baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner
baner

Безкоштовна доставка
при оплаті онлайн

baner

Далекозорість

post

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може навіть не знати про наявність у себе такої патології. Тому важливо перевіряти зір мінімум раз на рік, особливо в дитячому віці.

Що таке далекозорість

Далекозорість — це + чи - ? — питання, з якого починає людина, що вперше почула такий діагноз від лікаря офтальмолога. Сюди ж можна віднести: Що таке гіперметропія?

Гіперметропія або далекозорість — це патологія зору, за якої людина бачить нечітко. Часто на всіх відстанях. Для корекції необхідні лінзи зі знаком плюс.

chto%20takoe%20dalnozorkost

Далекозорість у новонароджених

Людина народжується далекозорою. Новонароджені мають гіперметропію в середньому плюс 3,00 дптр. Це через малий розмір очного яблука, у немовляти воно близько 16 мм, а у дорослого — 23-24 мм. Що старшою людина стає, то менший плюс. У нормі, за відсутності патологій, близько п'яти - семи років зір дитини виходить у нуль, тобто стає максимально чітким.

Далекозорість: поширені симптоми

Симптоми в кожної людини можуть відрізнятися, але є найпоширеніші:

  • Погіршення гостроти зору на різні відстані
  • Поява необхідності часто моргати
  • Дискомфорт, печіння, свербіж, сльозотеча і швидка стомлюваність очей
  • Часті головні болі

Діти не завжди можуть виявити в себе такі симптоми. Тому батькам важливо звертати увагу на зорову поведінку дитини, особливо тієї, що навчається в школі. Щоб не пропустити розвиток порушення, рекомендується проходити перевірку зору раз на рік. Особливо, якщо з'явилися будь-які перераховані вище симптоми.

Як бачать люди: норма і далекозорість

Норма

Око людини, що не потребує корекції, функціонує таким чином: 

Зір вдалину: промені від предмета, що знаходиться далеко (від шести метрів), проходять через прозорі середовища такі, як рогівка і кришталик, а потім збираються на сітківці. Внаслідок правильного місця фокусування видно добре. 

Зір поблизу: під час погляду на предмет, розташований ближче шести метрів: телевізор, комп'ютер, телефон, книжка світло потрапляє в око конусом і фокусуються за сітківкою. Система фокусування — акомодація переводить його на центр сітківки й зображення виходить чітким.

Акомодація працює внаслідок м'язів, прикріплених до кришталика. Що ближче об'єкт, на який дивимося, то більша напруга циліарного м'яза і то кругліший кришталик. Разом із циліарним неврологічний потік залучає ще прямі м'язи, які змушують очі зводитися до носа — відбувається процес конвергенції. Так у комплексі працює зорова система за норми.

Далекозорість

Далекозоре око коротше, ніж має бути, тому коли воно дивиться і далеко, і близько, світловий потік, відбитий від об'єктів, проходить усі середовища і збирається за сітківкою. У молодому віці процес акомодації працює відмінно і повертає фокус на сітківку. Але при цьому м'язи перебувають у постійній напрузі. Гострота зору може бути високою — зображення видно чітко, але зоровий апарат перенапружений і потребує підтримки у вигляді корекції плюсовими лінзами.

Якщо корекцію не дати, тобто не носити окуляри або лінзи, може розвиватися збіжна косоокість. Особливо це стосується дітей. Крім ризику косоокості відбувається сильне напруження, швидка стомлюваність, зниження якості та швидкості читання.

Kak%20vidyat%20lyudi%20norma%20i%20dalnozorkost

Далекозорість: причини появи та ступені

За статистикою далекозорість спостерігається у 20% населення Землі. Це досить поширене порушення. Основна причина — вроджена — генетична. Очне яблуко коротше, ніж має бути. Цю особливість будови можуть передати батьки дітям.

Передати далекозорість можна не тільки за спадковістю. Її тригером може стати паління матері під час вагітності, неправильне харчування або приймання медикаментів.

Також причиною буває неправильна форма рогівки або кришталика. Ці складові зорової системи мають не ідеальну сферичність і через це світло, проходячи через них, заломлюється неправильно.

Гіперметропія у 20-30 років може з'явитися через пухлини, неврологічні порушення, деякі інфекційні хвороби.

Далекозорість ділять на три ступені:

Гіперметропія слабкого ступеня: до +2,0 діоптрії. У цьому разі зір практично не змінюється, а проявляється підвищеною втомою під час роботи за комп'ютером або з телефоном. Часто до 40 років з'являється потреба в окулярах для читання.

Гіперметропія середнього ступеня: до +5,0 діоптрії. Тут уже ускладнений зір зблизька і з'являється сильний дискомфорт. Вдалину може бути видно добре або без значних змін.

Гіперметропія високого ступеня: від +5,0 діоптрії. На всіх відстанях видно погано і без засобів корекції обходиться складно і навіть небезпечно.

Далекозорість у дітей

dalnozorkost%20u%20detey

Гіперметропія у дитини має бути компенсована окулярами. Важливо вчасно її виявити та вжити заходів. За відсутності своєчасної корекції може розвиватися:

Амбліопія. Такий діагноз ставиться, коли око не хоче, а точніше — лінується працювати. Насправді воно просто не вміє правильно бачити, через те, що зір не розвинувся. У той період, коли він мав би розвиватися, було видно нечітко і це стало своєрідним максимумом. Око не навчили, як воно має дивитися. Зробити це можна було в ранньому дитинстві за допомогою окулярів. Вилікувати амбліопію, наприклад, у 20 років практично неможливо, а ось у 4 — реально.

Збіжна косоокість. При зорі на близькій відстані, внутрішні м'язи підтягують очі до носа. Якщо в дитини гіперметропія, то м'язи перебувають у постійній напрузі, особливо поблизу. Це і призводить до появи перших симптомів збіжної косоокості. Вилікувати її можна профілактикою. Тобто вчасно надіти окуляри за діагнозу короткозорість, щоб косоокість не з'явилася зовсім.

Зорове напруження. Виявити його іноді можна за таким симптомом, як халязіон — горбок на повіках. Через сильне навантаження, дитина рідше кліпає, через що слизова підсихає, це призводить до того, що інфекції гірше евакуюються, залози гірше випорожнюються і виникає застій мейбомієвих залоз.

Вікова далекозорість

Під терміном вікова далекозорість багато хто має на увазі пресбіопію — вікові зміни. Це не зовсім правильно. Пресбіопія виникає у всіх людей з досягнення певних років, у той час, як короткозорість буває не у всіх і на це мають бути певні обставини, описані вище.

Чому виникає пресбіопія

Кришталик у молодості має досить м'яку консистенцію. Внутрішні м'язи стискаються і розширюються, змінюючи його кривину. Зі збільшення віку кришталик твердне: протеїни, що містяться в ньому, змінюють свою структуру і через це змінюється його заломлювальна сила. У нормі у всіх точках він має однакову заломлюваність, але з роками це змінюється. 

Як лікувати далекозорість

Потрібно розуміти, що гіперметропія не лікується медикаментозно. Тобто вилікувати далекозорість таблетками або уколами — не можна. Для її компенсації підбирають окуляри або контактні лінзи. Також лікар може призначити комплекс вправ на спеціальних приладах — апаратне лікування зору.

Апаратне лікування також називають зоровою терапією. У більшості випадків його призначають дітям. Це чудовий спосіб зняти напругу після навчання, поліпшити кровопостачання і гостроту зору, відновити зорові запаси. Комплекс підбирається індивідуально після обстеження. По закінченню десяти занять лікар проводить повторну діагностику й оцінює результат. Терапія може повторюватися залежно від цілей і початкових даних.

Для лікування лікар може порекомендувати вживання вітамінів або комплекс харчування. Для зняття зорового навантаження також призначають комплекс вправ або зміну способу життя. Потрібно не забувати давати відпочинок очам і дотримуватися гігієни зору: не читати в транспорті, що рухається, робити перерви під час роботи за комп'ютером, не читати з телефону в темряві або при поганому освітленні.

Де в Україні пройти перевірку зору

За перших ознак погіршення зору звертайтеся до лікаря. Особливо, якщо ваші батьки носили окуляри. Виявлення проблем на ранніх етапах позбавляє від ускладнень. Розвиток короткозорості може бути непомітним, але стрімким. Сучасні прилади можуть легко виявити будь-які відхилення від норми. 

У разі вікових змін також потрібно відразу звертатися в оптику. Стандартний вік початку погіршення зору зблизька — це 40-45 років. Але зараз все частіше приходять пацієнти молодшого віку. Не варто думати, що відкладання носіння окулярів якось позитивно позначається на здоров'ї. Зовсім навпаки: посилюються головні болі, а очі постійно напружуються.

Запрошуємо в салони «Дім оптики». Наші магазини відкриті для вас у Києві, Дніпрі, Черкасах і Харкові. Усі лікарі мають медичну освіту і приймають дорослих, а також дітей від п'яти років. Ліцензія від міністерства охорони здоров'я України підтверджує наше право на надання медичних послуг.

Як відбувається перевірка зору:

  • Лікар офтальмолог визначає рефракцію за допомогою спеціального комп'ютерного обладнання
  • Проводить повне обстеження пацієнта: дізнається про скарги, спосіб життя, побажання щодо результату. Обов'язковий етап — це інформація про супутні захворювання, оскільки вони відіграють важливу роль. Наприклад, якщо є діабет, що сильно впливає на далекозорість, повідомте про це
  • У деяких випадках лікар може закапати очі, щоб розслабити циліарний м'яз і дізнатися повну — справжню рефракцію. Часто краплі застосовують під час дитячого огляду
  • Далі проводиться підбір корекції та виписка рецепта, за необхідності

У салонах представлені товари від офіційних постачальників, які є 100% оригіналом. У широкому асортименті оправи для окулярів для дорослих і дитячі оправи, сонцезахисні окуляри, м'які та жорсткі контактні лінзи. На товари діє рік гарантії та безкоштовне обслуговування в майстернях протягом цього терміну.

Записатися на прийом до офтальмолога можна на сайті.

Чекаємо на вас!

СХОжІ МАТЕРІАЛИ

Акомодація — це здатність очей бачити однаково чітко різновіддалені предмети. Тренування акомодації потрібне, щоб поліпшити стан внутрішніх очних м'язів і зв'язкового апарату кришталика,...

Читати докладніше

Далекозорість або гіперметропія — це порушення зору, які потребують обов'язкової корекції. Це можуть бути, наприклад, окуляри або м'які контактні лінзи. За слабкого ступеня людина може н...

Читати докладніше
Порівняння
Порівняння
Список бажань
Перелік бажань
050 985 86 54

Передзвоніть мені