baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Які лінзи кращі, сферичні чи асферичні?

post

Ви шукаєте гарні одноденні, тижневі чи місячні контактні лінзи? Вас цікавлять кольорові, мультифокальні оптичні вироби чи лінзи, спеціально виготовлені для пресбіопії? Сьогодні практично будь-яку аномалію рефракції можна виправити за допомогою контактних лінз. І один із найважливіших параметрів вибору — це форма. Від неї залежить, чи підійдуть вам КЛ і чи будуть вони достатньо покращувати зір.

Кривизна лінзи відіграє велику роль, коли доходить до отримання найкращих візуальних результатів. "Сферична" та "асферична" — позначає профіль м'якої контактної лінзи. Це класифікація оптичних виробів за формою. Кожен варіант має унікальні характеристики, відмінності, які роблять його придатним для певних умов використання.

Чим відрізняються асферичні лінзи від сферичних

Сферичні лінзи мають чудові властивості зображення. Але коли справа доходить до сильної аметропії, асферичні поверхні працюють краще. При цьому асферичні лінзи дорожчі через те, як вони зроблені. Оскільки в них використовується складніша кривизна, асферичні лінзи важче виробляти, ніж сферичні, звідси їх підвищена вартість. Давайте розглянемо кожний варіант докладніше, щоб розуміти, чи варто переплачувати за форму і у яких випадках буде достатнім використання сферичної контактної лінзи. А коли без асферичної моделі не обійтись.

Сферичні контактні лінзи

Сферичні лінзи — це контактні моделі, названі так тому, що їхня поверхня має переріз сфери. Таким чином, радіус кривизни постійний по всій лінзі. Сферична поверхня змушує світло сходитися (від опуклої поверхні) або розходитися (від увігнутої поверхні), при цьому сила фокусування пропорційна показнику заломлення матеріалу виготовлення.

Сферичні лінзи в оптиці використовуються сотні років. Тільки раніше це були не м'які контактні лінзи, а окулярні лінзи, лінза лупи, інших оптичних приладів. І сьогодні звичні для нас вироби використовуються в багатьох пристроях обробки зображень — у біноклях, об'єктивах фотоапаратів, трубчастих лінзах, релейних лінзах, мікроскопах.

чим відрізняються асферичні лінзи від сферичних

Основними перевагами використання сферичних контактних лінз є проста конструкція їх поверхні і не така висока ціна. Недоліки — при значних дефектах зору сферичні лінзи матимуть значну товщину. При плюсових коригуваннях зіниці людини збільшуються, при мінусовій корекції зменшуються. Риси обличчя змінюються. Ще один мінус — при вираженом дефекті зору вони спотворюють зображення, не дають чіткої картинки.

Сферичні лінзи пропонуються виробниками у таких варіантах:

  • прості біфокальні лінзи для корекції дефектів зору;
  • прогресивні (мультифокальні) моделі, що дозволяють добре бачити на всіх відстанях без "ліній поділу зон", присутніх у біфокальних та трифокальних аналогах;
  • комп'ютерні лінзи, які завдяки особливому покриттю відбивають синє світло монітора, збільшуючи контрастність зображень;
  • фотохромні лінзи зі змінним світлопропусканням, що змінюють прозорість залежно від освітленості.

Асферичні контактні лінзи

Асферичні лінзи — це м'які контактні лінзи з асферичним, осесиметричним радіусом кривизни Відмінність від сферичних лінз — вони мають радіус кривизни, що змінюється від центру до краю лінзи.

Відхилення від сферичності часто настільки мало, що його не можна виявити неозброєним оком. Може знадобитися використання спеціалізованого оптичного метрологічного обладнання, щоб визначити, чи оптична поверхня є сферою або асферою. В інших випадках дизайн асферичної поверхні настільки відрізняється від сферичної форми, що людина може легко побачити різницю. Деякі асферичні поверхні навіть мають точку перегину або форму крила чайки. Їхня поверхня змінюється з опуклою на увігнуту між центром і краєм прозорого отвору.

Розробка та виробництво асферичних лінз складніше. Але ці вироби пропонують ширші оптичні можливості, ніж сферичні лінзи. Деякі з ключових переваг використання асферичних лінз:

  • зменшення ефектів сферичної аберації, дисторсії та маргінального астигматизма;
  • більш чітке фокусування;
  • більший розмір апертури;
  • покращене фокусування світла.

Асферичні моделі випускаються наступного виду:

  • Прості моделі для пацієнтів з короткозорістю і далекозорістю.
  • Торичні моделі рекомендовані пацієнтам з астигматизмом та з деформацією рогівки, кришталика.
  • Мультифокальні моделі, у яких різні діоптрії на різних оптичних зонах, що допомагають добре бачити при різних умовах. Одна мультифокальна лінза замінить 2-3 пари окулярів.

При зміні сферичних моделей на асферичні може виникнути незручність, дискомфорт у період звикання. І тут потрібно проконсультуватися з офтальмологом.

У асферичних моделей відсутні жорсткі протипоказання, лише загальні особливості носіння КЛ. Їх не прописують при блефариті, дакріоциститі, кон'юнктивіті, глаукомі та деяких інших захворюваннях очей.

Сферичні та асферичні лінзи для окулярів: які краще

"Сфери" носять частіше, ніж їх асферичні аналоги. Довгий час взагалі не існувало інших форм. Але сфери можуть викликати аберації, що призводять до нечіткого зору. Оптики називають це явище сферичною аберацією, тому що воно відбувається тільки в оптичних лінзах сферичної форми. Це відбувається тому, що не всі світлові промені, що потрапляють на поверхню лінзи, згодом сходяться в одній точці. Падіння променів у ділянці вигнутого краю лінзи заломлюється інакше, ніж у ділянці осі. Таким чином, око не може сфокусувати усі промені одночасно. Це призводить до розмитого зображення на периферії. Даного недоліка немає в асферичних лінзах. Їх поверхня, що вільно формується, дозволяє уникнути або зменшити аберації, які неминучі при носінні сферичних лінз.

асферичні або сферичні лінзи

Порівняно зі сферичними лінзами асферичні моделі мають форму, більш комфортну для очного яблука. Асферична лінза забезпечує кращу корекцію, тому що відхиляє світлові промені відповідно до вимог користувача та дозволяє уникнути помилок зображення. Так досягається оптимальний візуальний результат. Але вони коштують дорожче, тому рекомендовані людям із вираженими дефектами зору. При необхідності незначної корекції підійде недорога сферична лінза.

Де придбати лінзи для очей

Якщо ви страждаєте на захворювання очей, найкраще звернутися до офтальмолога. Фахівець після тестів підкаже, які контактні лінзи підходять саме вам. Зверніться до салону "Дім Оптики". У нас ви можете не тільки перевірити зір, а й отримати консультацію лікаря офтальмолога, а також одразу вибрати і купити окуляри або лінзи, які будуть рекомендовані лікарем. Якщо в асортименті салону потрібного вам товару на момент звернення немає, ми виготовимо його на замовлення в найкоротші терміни.

Поширені запитання

Чи потрібні мені асферичні лінзи?

Якщо зір вимагає серйозної корекції, асферичні лінзи краще підходять, оскільки вони більш тонкі. Якщо у вас далекозорість, це особливо корисно, тому що лінзи потовщені в центрі. При необхідності незначною корекції можна зупинитись на сферичних лінзах.

Сферичні чи асферичні?

Асферичні моделі гарантують чітку якість зору при суттєвих зорових абераціях. Сферичні моделі підходять при слабо вираженої аметропії.

Що таке подвійні асферичні лінзи?

Подвійні асферичні лінзи (біасферичні) мають збільшене поле огляду, що забезпечує кращий зір та зменшує дефект зображення по краях лінз. Вони коштують дорожче, ніж одинарні асферичні, але ідеально підходять людям з короткозорістю і далекозорістю, коли рецепт більше +6 і менше -6.

Кому асферичні лінзи категорично не підходять?

Асферичні моделі не підходять людям зі зниженою можливістю до зорової адаптації та пацієнтам із чутливими очима, оскільки у них виникає ефект "райдуги".

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені