baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Візометрія: що це?

post

За допомогою органів зору людина отримує близько 90% інформації про навколишній світ. Око — складний орган, який працює за принципом оптичного приладу. Око щомиті приймає та обробляє мільйони біт даних, що надходять із зовнішнього середовища. Перевірка зору проводиться для визначення стану органів зорового апарату. Ідеальним вважається зір з умовним показником 1.

Що таке гострота зору

Гострота зору — основний показник, на який орієнтується лікар під час оцінці роботи зорового апарату. Результат дослідження відображає здатність ока чітко бачити предмети на відстані. Чим далі відстань, на якій людина чітко розрізняє об'єкти, тим вищий показник гостроти зору.

Діагностика гостроти зору проводиться для визначення функцій очей. Вимірювання дозволяє лікареві зрозуміти, наскільки чітко пацієнт сприймає зорову інформацію. Нечітке та розмите зображення предметів — привід пройти діагностичне обстеження та скористатися методами корекції.

У чому вимірюється гострота зору

Одиниця виміру гостроти зору — це не діоптрії. Показник відображається у цифровому значенні. У разі 100-відсоткового зору гострота дорівнює одиниці. У разі зниження гостроти показник менше одиниці і знаходиться в межах 0,01-0,9, він означає відсоток від 1.

Що впливає на гостроту зору

Стан зорового апарату залежить від генетичної схильності та способу життя людини. Якщо у близьких родичив діагностують офтальмологічні патології, підвищується ймовірність розвитку аналогічних захворювань. Пресбіопія розвивається у всіх людей віком старше за 40 років. Природний розвиток далекозорості пов'язаний із віковими змінами кришталика, який втрачає гнучкість та еластичність.

Нормальна фізіологія передбачає гнучкість та прозорість кришталика, який фокусує світло на сітківці. Залежно від відстані до об'єкта, що розглядається, форма кришталика рефлекторно змінюється. Це дозволяє чітко бачити близько розташовані і віддалені предмети. З віком заломлююча здатність кришталика погіршується, людина гірше розрізняє предмети, що розташовані поблизу. Основні причини зниження гостроти зору:

  • Дефіцит вітамінів та мікроелементів, необхідних для нормального функціонування очей.
  • Підвищені навантаження на очі — тривала робота за комп'ютером та перегляд телевізора, читання, види професійної діяльності та захоплення (зварювання, ремонт відеоапаратури, виготовлення ювелірних виробів, швейна справа, рукоділля, в'язання).
  • Шкідливі звички — зловживання алкогольними напоями, паління.
  • Травматичне ушкодження очей.
  • Неправильна організація робочого місця. Необхідність писати та читати в умовах поганого освітлення призводить до підвищеного навантаження на очі. Неправильна поза може спровокувати порушення кровопостачання до органів зору, що негативно позначається на роботі зорового апарату.

Патології очей розвиваються на тлі зниження імунітету, деяких станів та захворювань — вагітності, цукрового діабету, гепатиту, невриту та нейропатії. Порушення функцій зорового аналізатора головного мозку також може спричинити зниження гостроти зору.

У більшості випадків погіршення зорової функції пов'язано з аномалією рефракції — порушенням здатності ока чітко фокусувати зображення на сітківці. Тимчасове порушення рефракції може виникати внаслідок стресів та у стані алкогольного сп'яніння. Щоб запобігти серйозним офтальмологічним проблемам, що ведуть до сліпоті та інвалідності, потрібно регулярно перевіряти зір. Своєчасна корекція та адекватне лікування уповільнюють процес погіршення зорової функції.

Навіщо потрібна перевірка гостроти зору

За результатами дослідження лікар визначає стан зорового апарату, виявляє порушення у роботі та підбирає оптимальні методи корекції. Перевірка дозволяє виявляти порушення на ранніх стадіях, що підвищує ефективність терапії. Приводи щодо обстеження:

  • Скарги на погіршення зору та підвищену втомлюваність очей.
  • Наявність патологій очей.
  • Оцінка результатів лікування.

Регулярне обстеження показане пацієнтам із діагнозом міопія, пресбіопія, астигматизм, катаракта. Часто порушення зорової функції означає погіршення акомодаційної здатності ока рефлекторно фокусуватися на об'єктах, що розташовані на різній відстані.

Що таке візометрія

Щоб визначити гостроту зору, роблять візометрію. Це неінвазивне дослідження, яке разом з іншими методиками і тестами дозволяє встановити, наскільки коректно очі справляються зі своїми функціями.

дослідження гостроти зору

Візометрія — це один із методів виявлення порушень у роботі зорового апарату. Результати тестування поєднують із показниками, отриманими в ході інших досліджень. Лікар має можливість поставити точний діагноз і призначити адекватне лікування.

Візометрію призначають у рамках підготовки до операційного втручання та проходження профілактичного огляду. У методики практично немає протипоказань. Обстеження не проводять пацієнтам у стані алкогольного сп'яніння та хворим із психічними захворюваннями.

Методи візометрії

Офтальмологи застосовують різні методи визначення гостроти зору. Усі методи побудовані на використанні таблиць:

  • Сівцева. Найпоширеніша таблиця, яка включає літери кирилиці різного розміру. Символи розташовані у 12 рядів. Зі зниженням ряду зменшується розмір букв. Якщо людина, що обстежується, бачить символи 10-го ряду з відстані 5 метрів, у неї 100-відсотковий зір. За допомогою таблиці Сівцева-Головіна виявляють короткозорість і далекозорість.
  • Снеллена. Таблиця, яка була розроблена голландським офтальмологом Х. Снелленом, побудована з великих літер латинського алфавіту. Застосовується у країнах, де для написання тексту використовують латинські літери. Найбільші символи розташовані у верхніх рядках таблиці.
  • Головина. Оптометрична таблиця, у якій замість букв використовують півкільця Ландольта. Оптотипи, які розробив швейцарський офтальмолог Е. Ландольт, є кільцями з розривом, розташованим на різних сторонах. Зовні нагадують букву C, яка обертається по круговій осі. Розриви в залежності від положення знаходяться зверху або знизу, праворуч або ліворуч. Кільця Ландольта як оптотип для діагностики зору вважаються міжнародним стандартом, що пов"язано з його універсальністю. Дослідження можна проводити пацієнтам у будь-якій країні світу без прив'язки до грамотності та мови. Таблиця Головіна часто застосовується разом із таблицею Сівцева.
  • Орловий. Діагностична таблиця складається з малюнків. Зазвичай метод використовується для діагностики зорового апарату у дітей віком молодшого віку, які не знайомі з алфавітом.

При сильній короткозорості використовують інші методи дослідження, наприклад, таблиці Поляка. Пацієнти з рефракційним дефектом понад 6 діоптрій погано розрізняють символи таблиці Сивцева. Таблиці Поляка складаються з кілець, паличок та штрихів, які легше ідентифікувати людям із сильним порушенням рефракції. За допомогою таблиць поляка визначають гостроту в діапазоні 0,04-0,09.

Візометрія: як проводиться

Пацієнт розташовується на відстані 5 метрів від таблиці і називає символи, на які вказує лікар. Тест на гостроту зору проводиться для кожного ока окремо. Око, яке не бере участі, прикривають пластиковою пластиною.

візометрія

Результати дослідження багато в чому залежать від умов проведення — ступеня освітленості та відстані до діагностичної таблиці. Підсвічування необхідне, щоб унеможливити вплив недостатньої освітленості на результат. Підсвічування таблиць виконується освітлювальними приладами потужністю 40-60 Вт із величиною світлового потоку 400-700 лм.

Візометрія: розшифрування результатів

Результати візометрії записують за допомогою символів та цифр. Символи "OD" означають показники для правого ока. Символи "OS" — для лівого. Поруч цифра вказує на гостроту зору. Можливі результати:

  • 1,0 — 100-відсотковий зір.
  • 0,1-0,9 — 10-90% норми.
  • Менше 0,09 — показник, що свідчить про значне погіршення зору.

Однакові показники обох очей позначають символами "OQ". Під час розрахунку показника використовують два значення відстані:

  • Людина чітко бачить символи в таблиці.
  • Здорове око бачить символи в цьому ж рядку.

Перший показник ділять на другий. Унаслідок одержують гостроту зору для конкретного пацієнта. Показники ідеального зору:

  • Різкість — 1.
  • Рефракція — 0 (означає відсутність спотворень у процесі заломлення світлових променів).
  • Внутрішньоочний тиск — 9-23 мм. рт. ст.

Показник 0 означає сліпоту, коли людина не розрізняє темряву і світло. У медичній практиці трапляються випадки, коли гострота зору більша за 1, що пов'язано з умовним загальноприйнятим показником.

Профілактика зниження гостроти зору

Щоб запобігти погіршенню зорової функції, потрібно вести здоровий спосіб життя та правильно харчуватися. Важливо, щоб в організм надходили необхідні мікронутрієнти. Основні заходи профілактики:

  • Дотримання правил роботи над монітором.
  • Обмеження часу перегляду телепрограм.
  • Зниження навантаження на очі.
  • Виконання вправ для очей.

Якщо з'явилися ознаки погіршення функцій очей, краще перевірити гостроту зору. Регулярні профілактичні огляди допоможуть виявити серйозні захворювання очей на ранній стадії.

Поширені запитання

Основні ознаки — складності під час розгляду предмета, який раніше було просто розглянути (вушко швейної голки, статті у друкованих виданнях), розпливчасті, розмиті контури об'єктів.

Рекомендується щороку проходити комплексне обстеження очей.

У більшості випадків лікар виписує рецепт на окуляри, які коригують порушення та допомагають нормально бачити.

На зорову функцію впливають такі фактори — ступінь фокусування світлового пучка на сітківці, чутливість сітківки та аналізаторів головного мозку до сприйманих зорових стимулів.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені