, але, як і будь-яка операція, цей метод несе свої ризики. Особливо якщо гіперметропія астигматизм у дітей, яким хірургічне втручання дозволене після повного формування зорової системи.

Безпечним та безболісним методом корекції даної патології зору є окуляри, контактні лінзи, нічні лінзи. Як і за звичайної далекозорості, після обстеження лікар офтальмолог виписує рецепт, а консультант підбирає оправи для окулярів. Для дітей – дитячі оправи.

Процес замовлення відрізняється від стандартного тільки тим, що підбираються спеціальні оптичні лінзи, які мають кілька показників: сфера, циліндр. Майстер їх виставляє під потрібним кутом і промені світла проходячи через них, фокусуються як за нормального зору.

Запрошуємо до салонів «Дім оптики». У нас представлені лише оригінальні товари. Всі сонцезахисні окуляри мають повне блокування ультрафіолету. Оправи високої якості та витримують щоденне носіння.

Чекаємо вас!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність зорової системи змінювати фокус. Коли дивимося зблизька, працює акомодація ока, або ж циліарний м'яз, який знаходиться всередині. Що ближче об'єкт, на який диви...

Читати докладніше

Змішаний астигматизм — це порушення рефракції, найчастіше вроджене. Цей вид патології поєднує в собі й далекозорість, й короткозорість. Тому людина погано бачить об'єкти, розташовані далеко...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені