baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Зарядка для очей: як покращити зір за допомогою вправ

post

Як заняття спортом і здорове харчування — відмінний спосіб залишатися у формі та зберегти здоров'я свого тіла, так і спеціальні вправи забезпечують правильну роботу та зміцнення очних м'язів. Внаслідок цього наші органи зору починають почуватися краще та комфортніше. Іншими словами, очі не так втомлюються, покращується чіткість зору, зменшуються такі симптоми, як сухість очей, печіння.

Важливо: На зір впливає ряд фізичних факторів та факторів навколишнього середовища. Придбані захворювання та вроджені патології можна лікувати апаратними методами, коригуючими лінзами, хірургічним шляхом. А деякі більше прості стани можна нормалізувати з допомогою зарядки для очей.

Обов'язково порадьтеся з лікарем з питання тренування. Офтальмолог підбере вправи, які допоможуть у конкретному клінічному випадку, при конкретних симптомах та ступенів їх прояви. Для прикладу: гімнастика для очей після лазерної корекції зору — це не одне й те саме, що вправи для очей при астигматизмі. Отримати професійну консультацію можна у салоні "Дім Оптики" у вашому місті. Прийом дітей та дорослих ведуть найкращі спеціалісти України.

Що таке гімнастика для очей

Зір — найбільш еволюційно вигідне почуття людини. Це головна умова для одночасної, швидкої та ефективної обробки інформації із навколишнього середовища. Ця інформація згодом використовується для полегшення численних когнітивних функцій, таких як сприйняття можливих небезпек та навчання на основі спостережень.

При цьому повсюдне використання сучасних технологій викликає напругу очей у людей, чия робота та хобі пов'язані з гаджетами. Більшість людей користується комп'ютером, смартфон, багато часу проводить перед телевізором. Як результат — дедалі більше людей звертаються до офтальмологів через зниження зору.

Зарядка для очей для покращення зору не усуне поширені захворювання. Відразу важливо відзначити, не допоможуть вправи для очей при астигматизмі, короткозорості (міопії), далекозорості чи пресбіопії. У цих випадках корекція зору проводиться в медичному офтальмологічному центрі апаратною терапією або коригуючими лінзами. Не допоможуть вправи для очей при глаукомі та катаракті, оскільки ці захворювання лікуються за допомогою операції шляхом заміни кришталика. Однак користь гімнастики для очей є, і вона підтверджена низкою досліджень. Спеціальні вправи допомагають зміцнити очні м'язи, зменшити напругу органів зору, зняти дискомфорт. Вони можуть бути частиною терапії зору, яка є комплексною програмою, що використовується для поліпшення зорових здібностей.

Чим корисна гімнастика для очей

Тренування очей аналогічне руханці у залі для нарощування м'язів рук та ніг. Тільки в цьому випадку об'єктом тренувань стають м'язи очей. В результаті постійних занять вони стають сильнішими — знижується ризик подальшого погіршення зору через напруження очей.

комплекси вправ для очей

Вправи для очей важливі не тільки як профілактика захворювань органів зору. Вони допомагають людям із певними захворюваннями очей, що виникають через слабкість очних м'язів, почуватися краще. Рекомендують вправи для очей при короткозорості і далекозорості як підтримуючу терапію, яка не дає хворобам розвиватися далі. Корисна гімнастика для очей при косоокості і амбліопії, оскільки вона зміцнює м'язи очей.

Важливо: Зорова дисфункція часто є основною причиною постійного незрозумілого запаморочення, головного болю, напруги та двоїння в очах. Зорова терапія включає вправи, а також використання спеціалізованих лінз, призм та інших терапевтичних інструментів для зміцнення зорової системи та покращення вашого самопочуття.

Зарядка для очей: види вправ

Існують різні комплекси вправ. Умовно зарядка для очей для відновлення зору складається з двох груп вправ:

  • Активні заняття спрямовані на зміцнення м'язів та нормалізацію кровообігу.
  • Пасивні вправи розслаблюють м'язи та усувають напругу.

Які переваги вправ для очей?

Вправи допомагають:

  • Зменшують напругу. Люди, які проводять тривалий час перед комп'ютером, телефоном можуть відчувати перенапругу очей. Вправи — один із способів зняти цей тонус, оскільки під час виконання гімнастики очі відпочивають від інтенсивної концентрації.
  • Поліпшити стан очей допомагають вправи для тренування лінивого ока та при косоокості. Так як ці стани часто розвиваються через ослаблені м'язи одного або обох очей.
  • Поліпшують кровопостачання очей. Нормалізується харчування тканин киснем та корисними речовинами.

Важливо: Ще раз нагадаємо, зарядка покращить стан очей, але не виправить серйозних проблем із зором і не призведе до покращення гостроти зору. З цих питань зверніться до окуліста. Фахівець допоможе підібрати лінзи, адаптовані до ваших конкретних потреб, або призначить апаратне лікування захворювання очей.

Комплекси вправ для очей

Розглянемо кілька корисних для очей вправ:

  • Одна з найвідоміших вправ для очей — 20-20-20. Якщо ви весь день сидите за комп'ютером, робіть невеликі перерви для очей кожні 20 хвилин. В цей час відведіть погляд від комп'ютера чи документів на 20 секунд і подивіться на об'єкт, що знаходиться на відстані не менше 20 футів (6 метрів). Оскільки фокусуючому м'язу усередині ока і м'язам, що контролюють вирівнювання очей, доводиться працювати інтенсивніше при фокусуванні на близьких об'єктах, ця швидка і легка вправа знижує навантаження на очі. Це також сприяє стимуляції моргання, що може зменшити симптоми сухості очей, пов'язані із тривалою роботою поблизу.гімнастика для очей
  • Малюнок вісім. "Вісімка" — це вправа для очей, яка включає відстеження об'єкта очима в траєкторії вісімки, відомої як нескінченна петля. Щоб виконати цю вправу, варто сконцентрувати погляд на точці на лінії очей на відстані 3 метри від вас. Рухайте очима у формі великої вісімки. Виконувати вправу потрібно протягом 30 секунд, потім перейдіть на рух вісімки в протилежному напрямку.вправа для очей
  • Моргання. Проста вправа допомагає людям з втомою або сухістю очей. Тренування дозволяє знизити навантаження на очі у людей, які працюють у мережі чи багато дивляться телевізор. Захоплені спогляданням користувачі чи глядачі забувають моргати. Через це очі стають напруженими, сухими та роздратованими. Адже моргання очищає поверхню очей та зволожує їх. Щоб забезпечити зволоження поверхні ока, намагайтеся часто моргати. Особливо легко контролювати це людям, які працюють за комп'ютером. Просто встановіть спеціальну програму, яка за допомогою спливаючого вікна нагадуватиме вам про необхідності морганія.
  • Спробуйте закочувати очі. Ця дія ефективно допомагає зміцнити м'язи очей. Вам потрібно сісти або стати прямо, рівно. Шию та плечі розслабте. Подивіться праворуч очима, не повертаючи голови, а потім повільно підніміть погляд вгору. Перемістіть погляд вниз ліворуч і звідти донизу вертикально. Повторюйте вправу за годинниковою стрілкою кілька разів, а потім проти годинникової стрілки.
  • Масаж очей. Ця вправа зменшує напругу та сухість очей. Сядьте прямо, розслабте плечі. Трохи нахиліть голову назад і закрийте очі. Акуратно помістіть вказівний та середній пальці на кожну повіку. Рухайте пальцями правої руки проти годинникової стрілки, а лівої — за годинниковою стрілкою. Повторіть кілька разів, перш ніж змінити напрямок кругового руху.
  • Притисніть долоні до заплющених очей (пальминг). Зарядка передбачає закриття очей долонями. Не тисніть на очі, просто покладіть долоні на очі на 5 хвилин і зосередьтеся на своєму диханні. Вправа допомагає зменшити втому очей, стимулює приплив крові, допомагає очам відновитися, розслабляє м'язи довкола очей.пальминг для глаз
  • Погляд на олівець. У деяких інтерпретаціях цю вправу роблять із пальцем, ручкою. У нас — з олівцем, яким ми будемо не малювати, а будьмо тренувати зір. Суть його в концентрації погляду на кінчику олівця, розташованого в кисті витягнутої руки. Поступово об'єкт варто наближати, доки він виявиться поруч із носом. Завдання людини — утримувати концентрований погляд на олівці. Повторювати вправу варто кілька разів поспіль.
  • Зміна фокусування. Подібні вправи для очей при далекозорості і короткозорості допомагають зняти напругу очей, викликану тривалою роботою за комп'ютером. Щоб виконати його, тримайте вказівний палець перед очима на відстані кількох сантиметрів. Потім спробуйте сфокусувати погляд на пальці та повільно відведіть його від обличчя, зберігаючи фокус. Подивіться повз пальця, потім знову на нього, знову повільно підносячи його до обличчя. Повторіть цю техніку вправи для очей тричі, щоб отримати результат. Зміна фокусу приносить користь очам, оскільки він кидає виклик концентрації уваги людини.

Зарядка для очей для дітей

Батьки повинні стежити за здоров'ям дітей, тому важливо контролювати фізичну активність дітей буквально з перших років життя. Серед інших вправ дитина повинна регулярно робити гімнастику для очей. При цьому дітям зовсім не обов'язково мати поганий зір, щоб отримати користь від вправ для очей. Ці заходи спрямовані не тільки на зміцнення зору дитини, а й на привчання її до культури профілактики захворювань очей.

А ще регулярні вправи для очей допомагають покращити увагу та концентрацію дитини. Наприклад, зробіть з ним вправу з годинником. Для цього повісьте на стіну великий іграшковий годинник. Попросіть дитину зосередити погляд у центрі аксесуара. Переведіть стрілки на якийсь час і попросіть його назвати скільки часу. Далі він має повернути погляд до центру циферблату. Слідкуйте за тим, щоб ваша дитина використовувала тільки очі та тримала голову нерухомо. Це хороша вправа, яка допоможе зміцнити м'язи очей, а також навчитися користуватися годинником.

Ще один варіант корисного заняття — вивчення алфавіту. Напишіть літери таблицею з кількох горизонтальних та вертикальних рядків. Повісити плакат на стіні. Попросіть дитину концентрувати увагу на одній із літер, потім нехай вона заплющить очі. А за кілька хвилин відкриє їх і швидко знайде потрібну букву. Вправа допоможе дитині почати швидше читати.

Варіантів тренування очей та одночасно уваги, концентрації безліч. Офтальмолог на прийомі порадить гарні профілактичні та терапевтичні вправи для дитини.

Як правильно робити зарядку для очей: техніка виконання

Є загальні рекомендації, які допоможуть підвищити ефективність виконання вправ для очей.

  • Вам слід уникати тренувань, коли органи зору особливо втомилися або ви погано себе почуваєте.
  • Після виконання активних вправ очі слід заплющити хоча б на 20-30 секунд, щоб відпочити після такого важкого фокусування.
  • Для тренування виберіть місце з гарним освітленням та мінімальною кількістю відволікаючих факторів.
  • Виділіть у своєму дні регулярний час для виконання вправ. Гімнастика для очей у літньому віці має стати обов'язковою складовою розпорядку дня.
  • Починайте повільно та поступово нарощувати інтенсивність занять.
  • Спробуйте чергувати вправи на фокусування та розслаблення.

Важливо: Зорова терапія принесе користь, якщо буде призначена офтальмологом. Домашні вправи часто поєднуються з апаратним лікувальним впливом, а також заняттями у спеціалізованому центрі, де в хід йдуть різні лінзи, призми, фільтри та спеціальні інструменти для тренування зорової системи. Тому вправи для зору, згадані вище, не замінюють професійного догляду.

Як часто робити гімнастику для очей

Найкраще робити гімнастику для очей кожні 2-3 години роботи в офісі, а також вранці та ввечері. Кожні 20 хвилин потрібно промаргуватись протягом 10-15 секунд.

Висновок

Хоча ці вправи можуть допомогти зменшити навантаження на очі, вони не стають рішенням. Якщо у вас проблеми із зором або ви відчуваєте постійну напругу чи біль в очах, ми рекомендуємо записатися на прийом до офтальмолога, який зможе дати більш надійну та кваліфіковану пораду про здоров'я ваших очей.

Поширені запитання

Можна тренувати очі у будь-який час дня. Але якщо ваші очі сильно втомилися та перенапружені, краще відкласти гімнастику. Дайте очам відпочинок, просто розслабивши та прикривши їх на кілька хвилин.

Зарядку для очей можна розглядати як профілактику захворювань органів зору. Але вони не можуть поліпшити чи відновити зір при структурних захворюваннях.

Причин послаблення м'язів очей може бути кілька. Наприклад, це може бути пов'язане з робочим середовищем, надмірним використанням гаджетів або ще чимось.

Зарядка безперечно корисна людям з глаукомою, але вона не вилікує це дегенеративне захворювання очей.

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

М'які контактні лінзи — сучасний і безпечний спосіб корекції. Вони зручні для активних людей, спортсменів, тих, хто змушений носити захисну маску або просто не хоче приховувати обличчя за оп...

Читати докладніше

Глаукома — це хронічне судинне захворювання. При ньому атрофуються зорові нерви. Вони з часом не відновляться. Хвороба протікає за високого внутрішньоочного тиску, але буває і за нормального. На...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені