baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Тренування акомодації

post

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика, який стає більш еластичним і рухливим.

Необхідно зазначити, що тренування акомодації відбувається природним чином щодня: під час зору на різні відстані. Але, якщо спосіб життя пов'язаний з багатогодинною роботою поблизу, то можна виконувати спеціальні вправи, щоб розслабити м'язи.

Тренування акомодації за короткозорості, далекозорості або інших порушень, а також за нормального зору має проходити після консультації з офтальмологом. Рекомендуємо перед початком пройти огляд у лікаря.

Відмовтеся від будь-яких вправ у разі відшарування сітківки, інфекційних хвороб, у період відновлення після операції. 

Вправи для акомодації очей

Uprazhneniya-dlya-akkomodacii-glaz

Завдяки правильним заняттям посилюється відтік внутрішньоочної рідини із заднього відділу в передній, поліпшуються обмінні процеси в кришталику, а отже відбувається профілактика катаракти. Тренується циліарний м'яз, поповнюються резерви ока, щоб працювати без втоми більш тривалий час.

Тренування циліарного м'яза

Ці вправи можна виконувати після або під час роботи за комп'ютером чи з текстом:

Перемістіть погляд із монітора на більш віддалені предмети на відстані близько метра від вас. Наприклад, подивіться на стіну. Утримуйте погляд понад 10 секунд. Потім перемістіть фокус на відстань три метри та також дивіться 10-15 секунд. Стільки ж часу концентруйтеся на ще більш далекому об'єкті — від семи до десяти метрів.

Після поверніть погляд на робочу відстань у зворотній послідовності: вікно, стіна, екран. Не забувайте фіксуватися на проміжних об'єктах.

Резерв акомодації

Зоровий апарат максимально розслаблений при погляді вдалину. Під час фокусування на близько розташованих предметах, циліарний м'яз напружується, а кришталик округлюється. Бачити чітко на різних відстанях можливо завдяки акомодації, тобто здатності здорового ока змінювати свою заломлювальну силу, — тобто додавати діоптрії.

Те, на яку кількість діоптрій око може збільшити свою силу, позначається резервом акомодації. Що ближче предмет, то сильніша оптична сила. Резерв акомодації дає змогу оку під час роботи поблизу мати в запасі ще акомодацію, яку можна потенційно використати.

За великого резерву акомодації людина може довго читати або писати без втоми, за слабкого запасу — втома приходить досить швидко і з'являється ризик розвитку короткозорості.

Причини зменшення резерву акомодації

Резерв акомодації змінюється з віком. У дітей, за норми, запас зростає і до підліткового віку досягає п'яти діоптрій. А вже після двадцяти років поступово знижується. Зменшення запасу акомодації пов'язане з віковими змінами: кришталик стає менш еластичним, а циліарний м'яз гірше виконує свої функції.

Тренування резервів акомодації

Тренування резервів акомодації, як і будь-які інші тренування, має бути регулярним. М'язи очей, як і всього тіла, втрачають тонус за відсутності занять. 

Наприклад, поповнюйте резерв так:

Сидячи за столом, витягніть повністю руку вперед і підніміть вказівний палець. Вказівний палець другої руки піднесіть до обличчя на відстані близько десяти сантиметрів так, щоб його було чітко видно. Переміщайте очі з одного пальця на інший і затримуйте погляд на кожному по п'ять секунд. Повторіть так до п'ятнадцяти разів і змініть руки, щоб повторити аналогічним чином.

Спазм акомодації

Spazm-akkomodacii

Спазм акомодації відбувається через слабке скорочення циліарного м'яза. Кришталик належним чином не виконує свою роботу і зображення на всіх відстанях стає розмитим.

Спазм акомодації — це перед короткозорість або ж стан, який нашаровується понад короткозорість. У пацієнта може бути мінус у рефракції, але через спазм він більший. Тому важливо цю спазмовану втому усувати, щоб не дати прогресувати порушенню зору.

За появи будь-якого зорового дискомфорту, не всі поспішають на прийом до лікаря. Відкладати візит — не варто, оскільки це може посилити проблему.

Причини звернутися до офтальмолога:

  • Під час погляду вдалину зображення розпливається
  • Картинка навколо спотворена
  • Після навіть нетривалого зорового навантаження болять очі
  • Посилюються головні болі наприкінці дня
  • Хочеться часто моргати
  • З'являється світлобоязнь і сльозотеча
  • Під час читання губляться літери або слова

Як лікується спазм акомодації

Залежно від діагнозу та інших супутніх факторів офтальмолог призначає лікування. Пацієнт не повинен самостійно вибирати препарати або методи усунення порушень.

Як діагностується спазм акомодації

Для виявлення причин порушення потрібна перевірка за таблицею або на проекторі знаків. Далі лікар проводить обстеження на таких комп'ютерних приладах, як авторефрактометр, — він дає змогу виявити справжню рефракцію. У разі виявлення розбіжностей між перевіркою на таблиці та приладі, офтальмолог підозрює спазм акомодації.

Для лікування спазму акомодації можуть застосовуватися медикаменти, а також комплекс вправ. Тренування можуть проходити як на приладах, так і без них.

Вибрати найбільш підходящі варіанти краще після обстеження.

Як розслабити циліарний м'яз

Kak-%20rasslabit-ciliarnuyu-myshcu

Циліарний м'яз відповідає за процес акомодації. Його стан впливає на зоровий апарат. За сильного напруження погіршується зір вдалину, а подальше ігнорування проблеми призводить до розвитку короткозорості.

Для розслаблення м'язів ока можуть використовуватися краплі. Але їх призначає лікар. Самовільний вибір препаратів може призвести до ускладнень. Деякі супутні захворювання, про які пацієнт може не знати, виключають певні види крапель. Тому медикаменти призначаються строго офтальмологом. 

Існує безліч методик і вправ для збільшення резерву акомодації та зняття втоми з м'язів. За наявності в пацієнта зорових порушень вони дають результат тільки за постійного виконання та в комплексі з іншими рекомендаціями від лікаря. 

Найкраще і максимально природно розслабляє м'язи очей — зір вдалину. Під час розглядання віддалених предметів, очі найкраще розслабляються. Даллю вважається все, що на відстані від шести метрів. 

Для збереження здоров'я та його резервів слід проводити профілактичні дії, які мінімізують напруження.

Профілактика напруження акомодації

Вчасно виявлене порушення — позбавить від безлічі проблем. Контролюйте здоров'я очей, а також створюйте для них сприятливі умови. 

  • Робіть перерви під час роботи за комп'ютером або смартфоном.

Раз на годину відволікайтеся: підходьте до вікна і дивіться за горизонт, сидіть із заплющеними очима, за можливості виходьте на прогулянку. Виконайте вправи для розслаблення очей, шиї та спини.  

  • Правильно організуйте робочий простір

Стіл має бути добре освітлений. Краще якщо джерело світла ззаду або збоку, а не спрямоване в обличчя. Монітор не повинен стояти ближче 60-100 см, і не надто низько. Шрифт на екрані має бути чітко видно. Якщо виписані окуляри, не нехтуйте ними. 

  • Користуйтеся захисними окулярами та для підтримки акомодації

Існують спеціальні окуляри, лінзи в яких блокують синє світло. Екрани та led лампи випромінюють небезпечне короткохвильове світло. Його надлишок негативно впливає на загальне самопочуття: з'являється втома, безсоння, підвищується ризик очних захворювань. 

Сучасна офтальмологія також пропонує окуляри з підтримкою акомодації. Їхні лінзи мають дизайн із плавним збільшенням діоптрій до низу. Це допомагає менше втомлюватися під час читання або письма. Виготовляються кожному індивідуально під замовлення, зовні не мають відмінностей від звичайних окулярів. 

  • Харчуйтеся збалансовано та відмовтеся від шкідливих звичок

Багато фруктів і овочів сприятливо впливають на всю зорову систему. Корисні жири та норма білка — також поліпшить стан. Достатній час на повітрі, заняття спортом піднімуть настрій і поліпшать тонус усіх м'язів.

Де пройти перевірку зору й отримати грамотну консультацію

Мережа «Дім оптики» — це більшість оптичних послуг, зібраних в одному місці. Ми займаємося безпечними та безболісними способами корекції: апаратне лікування, нічні лінзи, контактні лінзи. Фахівці, залежно від рецепта та побажань, підберуть оправи для окулярів і дитячі окуляри. Усі товари мають гарантію від року.

Консультанти та лікарі офтальмологи знають усі сучасні дизайни лінз. Вони будуть не тільки покращувати зір, а й матимуть безліч інших функцій: захист від ультрафіолету, синього світла, відблисків. Ми співпрацюємо зі світовими виробниками оптичних і контактних лінз. У нашому асортименті ZEISS, Essilor, Divel Italia, ACUVUE та інші.

Записатися на прийом можна заздалегідь, заповнивши онлайн форму на сайті.

Чекаємо на вас!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені