baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Косоокість у дітей

post

Косоокість (страбізм) — це періодичне або постійне зміщення одного або обох очей, при якому лінії зору спрямовані на різні об'єкти. Коли очі не збігаються, більше пряме око стає домінуючим. Гострота зору цього ока залишається нормальною, оскільки його зв'язок із мозком працює належним чином. Зміщене або слабше око не фокусується належним чином, і його зв'язок з мозком не формується правильно.

Косоокість діагностують у трьох маленьких пацієнтів зі ста, тобто у 3% дітей. Найчастіші його причини — це слабкі чи надто сильні м'язи, які відповідають за рух очей.

Косоокість зазвичай можна виправити, якщо його виявити і почати лікувати на ранній стадії. За відсутності лікування патології викликає амбліопію (зниження зору) та незворотну втрату зору. Також існує соціальний аспект косоокості. Йдеться про низьку самооцінку у дітей із цією патологією. Вони часто стають причиною підвищеної уваги дорослих та глузувань ровесників. А ще діти з косоокістю перебувають у зоні ризику побутових травм.

Лікування косоокості спрямоване на корекцію роботи органів зору. Серед популярних методів — апаратне лікування. Рідко проводиться хірургічне втручання.

Види косоокості у дітей

Існує кілька типів патології цього виду. Очі:

види косоокості у дітей

  • "сходяться", тобто дивляться всередину — патологія називається езотропією;
  • "розходяться", тобто погляд спрямований назовні — стан називають екзотропією;
  • дивляться нагору — діагностують гіпертропію;
  • дивляться вниз — ставиться діагноз "гіпотропия".

Косоокість буває постійною, коли око або обидва ока повернені аномально весь час. Патологія може бути переривчастою, коли око повернене аномально періодично, наприклад, після сильної зорової напруги. А після відпочинку стан проходить. Також патологія може бути різного ступеня тяжкості.

Причини косоокості у дітей

Діти можуть народитися з косоокістю, або патологія розвивається у дитинстві. Часто це викликано проблемою м'язів, які відповідають за рух очей, і може передаватися у спадок.

Косоокість у дітей до року розвивається на фоні генетичних порушень, недоношеності, вроджених дефектів очей, церебрального паралічу.

У немовлят у віці 6-12 місяців і старше косоокість часто розвивається на тлі дефектів рефракції, таких як короткозорість, астигматизм або далекозорість.

Іншими причинами патології виступають неврологічні стани, травми голови та вірусні інфекції головного мозку. Може з'явитися періодична косоокість після хвороби, стресового стану або через тривале перебування перед екраном комп'ютера, мобільного телефону або іншого гаджета, орієнтованого на органи зору.

Діагностика: як визначити косоокість у дітей

Дитяча косоокість діагностується часто у віці від 1 до 4 років. Рідко — після 6 років. Якщо це станеться, важливо, щоб дитина відвідала лікаря, щоб уникнути інших захворювань.

Більшість дітей з косоокістю не скаржаться на проблеми із зором і не помічають змін у зорі. Їхній мозок "відключає" або пригнічує візуальну інформацію від ураженого ока, щоб уникнути двоїння в очах. Зазвичай член сім'ї або сімейний лікар помічає, що кут зору ока не прямий.

Навпаки, люди, у яких косоокість розвивається у старшому віці, часто мають двоїння в очах, відчувають нечіткість зору, напруження очей або дискомфорт, втрату сприйняття глибини та головний біль. Ці проблеми також можуть вплинути на навички читання та навчання.

Іноді косоокість дуже помітна. Діти молодшого віку, які ще не розмовляють, можуть сильно мружитися і повертати або нахиляти голову, намагаючись бачити чітке. В інших випадках відхилення можна помітити тільки тоді, коли дитина втомилася або дивиться на щось дуже уважно.

діагностика косоокості у дітей

Якщо у вашої дитини є деякі з цих ознак або симптомів, повідомте про це лікаря та попросіть направлення на консультацію до дитячого офтальмолога. Діагностика косоокості у дітей включає огляд та апаратні тести. Лікар може провести зорові тести для визначення ступеня тяжкості косоокості, такі як:

  • Рефрактометрія (вимірювання гостроти зору та рефракції).
  • Офтальмоскопія (дослідження очного дна).
  • Електроретинографія (дослідження електричної активності сітківки).

Рідко проводять візуалізуючи дослідження — призначають комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію головного мозку. Також проводяться лабораторні дослідження зразків крові для виявлення генетичних порушень.

Методи лікування косоокості у дітей

Чим раніше розпочато лікування косоокості у дітей, тим краще. Адже ключові зв'язки між очима та мозком дитини повністю формуються приблизно до 8 років.

Конкретні програми зорової реабілітації залежатимуть від низки чинників, включаючи точний тип відхилення очей і те, чи є косоокість первинною чи вторинною. Нехірургічні методи зазвичай включають:

лікування косоокості у дітей

  • терапію аномалій рефракції за допомогою носіння окулярів і контактних лінз;
  • лікування амбліопії з використанням пов'язки на "провідне" око або крапель атропіну, які призводять до "помутніння" сильного ока;
  • гімнастику для очей та апаратне лікування, спрямоване на розвиток чи ослаблення очних м'язів залежно від причин патології.

Іноді проводиться операція на очних м'язах. Необхідний для конкретного клінічного випадку метод корекції визначає лікар-офтальмолог після діагностичних заходів та постановки точного діагнозу.

Хірургічне лікування косоокості у дітей

Якщо носіння оптики, що коригує, гімнастика та апаратне лікування не дають задовільного результату, призначається операція. Хірургічне лікування дитячої косоокості передбачає послаблення та посилення очних м'язів. На жаль, операція може призвести до ускладнень. Серед поширених проявів ускладнень виділяють "надмірну" чи "недостатню" корекцію. У цьому випадку косоокість зберігається і навіть посилюється. До рідкісних ускладнень належать інфекції ока, кровотеча чи втрата зору.

Апаратне лікування косоокості у дітей в "Дім Оптики"

Комплекси апаратного лікування у спеціалізованих салонах "Дім Оптики" проводяться для усунення певних видів косоокості та попередження розвитку синдрому лінивого ока.

Ці спеціальні вправи для лікування косоокості у дітей — ефективний та дієвий спосіб відновити нормальну роботу органів зору. По суті, це комплекс вправ на комп'ютеризованих апаратах. Дитина сидить перед монітором, на якому розміщені та змінюються різні картинки, зображення, проходять короткі відеоролики. Через зміну візуальних предметів на екрані очі реагують, зміцнюються м'язи. Таке лікування абсолютно безпечне та безболісне. Воно добре сприймається маленькими пацієнтами.

Ефективність методу підтверджена численними тестами. Особливо добре допомагає апаратне лікування пацієнтам молодшого дитячого віку, коли оптична система тільки формується та організм добре реагує на лікування.

Після курсу апаратного лікування підвищується гострота зору, формується злагоджена робота мозку та обох очей. Досягається "постановка" очей у рівну позицію, що є головною метою терапії. Після пройденого курсу терапії наші пацієнти повертаються до повсякденного життя з нормальним зором.

Тривалість курсу апаратного лікування в салонах "Дім Оптики" визначає лікар-офтальмолог після діагностики кожному маленькому або дорослому пацієнту з урахуванням стану зорової системи, ступеня тяжкості патології.

Курс із 10 процедур рекомендується проходити двічі на рік. Лікування триває 2-3 роки для закріплення отриманого результату. Офтальмолог складає графік лікування та оглядів, оскільки постійний професійний контроль стану не менш важливий. Не можна пропускати процедури та візити до лікаря.

Профілактика косоокості у дітей

Регулярні перевірки зору — найкращий спосіб виявити косоокість. Рання діагностика та професійне грамотне лікування підвищують шанси дитини мати гарний зір та сприйняття глибини.

Поширені запитання

Протягом перших кількох місяців життя очі новонародженого іноді блукають чи перетинаються — це нормально. Але до 4-6 місяців дитини очі зазвичай випрямляються. Якщо вони продовжують блукати всередину, назовні, вгору чи вниз — навіть іноді — це, мабуть, пов'язані з косоокістю. Потрібна консультація офтальмолога.

Лінивим оком називають патологію, за якої його «поганий зір» викликано поганим зв'язком з мозком. Через це мозок віддає перевагу сильному оку. Косоокість є відхиленням одного або обох очей через неправильну роботу м'язів. Але є у станів і зв'язок: у багатьох випадках ліниве око є наслідком косоокості.

Косоокості не можна запобігти, за винятком випадків періодичної косоокості, що виникла в результаті зловживання гаджетами.

Своєчасна діагностика та лікування дозволяють повністю відновити зір та сприйняття глибини.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені