baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Рефракція ока

post

Рефракція – це здатність органів зору заломлювати промені світу для кращої видимості предмета, який розглядає людина. Коли ми спостерігаємо предмет, світловий потік фокусується на сітківці, щоб забезпечити чітке зображення. Якщо функція заломлення променів світла порушена, людина не може чітко бачити предмети.

Що таке рефракція зору

У норми органи зору пристосовуються до зовнішніх умов, щоб адекватно відображати навколишній простір. На здатність ока заломлювати промені світла впливає радіус кривизни площин рогівки (прозора зовнішня оболонка) з передньої та задньої сторони. Рефракція також залежить від інших факторів:

  • Радіус кривизни площин кришталика з передньої та задньої сторони.
  • Відстань, що розділяє рогівку та кришталик.
  • Показники заломлення світлового потоку у рогівки, кришталика, склоподібного тіла.

Рефракцію можна назвати оптичною силою органів зору, яка вимірюється в діоптріях. Визначається за формулою D=1/F, де F – фокусна відстань.

Рефракція: види

Зміна сили заломлення в оці можлива без участі оптичного апарату завдяки функції акомодації – уміння органів зору пристосовуватися для чіткого перегляду об'єктів, що знаходяться на різній відстані. Види рефракції:

  • Фізична. Сумарна сила заломлення всіх оптичних структур ока. Світлозаломлююча система функціонує за принципом редукції – спрощення, перетворення складного у простої. Усі заломлюючі структури – рогівка, кришталик. і т.д. утворюють оптичну систему. Ось системи спрямована через центр складових елементів.
  • Фізіологічна. Сумарна рефракція у статусі спокою акомодації називається фізіологічною. Цей показник приблизно дорівнює 19 діоптрій.
  • Клінічна. Відображає ступінь збігу зображення в оптичному апараті ока з сітківкою у стані спокою акомодації. Рефракція вважається пропорційної у разі точного збігу зображення та сітківки. Вона називається емметропією (нормальний зір). Невідповідна рефракція називається аметропією, вважається патологією.

Сила заломлення світла у кришталика варіюється в межах 19-33 діоптрій. Коли людина розглядає предмети вдалині, показник зменшується. Для забезпечення чіткого бачення предметів, що близько знаходяться, показник збільшується.

Рефракція ока

Аметропія буває двох видів. У першому випадку промені, які заломлюються оптичним апаратом органів зору, збираються у фокус (точка перетину) перед сітківкою. Тоді діагностується міопія (короткозорість). Другий варіант фокусування променів – за сітківкою. У цьому випадку діагностується гиперметропия (далекозорість). При міопії людина погано бачить предмети, розташовані вдалині, при гіперметропії – поблизу. Астигматизм проявляється відсутністю фокусу, що зумовлено нерівномірною кривизною поверхні кришталика чи рогівки. У результаті зображення виглядає розмитим та викривленим.

Клінічна рефракція буває статична та динамічна. Для статичної форми заломлююча здатність визначається у статусі спокою акомодації, для динамічної – при включенні функції акомодації (за умов зміни довжини відрізка до об'єкта, що розглядається).

Причини порушення

Аномалії рефракції – захворювання органів зору, що призводять до зниження чіткості зображення Поширеність патології становить понад 150 млн. чоловік у світі. Основні причини:

  • Спадкова схильність.
  • Стійка зміна показників тиску – внутрішньочерепного та очного.
  • Хвороби інфекційно-запального генезу.
  • Нестача вітамінів та інших нутрієнтів, зумовлена неповноцінним харчуванням.
  • Травматичне ушкодження очей.
  • Шкідливі звички.
  • Систематична перевтома органів зору (робота за ноутбуком, комп'ютером, читання).
  • Вікові зміни та пов'язане з ними погіршення акомодації (здатності оптичного апарату пристосовуватися).

Інші офтальмологічні патології, пов'язані з міопією – ушкодження зорового нерва та сітчастої оболонки. В обох випадках підвищується ризик втрати зору. Астигматизм та гіперметропічна рефракція стають причиною швидкої стомлюваності органів зору та косоокості.

Порушення рефракції у дітей

У більшості новонароджених дітей виявляється гіперметропія 2-4 дптр. Нормальний розвиток та формування структур очного яблука згодом нівелює порушення. Рефракція ока у дітей віком 1 року змінюється незначно, незважаючи на збільшення відрізка осі яблука до 22 мм. У 5-річному віці практично закінчується формування органів зору. Довжина осі сягає 24 мм. У дітей старше 7 років ступінь гіперметропії поступово зменшується. О 10-14 років у дітей з нормальним розвитком зорових структур рефракція стає пропорційною, діагностується емметропія.

Порушення рефракції у дітей віком від 14 років пов'язані з генетичними факторами, патологіями формування структур оптичної системи, надмірними навантаженнями на органи зору. Спровокувати дисфункцію оптичного апарату можуть травми очей чи неправильна, невчасна корекція офтальмологічних порушень.

Симптоми патології

Основна ознака розладу рефракції ока – погіршення фокусування зображення. Порушення функції заломлення погіршує якість життя пацієнтів. Крім зниження гостроти зору та неможливості об'єктивно сприймати зображення навколишніх предметів у людей з'являються таки симптоми:

  • Головний біль.
  • Болісні відчуття в органах зору.
  • Швидка втомлюваність очей.
  • Почуття тяжкості та тиску в органах зору.
  • Підвищена чутливість до світлових подразників.
  • Надмірна сльозотеча.
  • Комп'ютерний синдром (часте моргання, затуманеність, розмитість зображення, відчуття піску в очах).

За будь-яких порушень рефракції необхідні послуги лікаря офтальмолога. Після проведення обстеження лікар призначить лікування, яке допоможе знову набути чіткого зору.

Рефракція ока: лікування

Основний метод терапії – корекція патології зору. З цією метою використовуються окуляри чи лінзи. Нерідко лікар призначає краплі та препарати, які покращують кровопостачання та харчування структур ока.

порушення рефракції ока

У деяких випадках виконується операція. Рефракційна хірургія являє собою оперативне втручання з метою усунення дефектів рефракції. У результаті операції усуваються порушення – астигматизм, пресбіопія (вікова гіперметропія), далекозорість, короткозорість.

Методи дослідження рефракції

В офтальмології застосовують різні методи дослідження заломлюючої здатності очний лінзи. Лікар проводить тести, щоб визначити гостроту зору. Інструментальний метод – рефрактометрія. У ході процедури лікар визначає заломлюючу силу очного апарату. Тривалість безпечного та безболісного дослідження становить близько 2-3 хвилин. Діапазон вимірювання приладу від мінус 15 дптр до плюс 15 дптр. За допомогою рефрактометрії можна підтвердити нормальну рефракцію та виявити відхилення у роботі оптичного апарату.

Скіаскопія – метод діагностики, який ґрунтується на спостереженні за переміщенням тіней у зоні зіниці. Око висвітлюється світловим пучком, який відбивається від дзеркала. В результаті повороту дзеркала виникають тіні, що рухаються. Розташування тіней взаємозалежне з рефракцією.

Пряма офтальмоскопія передбачає огляд поверхні очного дна. У ході процедури визначається ступінь короткозорості та наявність вогнищ крововиливу. Комп'ютерна периметрія проводиться для вимірювання зорових полів – периферичного та центрального.

Поширені запитання

Як роблять рефрактометрію?

Процедура проводиться з допомогою апарату – рефрактометра. Технологія ґрунтується на використанні інфрачервоного випромінювання. Промінь сягає сітківки і повертається назад. Дані фіксуються та обробляються комп'ютерною програмою. Кожне око досліджують окремо.

Чим міопія відрізняється від гіперметропії?

Основна різниця полягає у віддаленості предметів, які пацієнт погано бачить. При міопії погіршується зображення віддалених об'єктів, гіперметропії – наближених.

Що таке рефракція?

Здатність оптичних структур ока заломлювати світло для кращого зорового сприйняття навколишніх об'єктів.

Який показник рефракції означає поганий зір?

Рефракція нижче 0,9 дптр та вище 0,9 дптр вказує на порушення зорової функції.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Розпливчастий зір завдає дискомфорту і не дає повноцінно насолоджуватися життям. Проблема із зором може стати причиною інших неприємних відчуттів: головного болю, втоми та нечіткості очей, безсоння та...

Читати докладніше

Чіткий зір — незамінна складова повноцінного життя. Без нього проблематично орієнтуватися у просторі, керувати автомобілем, отримувати нову інформацію та насолоджуватися красою навколо. Втрата г...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені