baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Матеріали лінз для окулярів

post

Всі ми знаємо, що існує два основних типи окулярних лінз, це пластик і скло. Але на цьому знання про лінзи у більшості вичерпуються, до того ж існує безліч помилок і міфів. Ми допоможемо вам розібратися, що до чого, і визначитися з вибором лінз для окулярів, які будуть ідеальні саме для вас!

Пластик
Пластикові лінзи все більше і більше поширюються на оптичному ринку, витісняючи свого предка, скляну лінзу, і це небезпечно. У сучасному світі особливо цінуватися гнучкість і універсальність, провідні виробники оптики розуміють це і створюють нові революційні продукти, руйнуючи застарілі стереотипи і кліше.

Пластик під назвою CR-39 став першою альтернативою скляній лінзі в далекому 1940 році, з тих пір з кожним роком технології виробництва пластикових (органічних) лінз, удосконалюються, досягаючи небувалих вершин.

CR-39 – найпоширеніший матеріал, лінзи з нього виходять легкими, ударостійкими і легко піддаються фарбуванню.

Головна перевага органічних матеріалів, це їх універсальність, різні дизайни і покриття пластикових лінз. Окуляри з пластиковими лінзами виходять легкими, комфортними, красивими і безпечними.

Для того що б лінза виходила більш тонкою, легкою і естетично красиво виглядала в оправі, розроблені спеціальні високоіндексні матеріали (стандартний CR-39 має показник заломлення 1.49-1.50 при великих діоптріях лінза виходить товстою).

Витончений пластик буває в різних коефіцієнтах:

  • 1.56 (на 10% тонше стандартного матеріалу)
  • 1.60 (на 20% тонше стандартного матеріалу)
  • 1.67 (на 20-30% тонше стандартного матеріалу)
  • 1.74 (на 30-40% тонше стандартного матеріалу)

До того ж, високоіндексні матеріали ідеально підходять для встановлення лінз в безободкові і півободкові конструкції оправ, так як вони більш стійкі до відколів і пошкоджень. На лінзи з високим коефіцієнтом заломлення обов'язково наноситися багатошарове покриття, що просвітлює, для зменшення хроматичних аберацій до яких схильний матеріал. Витончені лінзи рекомендовані для людей, у яких високий ступінь короткозорості і далекозорості.

Таким чином, основні переваги пластикових лінз — це:

  • безпека (лінза не б'ється)
  • легкість
  • не обмежує у виборі оправи
  • безліч дизайнів і покриттів для різних рецептів і побажань
  • ідеальні лінзи для активних людей, що йдуть в ногу з часом
  • до недоліків можна віднести схильність лінз до утворення подряпин, слабкий захист від УФ випромінювання, але і ці нюанси усуваються за допомогою спеціально розроблених покриттів.

Скло
Перші окуляри були виготовлені з мінеральною лінзою, і до сьогоднішнього дня цей матеріал дарує чіткість зору і захищає очі від шкідливого УФ випромінювання. Розберемося докладніше, чи заслужена слава скляної лінзи, або на сьогоднішній день є більш комфортне рішення.

Мінеральне скло, має низку переваг і давно завоювало любов носіїв окулярів, але поряд з незаперечними достоїнствами скляної лінзи, існують і досить вагомі, в прямому і переносному сенсі, недоліки.

Скляна лінза може похвалитися:

  • прекрасними оптичними властивостями,
  • стійкістю до подряпин
  • чудовим захистом від ультрафіолетового випромінювання.

На лінзу можна додатково нанести спеціальні покриття, що зроблять її більш прозорою і простий у догляді.

До недоліків скляної лінзи можна віднести:

  • травмонебезпечність (в разі сильного удару лінза розбивається на дрібні уламки, і може травмувати око і інші частини тіла). Саме тому скляні лінзи категорично не рекомендуються для встановлення в дитячі окуляри.
  • лінзи виходять важкими і в результаті окуляри сильно тиснуть на перенісся. Високоіндексне скло, розроблене для зменшення товщини лінз з великими діоптріями, має ще більшу вагу, за рахунок ущільнюючих агентів які використовуються в процесі виробництва.
  • неможливість встановлення скляних лінз в деякі конструкції оправ.

Отже, підіб'ємо підсумки, дуже часто можна почути від бувалих «носіїв окулярів, що скляна лінза однозначно краще, але, правда, в тому, що так було раніше, коли технології в оптичній індустрії не були ще на такому високому рівні як зараз, саме тому лікарі «старого гарту» рекомендують саме скляну лінзу.

Мінерал дійсно хороший варіант, для тих, хто багато років ним користувався і задоволений його властивостями, якщо ви не боїтеся травмуватися і у вас невеликі діоптрії, можете сміливо замовляти окуляри зі склом!

Полікарбонат і трайвекс
Надміцний матеріал полікарбонат спеціально розроблений для спортсменів і дітей, лінза набагато міцніше стандартного полімеру CR-39. Повністю захищає від ультрафіолету, в порівнянні з іншими матеріалами виходить більш тонкою. До недоліків можна віднести меншу оптичну чистоту полікарбонату, що викликає необхідність в нанесенні додаткових покриттів.

Трайвекс – революційний матеріал, що поєднує в собі переваги полікарбонату і оптичну чистоту, не обмежує вас у виборі оправи, і гарантує повну безпеку. Так як це відносно новий тип матеріалу, діапазон виготовлення не широкий, в основному це прозорі і сонцезахисні монофокальні лінзи.

Окремо хочеться відзначити лінзи, які використовуються в сонцезахисних окулярах, всі представлені вище матеріали застосовуються для виготовлення як прозорих, фотохромних, так і сонцезахисних лінз.

Для дитячих і спортивних окулярів застосовуються надміцні матеріали, такі як полікарбонат і трайвекс. Ідеальна чіткість зображення досягається за допомогою поляризаційних плівок і просвітлюючих покриттів. Захист від ультрафіолету гарантує будь-який з представлених матеріалів. Більшість виробників встановлюють в сонцезахисні окуляри, полегшені лінзи, але деякі використовують і мінерал.

Переваги та недоліки того чи іншого матеріалу ми розібрали вище.

Якщо у вас є питання або зауваження, заходьте до нас в гості, ми завжди готові відповісти на будь-які ваші запитання! Для підбору рецепта на окуляри записуйтесь 

Ласкаво просимо в «Дім оптики»!

 

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені