baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Чи можна плакати у контактних лінзах, що буде?

post

Близько 125 млн. людина у світі щодня носять контактні лінзи. Сучасні засоби корекції зору, які виготовляються із силікон-гідрогелевих матеріалів, можна носити, не знімаючи до 6 днів. Тому багатьох користувачів хвилює питання, чи можна плакати у лінзах.

Емоції супроводжують нас постійно. Люди плачуть від горя та від радості. Причому зазвичай така психофізіологічна реакція як сльози розвивається раптово, і підготуватися до цього моменту неможливо. Плач — природний процес. Сльози виступають на очах при сильному морозі, вітрі, стресових ситуаціях.

Чи шкодять сльози лінзам

Слізна рідина позитивно впливає на стан контактної оптики. Вона добре зволожує матеріал, що сприяє збереженню його властивостей — еластичності та м'якості. Багато лікарів стверджують, що плакати з лінзами можна, якщо йдеться про помірну сльозотечу.

Що буде, якщо плакати у лінзах

Почуття печіння та відчуття болючі з'являються, якщо разом зі слізною рідиною в очі попадають частинки декоративної косметики (туш, підводка, консилер). При попаданні компонентів косметики на слизову оболонку можливе подразнення та почервоніння очей.

якщо плакати у лінзах

Якщо ви носите контактні лінзи та інтенсивно плачете, підвищується ризик виникнення проблем. При рясній сльозотечі висока ймовірність зміщення МКЛ усередині ока. В результаті знижується гострота зору, з'являються симптоми: двоїння предметів та почуття дискомфорту.

Під час інтенсивного плачу лінза може випасти з ока, що пов'язане з великою кількістю вологи — виріб вимивається. З цієї причини рекомендується знімати контактну оптику під час водних процедур — купання у морі чи басейні, прийому душу чи ванни.

Якщо ви почали плакати у жорстких лінзах, обов'язково зніміть їх. Жорсткі лінзи бувають ортокератологічні та склеральні. Перші одягають на ніч, на час сну, щоб скорегувати форму рогівки. За нічний період рогівка набуває правильної форми, що забезпечує поліпшення гостроти зору протягом дня. Склеральні лінзи спираються на склеру (білкову оболонку), не контактуючи з рогівкою. Під час рясної сльозотечі ймовірність усунення та випадання такого виробу значно підвищується. Ще одна причина, чому не можна носити склеральні лінзи під час плачу — ризик пошкодження рогівки та слизової оболонки ока. Жорсткий виріб пересувається всередині органу зору та може пошкодити його структурні елементи.

Сльоза ніяк не позначається на носінні контактних лінз в випадках:

  • Помірна, нетривала сльозотеча.
  • Засоби корекції зору підібрані правильно в кабінеті офтальмолога.
  • Людина не торкається руками до очей і не тре їх.

У складі сліз крім води, частка якої становить 99%, присутні такі речовини — солі натрію та магнію, кальцій, ферменти, білкові сполуки. Кількість неводних компонентів слізної рідини збільшується разом із обсягом слізної рідини. При частому плачі на поверхні контактних лінз швидше осідають відкладення. Виникає необхідність щотижневої обробки виробу розчином на основі ферментних пігулок. Засіб контактної корекції поміщають у контейнер з розчином на 5-10 годин.

Раз на місяць глибоке очищення поверхні виконується за допомогою пероксидних систем. Витримувати виріб у пероксидному розчині потрібно щонайменше 6 годин. Саме стільки часу необхідно для нейтралізації перекису. При зменшенні вказаного періоду можливий опік слизової оболонки ока.

Що робити, якщо ви плачете у лінзах

плакати

Запам'ятайте кілька простих правил, які допоможуть уникнути проблем та забезпечують безпечне носіння засобів корекції. Якщо ви почали плакати у контактних лінзах, не торкайтеся очей руками і не тріть обличчя. Інтенсивне тертя може призвести до усунення лінзи. Що робити:

  • Акуратно протерти обличчя сухою серветкою, яка вбере надлишки вологи.
  • Зняти засіб контактної корекції, якщо ви збираєтеся плакати тривалий час.
  • Не носити контактні лінзи у стані тривалої депресії чи психоемоційного стресу. На цей період краще віддати перевагу коригуючим окулярам.

Якщо ви постійно носите МКЛ і часто плачете, відмовтеся від використання декоративної косметики або треба обмежити її кількість.

Коли лінзи краще зняти

Якщо людина постійно плаче через сильний психоемоційний стрес або депресію, краще тимчасово відмовитися від носіння засобів контактної корекції. Зазвичай довга інтенсивна сльозотеча супроводжується частими дотиками руками до органів зору. Під час контакту з руками може виникнути інфікування очей.

Надмірне зволоження провокує рухливість контактної оптики, що може стати причиною травматичного ушкодження рогівки. У стані хронічного стресу чи депресії неможливо організувати правильний догляд за лінзами. У результаті на поверхні утворюються відкладення. Забруднення погіршують зорову функцію та можуть стати причиною інфекційного офтальмологічного захворювання.

Поширені запитання

Чи потрібно знімати лінзи перед миттям у ванній чи душі?

Лікарі рекомендують знімати контактні засоби корекції перед будь-якими водними процедурами. Потік води може змістити або вимити виріб з ока.

Чому не можна багато плакати із лінзами?

Велика кількість слізної рідини призводить до зміщення виробу. В результаті погіршується гострота зору і виникають дискомфортні відчуття.

Чому сльозяться очі при носінні лінз?

При постійному носінні на поверхні засобів корекції утворюється шар забруднень, що складається з ліпідних та білкових сполук, солей кальцію. Забруднення викликають подразнення слизової оболонки, що призводить до реакції організму — сльозотечі.

Чи можна носити контактні лінзи під час застуди?

Офтальмологи радять відмовитися від носіння лінз у період інфекційно-запальних захворювань (грип, ГРВІ). Під МКЛ створюється сприятливе середовище для розмноження патогенної мікрофлори — бактерій та вірусів, що може спричинити запальний процес в оці.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені