baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Запотівають окуляри взимку: що робити?

post

Для людей, які носять окуляри для корекції зору, перехід з теплого приміщення на вулицю і назад може супроводжуватися запотіванням оптичних виробів. Такий самий ефект спостерігається в басейні, на професійній кухні, в інших приміщеннях з високими температурами і підвищеною вологістю. Це сильно дратує, оскільки на кілька хвилин позбавляє чіткого огляду навколишнього простору. Але є кілька способів, які допоможуть знизити цей прояв або зовсім прибрати його з вашого життя. Розповімо про найбільш популярні засоби від запотівання окулярів.

Коли і чому запотівають окуляри

запітнілі окуляри

При різкій зміні температури навколишнього середовища окуляри запотівають через таке фізичне явище, як утворення конденсату на лінзах. Коли газоподібні частинки води зіштовхуються з холодною поверхнею, молекули починають переходити у рідку форму. Через це зміни стану на поверхні "випадає" конденсат.

Що потрібно зробити, щоб окуляри не запотівали

Зменшити ризики запотівання окулярів можна кількома способами:

що робити, якщо потіють окуляри

  • Спрей від запотівання лінз. Виробники оптичних виробів та аксесуарів для них пропонують використовувати від запотівання окулярів спеціальний спрей. Речовина створює на обробленої поверхні тонку плівку, яка запобігає утворенню конденсату на окулярах. Використовувати спрей для окулярів від запотівання легко — його наносять на лінзи та дають поверхням повністю висохнути.
  • На зиму краще вибирати окуляри з пластиковими лінзами. У складі полімерного матеріалу є спеціальні добавки, тому конденсат менше осідає на виробах.
  • Форма та розмір оправи. Якщо вироби щільно прилягають до обличчя, скла окулярів пітніють на морозі, оскільки нагріваються через тепло тіла. При різкій зміні температури на таких оптичних виробах з високою ймовірністю утворюється конденсат. Щоб уникнути цього, носити окуляри потрібно так, щоб між задньою стороною лінз та шкірою був зазор. Проміжок забезпечить потрібну вентиляцію та запобігатиме помутнінню окулярів.
  • Спеціальне покриття лінз. Деякі виробники спочатку обробляють скло окулярів антивідблисковим покриттям і шаром проти подряпин. Часто в таких речовинах присутні хімікати, що відштовхують воду, бруд та олію. Гідрофобні речовини створюють бар'єр на поверхні лінзи, який запобігає прилипанню до ней крапель води.
  • Відмовтеся від вживання гарячих напоїв на вулиці. Гаряча пара, яка піднімається від чашки, викликає появу конденсату на лінзах. Щоб цього не сталося, тримайте чашку на відстані витягнутої руки. Те саме з носінням шарфа на обличчі. Якщо у вас є шарф, що закриває рот і ніс, залишайте між верхом тканини та низом окулярів невеликий проміжок, щоб тепле повітря не потрапляло під лінзи.
  • Готуйте окуляри до зміни температури. Дайте окулярам звикнути до умов навколишнього середовища, перш ніж використовувати їх. Зайшовши в приміщення з вулиці, виходячи на вулицю з дому, офісу, зніміть оптичний виріб на кілька секунд. Лінзи звикнуть до температури, і не будуть запотівати.
  • Запасні вироби. Пам'ятайте, що саме зміна температури навколишнього повітря призводить до запотівання лінз. Якщо тримати запасні екземпляри в офісі, бардачку машини, в будинку, можна зменшити кількість ситуацій, в яких оптичні можливості будуть знижені.
  • Носіть із собою серветку для лінз. Невелика хустка з мікрофібри — ідеальний матеріал, щоб підтримувати чистоту окулярів. Проблема запотівання лінз ускладнюється, якщо на них присутні сліди жиру, бруду і пилу. До таких вогнищ мікрочастинки води сильніше прилипають, створюючи на лінзах туман. Достатньо регулярно очищати лінзи серветкою з мікрофібри, щоб мінімізувати такі прояви. Для використання мікрофібри у вуличних умовах можна придбати спеціальну кофр-капсулу. Такий контейнер можна закріпити на зв'язку ключів, щоб серветка для чищення завжди була під рукою, якщо запотіли окуляри.
  • Деякі споживачі рекомендують змастити поверхню скла милом і протерти лінзи до зникнення видимих слідів. Мило створює на поверхні захисну плівку, що відштовхує вологу. Однак така обробка може погіршувати прозорість окулярів.

що робити якщо потіють окуляри для зору

Хоча жодна з цих порад не захищає від запотівання окулярів на 100%, дотримання цих рекомендацій зводить до мінімуму цю неприємну проблему. Тому, якщо ви постійно стикаєтеся з конденсатом, обов'язково спробуйте деякі з перерахованих вище методів, щоб окуляри не запотівали взимку.

Що не можна робити

  • Ніколи не протирайте запотілі окуляри одягом чи невідповідними тканинами. Тертя рукавичками, шарфом, полою сорочки зрештою псує покриття лінз, утворюючи на них подряпини.
  • Не можна натирати скло окулярів для зору засобами, які не призначені для цього. Хімікати можуть пошкодити оптику, що стане додатковою проблемою. Наприклад, засіб для гігієни рук містить спирт, який може пошкодити захисне покриття лінз.
  • Деякі лайфхаки з Інтернету радять обробляти окуляри зубною пастою. Але багато які засоби містять харчову соду або інші абразивні інгредієнти, які можуть подряпати лінзи.
  • Не носите окуляри на голові. Багато людей піднімають окуляри на голову, коли їх не використовують. Але таке носіння псує форму оправи, а ще тепло від голови піднімається вгору і потрапляє на лінзи, приводячи до їх запотівання.
  • Не купуйте окуляри невідповідного розміру. Вироби не повинні щільно прилягати до обличчя. Якщо ви не впевнені в правильності вибору, обов'язково скористайтесь консультацією менеджера інтернет-магазину "Дім Оптики" або спеціаліста традиційного салону у Харкові, Києві та інших містах України.

Ще один спосіб позбутися проблеми запотівання окулярів для корекції зору в зимовий період — перейти на контактні лінзи. Порадьтеся з офтальмологом про таку можливість. Правильне рішення позбавляє безліч незручностей.

Поширені запитання

Багато виробників оптичних виробів пропонують засоби, після обробки якими скла не пітніють. Високі відгуки отримав спрей бренду Fashion Style. Купити його можна онлайн у нашому інтернет-магазині або у традиційному салоні-магазині.

Ви можете купити кілька серветок Zodiac Fashion Style. Їхній стильний дизайн є додатковим бонусом до якісного очищення.

Ціна виробів різних брендів відрізняється. Скористайтеся фільтром на сайті для порівняння вартості оптики. Також можна звернутися до консультантів «Дома Оптики».

Ці засоби не можна використовувати для оптичних виробів. Автомобільна хімія може бути небезпечною для здоров'я людини.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені